7 Şubat 2020 Cuma

Suriye hava savunma füzelerinden kaçan yolcu uçağı acil iniş yaptı

İsrail, Suriye’deki rejim güçleri ile İran ve Hizbullah bağlantılı bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi. Aktif olan Suriye hava savunma sistemeleri 172 kişi bulunan yolcu uçağını bir tehdit olarak algıladı.

BOLD – Tahran’da 8 Ocak’ta Ukrayna Havayolları uçağı yanlışlıkla İran füzeleri tarafından vurularak düşürülmüş. Olayda 176 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kez Suriye’de benzer bir facianın eşiğinden dönüldü…

İSRAİL UÇAKLARI SURİYE’Yİ VURDU

İsrail savaş uçakları Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına füze saldırılarında bulundu.

Suriye haber ajansı SANA, ülkedeki hava savunma sistemlerinin birçok füzeyi engellediğini, ancak isabet eden füzeler nedeniyle 8 kişinin yaralandığını duyurdu. SANA, Suriye hava savunma sistemlerinin İsrail’e ait çok sayıda roketi imha ettiğine dair görüntüleri yayınladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise (SOHR) Suriye ordusunu ve İran destekli milisleri hedef alan hava saldırılarında 23 kişinin öldüğünü belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıların İran’ın desteklediği milislerin Kisva, Mukaylabiye, Cisr el Bağdat ve İzra’daki mevzilerini hedef aldığını, Suriyeli ve İranlı 15 savaşçının öldüğünü, Şam yakınlarındaki hava savunma bataryalarına isabet eden füzelerin de 8 Suriyeli askerin ölümüne yol açtığını duyurdu.

YOLCU UÇAĞI VURULMA TEHLİKESİ ATLATTI

Rusya Savunma Bakanlığı, 172 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağının vurulma tehlikesi atlattığını ve Suriye’ye acil iniş yaptığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus basınına yaptığı açıklamada hava saldırısının ortasında kalan Airbus A320 tipi bir yolcu uçağının Rusya tarafından kontrol edilen Lazkiye’deki Hmeymim hava üssüne acil iniş yaptığını duyurdu.

İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonrası Suriye hava savunma sisteminin olası yeni bir saldırıya karşı devrede olduğu belirtilen açıklamada, yolcu uçağının bir tehdit olarak algılanıp vurulma tehlikesi atlattığı vurgulandı.

“ATEŞLENEN FÜZELER UÇAĞA ÇOK YAKLAŞTI”

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, gece yerel saatle saat 02:00’den sonra İsrail’e ait dört F-16 tarafından Suriye hava sahasına girmeden Şam civarına sekiz adet havadan karaya füze atıldığına işaret etti.

Rus RIA Haber Ajansına konuşan bakanlık sözcüsü, Suriye hava savunma sistemi tarafından ateşlenen füzelerin, yolcu uçağına isabet etmeye çok yaklaştığını belirtti.

İsrail jetlerinin, hedef şaşırtmak için bu yolcu uçağını kullandıkları da iddia ediliyor.

Hmeymim Hava Üssü’ne acil iniş yapan uçağın hangi ülkeye gittiği, hangi havayoluna ait olduğu açıklanmadı.

UÇAK ŞAM’A İNECEKTİ, LAZKİYE’YE YÖNLENDİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, uçağın hangi havayolu şirketine ait olduğunu belirtmezken, uluslararası basında uçağın “Chams Wing” isimli bir Suriye özel havayolu şirketine ait olduğu belirtildi. Irak’ın Necef kentinden Şam’a gitmek üzere havalanan uçağın, hava saldırısının ortasında kalması sonrası Lazkiye’ye Hmeymim Hava Üssü’ne yönlendirildiği kaydedildi.

UKRAYNA UÇAĞI VURULMUŞTU

İran da İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Ukrayna’ya ait bir yolcu uçağını düşürdüğünü açıklamıştı.

Olayda uçakta bulunan 176 kişiden sağ kurtulan olmamıştı. Uçağı yanlışlıkla vurduğunu söyleyen İran, uçağın savunma sistemleri tarafından seyir füzesi olarak tanımlandığını belirtmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Suriye ordusu, Serakib kentini kontrol altına aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder