7 Şubat 2020 Cuma

Çin’de koronavirüsten ölenlerin sayısı 637’ye ulaştı: Avrupa’da da yayılıyor

Çin’in Wuhan kenti merkezli koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 7 Şubat itibarıyla 637’ye ulaştı. Avrupa’da koronavirüs vakası 30’a yükseldi.

BOLD – Çin’de her geçen gün etkisini artıran yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında Hong Kong’daki bir ölüm dahil can kaybı 637’ye, virüsten etkilenen sayısı 31 bin 161’e yükseldi.

Virüs teşhisi koyulan kişilerden 4 bin 821’inin durumunun ağır olduğu ifade edildi. Ülkede virüs taşıdığından şüphelenilenlerin sayısı 26 bin 359’a çıkarken, müşahede altına alınanlar ise 186 bin 45’e ulaştı.

Çin ana karası dışında vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 24, Makau’da 10’a çıktı.

SOSYAL MEDYAYA SIKI DENETLEME

Koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı Wuhan’daki hastanede kendisi de virüsü kapan doktor Li Wenliang’ın öldüğü duyurulmuştu. Bu ölüm de Çin’de tepki yaratmış durumda.

Ayrıca Wuhan’da karantina uygulanan bir tesisteki şartların sosyal medyaya yansıması üzerine Çin Komünist Partisi, tepkilerin dile getirildiği platformlar üzerinde baskıyı artırma kararı aldı.

Ülkedeki popüler sosyal medya platformları Sina Weibo, Tencent ve ByteDance özel bir gözetim altına alınacak.

Çin Siberuzay Kurumu tarafından yapılacak gözetimin “koronavirüs salgınının kontrol altına alınması savaşında daha olumlu bir sanal ortam oluşturulması” amacıyla gerçekleştirileceği vurgulandı.

ÇİN’DEN SONRA EN FAZLA VAKA JAPONYA’DA

Japonya’nın Yokohoma limanında karantina altına alınan Diamond Princess isimli gemideki vaka sayısı 61’e ulaştı. Son 24 saatte 41 yolcunun daha koronavirüs taşıdığı belirlendi.

İçinde 3 bin 700 yolcu bulunan gemi, en az iki hafta karantina altında tutulacak.

Diamond Princess’teki vakalar ile, Japonya genelinde virüs taşıdığı tespit edilenlerin sayısı 81’e çıktı.

Japonya, Çin’den sonra en fazla koronavirüs vakasının bulunduğu ülke haline geldi.

Yolcu gemisinde virüs taşıdığı belirlenenler arasında, 28 Japon’un yanı sıra, 11 Amerikalı, 7’şer Kanada ve Avustralya vatandaşı da yer alıyor.

AVRUPA’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Alınan tedbirlere rağmen koronavirüs vakaları Avrupa’da artmaya devam ediyor. İngiltere, üçüncü hastanın da koronavirüs teşhisiyle karantinaya alınarak tedavisine başlandığını duyurdu.

Avrupa genelinde şu ana kadar toplam 9 ülkede 30 vaka görüldü. Perşembe öğle saatleri itibariyle Almanya’da 13, Fransa’da 6, Rusya ve İtalya’da 2, İngiltere’de 3, Belçika, İsveç, İspanya ve Finlandiya’da birer hastada koronavirüs tespit edildi.

Almanya’daki vakaların tamamı oto yedek parça tedarikçisi Webasto’da odaklanmış durumda. Merkezi Münih yakınlarında bulunan şirketi, kısa bir süre önce bir Çin vatandaşı eğitim için ziyaret etmiş, sonrasında çalışanlarda virüs belirtileri ortaya çıkmıştı.

ÇİN’E UÇUŞ İPTALLERİ DEVAM EDİYOR

Çin’e yapılan uçuşları daha önce askıya aldığını duyuran Air France bu süreyi bir ay daha uzattığını açıkladı. Yeni açıklamayla uçuşlar 16 Mart’tan önce başlamayacak. Bu tarihten sonra da Air France ve kardeş şirketi KLM, Şanghay ve Pekin’e kısıtlı olarak günde bir uçuş başlatacak. Şirket uçuşların 29 Mart’tan itibaren Wuhan da dahil olmak üzere eski haline döneceğini duyurdu.

İspanyol havayolu şirketi Iberia da Madrid – Şanghay uçuşlarını dondurma kararını 29 Nisan’a kadar uzattı.

Virgin Atlantic Londra – Şanghay uçuşlarının 28 Mart’a kadar durdurulduğunu açıkladı. British Airways de Hong Kong dışındaki uçuşlarına ara vermişti.

ÇİN’DEN TAHLİYELER

Fransa iki uçakla 400 civarında vatandaşını tahliye ederek ülkenin güneyinde iki farklı tesisten karantinaya alındı.

İtalya ve İspanya onlarca vatandaşını askeri tesislerde kontrol altında tutuyor. Koronavirüs vakasının rapor edilmediği Hollanda’da hükümet, Wuhan’dan tahliye edilen 15 vatandaşına evlerinde ya da bir merkezde karantina altında kalma seçeneği sunduğunu açıkladı.

BILL GATES’TEN KORONAVİRÜS İÇİN BAĞIŞ

Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda Gates, Çin’de yayınlan ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan koronavirüs için 100 milyon dolar bağışladıklarını duyurdu. Çift yaklaşık bir hafta önce koronavirüsle savaş için 10 milyon dolar bağış yapmıştı.

Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan yapılan açıklamada, aşı geliştirilmesi, tedavi ve teşhis için 60 milyon dolar, virüsten etkilenen bölgelerde insan sağlığının korunması ve teknik destek için 20 milyon dolar, Güney Asya ve Sahra altı Afrika’sında hastalıktan korunma yöntemlerinin geliştirilmesi için de 20 milyon dolar ayrıldığı bilgisine yer verildi.

Dünya’yı tehdit eden Koronavirüsü’nü ilk fark eden doktor, hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder