7 Şubat 2020 Cuma

BM Güvenlik Konseyi İdlib için toplandı: Şiddete son verin çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de artan gerilimi ve çatışmaları görüşmek üzere toplandı. Güvenlik Konseyi, İdlib’de şiddete son verilmesi çağrısı yaptı.

BOLD – BM Güvenlik Konseyi, ABD İngiltere ve Fransa’nın çağrısıyla İdlib gündemi ile acil toplandı. Konsey, İdlib’de şiddete son verilmesi çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, BM Güvenlik Konseyi üyelerine İdlib’de tırmanan gerginlikle ilgili bilgi verdi.

“PEDERSEN: İNSANİ BİR FELAKET YAŞANIYOR”

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, ”İdlib için sihirli bir çözüm varmış gibi davranamam ama uluslararası iş birliği ve ciddi bir girişimle çözüm bulunabileceğine inanıyorum.” dedi.

BMGK’yı video konferans yoluyla bilgilendiren Pedersen, artan hava saldırları ve çatışmalar nedeniyle İdlib’de ”insani bir felaketin yaşandığını” belirtti.

Son iki ayda yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini ve yarım milyon kişinin yerinden edildiğini kaydeden Pedersen, çatışmaların devam etmesinin Türkiye sınırında siviller için ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu ve yabancı terörist savaşçıların dağılma riskine dikkati çekti.

Pedersen BM üyesi iki ülke Suriye ve Türkiye’nin karşı karşıya gelmesinin ise bölge ve ötesinde bir felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

600 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise aralık ayından bu yana Suriye’de 373 sivilin ve 3 insani yardım çalışanının öldüğünü söyledi.

Lowcock geçtiğimiz iki ayda İdlib ve çevresinde çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 600 bin kişinin ayrılmak zorunda kaldığını söyledi ve Suriye ordusu tarafından kontrol edilmeyen bölgelerin çok kalabalıklaştığını kaydetti. Her iki yetkili de bir ateşkesin “acil gerekliliğine” dikkat çekti.

Lowcock, İdlib’den kaçan 144 bin sivilin ise Türkiye’nin kontrolündeki Afrin, Azez ve El Bab’a gittiğini kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Suriye ordusu, Serakib kentini kontrol altına aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder