7 Şubat 2020 Cuma

Sayıştay pist ihlallerine karşı DHMİ’yi uyarmış

Sayıştayın DHMİ’yi 2018 yılında denetim raporunda havalimanlarındaki uçuş, can ve mal emniyetini ihlal edecek pist güvenliğiyle ilgili ciddi uyarılara yer verdiği ortaya çıktı.

BOLD – Sayıştay Başkanlığının, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ) 2018 yılı denetim raporunda havayolu güvenliği için ciddi uyarılara yer verdiği ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, “Havalimanı yapım, yenileme, bakım onarım işlerinde de yüklenici firma çalışanlarının bilgisizliği nedeniyle uçuş, can ve mal emniyetini ihlal edecek şekilde pist ihlalleri yaşandığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

SAYIŞTAY “PİSTTE TEHLİKE VAR” UYARISI YAPIYOR

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Sayıştayın denetim raporlarında olası hava facialarına karşı çok ciddi bir uyarı yaptığını belirterek, “Sayıştay denetim raporunda pistte tehlike var uyarısı yapıyor” dedi. Konuya ilişkin TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Budak, “Sabiha Gökçen Havaalanı’nda yaşanan son kazadan gerekli dersler çıkarılmalıdır. Yaşanan son facialar, liyakat-ehliyet ölçütlerinin yaşamsal önemini trajik sonuçlarla yüzümüze çarpmaktadır” dedi.

İHLALLER İKİ YIL ÖNCE BELİRTİLMİŞ

Sabiha Gökçen Havalimanında yaşanan uçak kazasının Sayıştayın DHMİ’nin 2018 yılı denetim raporunda dile getirdiği bulguları gündeme getirdiğinin altını çizen Budak, “Sayıştay’ın can ve mal güvenliği açısından somut olarak sıraladığı önemli sorunlardan en dikkat çekici olanı Yapı İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin yetersizliğidir. Sayıştay raporunda, ‘Havalimanı yapım, yenileme, bakım onarım işlerinde de yüklenici firma çalışanlarının bilgisizliği nedeniyle uçuş, can ve mal emniyetini ihlal edecek şekilde pist ihlalleri yaşandığı görülmüştür’ denilmektedir” dedi.

ALARM DÜZEYİNDE DİKKATE ALINMASI GEREKEN UYARI

Havacılık gibi hassas bir sektörde ‘firma çalışanlarının bilgisizliğinin’ tespit edilmesinin, ‘alarm’ düzeyinde dikkate alınması gereken bir uyarı olduğunun altını çizen Budak, “Sayıştay, ‘Havalimanlarında planlanan her türlü yapım işi niteliği gereği uzmanlık ve tecrübe gerektiren özel yapılardır. Söz konusu tesislerin hata tolerans değerleri çok düşük olup, uygun olmayanların can ve mal emniyetine direkt olarak etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple havalimanlarında yapılacak tüm tesislerin ayrı bir iş deneyim grubu olarak düzenlenmesi gerekmektedir’ ifadeleriyle gerekli uyarıları yapmaktadır” dedi.

PİST ÜZERİNDE MALZEMELER BIRAKILMIŞ

Raporda ayrıca, pist üzerinde veya kenarında uçakların iniş ve kalkışlarını tehlikeye düşürecek malzemelerin bırakılmasının yer aldığını vurgulayan Budak, “Raporda, ‘Ülke genelinde faaliyet gösteren 56 havalimanın bazılarına uluslararası uçuşların da gerçekleştiği göz önüne alındığında uçuş, can ve mal emniyeti hususlarında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan yüklenici firma çalışanlarının yol açabileceği sorunlar kuruluşun ve dolayısıyla ülkenin uluslararası itibarını da zedeleyebilecektir’ denilerek olası faciaların işareti verilmektedir” dedi.

BAKAN’A “HANGİ İŞLEMLERİ YAPTINIZ?” SORUSU

Budak, Sayıştay, olabilecek en ciddi şekilde uyarmakta, ‘pistte tehlike var’ dediğini belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan’ın yanıtlaması istemiyle önergede şu sorulara yer verdi:
“Sayıştay Başkanlığının 2018 yılı denetim raporundaki tespit ve önerilerle ilgili hangi işlemler yapılmıştır? Sayıştay raporunda yenilenmesi önerilen Benzer İş Grupları Tebliğiyle ilgili herhangi bir çalışma var mıdır? Tebliğde eksik kalan noktalarla ilgili bakanlığınızca yapılan tespitler nelerdir? Tebliğin yenilenmesi planlanıyorsa değiştirilmesi düşünülen ve yeni tebliğin taslağında bulunan hükümler nelerdir?”

Vatandaşa da çılgınlık yaptıracaklar: Büyük projelere ortaklık yolu açılıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder