6 Şubat 2020 Perşembe

Almanya’da ırkçı ve İslam karşıtı parti krizi: Merkel’in partisi AfD ile ortak hareket etti

Almanya’nın Thüringen eyaleti başbakanının, ırkçı AfD’nin desteğiyle belirlenmesi Berlin’de krizine neden oldu. Merkel’in partisi de Thüringen’de AfD ile ortak hareket etti.

BOLD – Almanya’nın doğu eyaletlerinden Thüringen’de başbakan seçimini aşırı sağcı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin belirlemesi başkent Berlin’de krize neden oldu. Koalisyon ortakları Cumartesi günü bir kriz toplantısı düzenleyecek.

DW’nin haberine göre, Thüringen eyaletinde Ekim ayı sonunda yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinin ardından bir çoğunluk hükumeti kurulamayınca, halen Başbakan olan Sol Partili Bodo Ramelow, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile birlikte bir azınlık hükumeti üzerinde uzlaşma sağladı. Ramelow, dün de mecliste başbakanlık seçimine favori olarak girdi.

ÜÇÜNCÜ TURDA SALT ÇOĞUNLUK

Rameolow’un ilk iki turda çoğunluğu sağlayamasa da teamüller gereği üçüncü turda salt çoğunluğu alarak seçileceği düşünülüyordu. Ancak öyle olmadı. Thüringen Parlamentosu’nun en küçük grubunu oluşturan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) adayı Thomas Kemmerich, bir oy farkı ile başbakan seçildi.

Kemmerich’in seçilmesi, AfD’nin oylarıyla mümkün oldu. AfD, başbakan adayı çıkarsa da kendi adayını değil, FDP’nin adayını seçerek hem Sol Parti liderliğinde kurulacak azınlık hükumetini engellemiş oldu hem de federal düzeyde hükumette olan Hristiyan Birlik ile SPD koalisyonunu bölmeyi başardı.

Hür Demokrat Parti’nin (FDP) adayı Thomas Kemmerich ve AfD’nin Thüringen lideri Björn Höcke.

MERKEL’İN PARTİSİ ORTAK HAREKET ETTİ

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), AfD ile ortak hareket ederek federal teşkilatının tavsiyesini de çiğnemiş oldu.

CDU lideri Annegret Kramp-Karrenbauer, dünkü seçim öncesi sadece kendi parti teşkilatını değil, başbakan seçilen Thomas Kemmerich’in partisi FDP’yi de uyardığını açıkladı. Buna rağmen Kramp-Karrenbauer’in dikkate alınmaması parti içinde de yoğun tartışmalara neden oldu.

Federal hükumeti oluşturan koalisyon ortakları Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve SPD, iktidar partisi CDU’yu eleştirdi. Koalisyonun tehlikeye girdiği yorumları yapılırken erken seçim tartışmaları başladı.

Thüringen’deki gelişme üzerine federal hükumet ortaklarının Cumartesi günü acil olarak toplanması kararlaştırıldı.

NAZİ BENZETMESİ

AfD’nin Thüringen lideri Björn Höcke, pek çok siyasi partili politikacı tarafından “Nazi” olarak niteleniyor.

Dünkü seçimin favorisi Sol Partili Bodo Ramelow, olanları 1930 ile karşılaştırdı. 2 Şubat 1930 yılında Adolf Hitler’in “En büyük zaferi Thüringen’de elde etmiştik. Orada gidişata yön veren parti bizim” sözleriyle başlayan Twitter paylaşımıyla Ramelow böylece AfD’yi Hitler’in partisiyle bir tutmuş oldu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder