7 Şubat 2020 Cuma

Böyle iktidara böyle muhalefet

AKP ile Ergenekon arasındaki gerilim şiddetleniyor. İlker Başbuğ’un “Bu kanun teklifinin FETÖ’nün emriyle, hazırlandığını düşünüyorum” dediği 2009 yılındaki yasa değişikliğine CHP ve MHP’nin de destek verdiği ortaya çıktı. Muhalefet, “AKP bizi oyuna getirdi” diyerek kendini savunuyor.

BOLD – Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına ilişkin yasa, 2009 yılında CHP’nin desteğiyle Meclis’ten geçti. Cumhuriyet gazetesinde bugün yayınlanan Emine Kaplan imzalı haberde tam 11 yıl önce çıkarılan yasayla ilgili “AKP, ‘uzlaşma’ görüntüsü altında muhalefeti oyuna getirdi” denildi. Habere göre, Ceza Muhakemesi Yasası’nın 250. maddesinde “hali dahil” ibaresi yerine “halinde” sözcüğünün getirildiği önergenin asıl amacını muhalefet partileri geç fark etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yöneticileri, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “Bu kanun teklifinin FETÖ’nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. ‘Araştırsınlar’ diyorum” dediği 2009 yılındaki askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa değişikliğine muhalefetin de destek verdiğini hatırlatıyor.

“TBMM’de yasanın tümünün oylamasında CHP’liler başta olmak üzere muhalefet milletvekilleri kabul yönünde oy kullandı” ifadelerinin yer aldığı haberde o günlerde yaşanan gelişmeler şöyle aktarılıyor:

  • AKP harekete geçti: Taraf gazetesinde 12 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan ve Dursun Çiçek’in altında imzasının olduğu ileri sürülen “İrtica Eylem Planı”yla ilgili olarak Genelkurmay Askeri Savcılığı, 24 Haziran’da kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. AKP, 15 Ocak 2009 tarihinde TBMM’ye sunulan ve 16 Nisan 2009 tarihinde Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “yolsuzluklarla mücadele için uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi”ne ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Türk Ceza Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi için muhalefetle temas kurdu.
  • ‘AİHM kararları’ bahanesi: O dönem CHP, MHP ve DTP ile görüşmeler yapan AKP yöneticileri, sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanması nedeniyle AİHM’den ihlal kararları çıktığını, bunun da Türkiye’yi sıkıntıya soktuğunu, yasa tasarısına bu yönde düzenlemeler getirmek istediğini belirterek destek istedi. Yasa tasarısının görüşmelerine 25 Haziran 2009’da başlandı.
  • Zekeriya Öz dahil edildi: AKP yöneticilerinin bugün “Önergeler muhalefet partilerine önceden verildi, kelime kelime üzerinde çalışıldı”, ancak CHP’lilerin “Bize bilgi verilmedi” dediği kritik önerge gece yarısı saat 00.50’de verildi. Üzerinde konuşma yapılmadan kabul edilen önergeyle, CMK’nin 250. maddesinin 3. fıkrasında geçen “savaş ve sıkıyönetim hali dahil” ibaresi “savaş ve sıkıyönetim halinde” olarak değiştirilerek, askerlerin yalnızca “savaş ve sıkıyönetim halleri dışında” anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükumete karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti hükumetine karşı silahlı isyan suçlarının da yer aldığı bazı suçlarda özel yetkili mahkemelerde yargılanması hükmü getirildi. Bu değişikliğin ardından dönemin Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından Dursun Çiçek başta olmak üzere askerler, Ergenekon ve Balyoz davalarına dahil edildi.
  • Muhalefet geç mi fark etti: 26 Haziran’ın ilk saatlerinde yapılan bu değişikliğin kendileri için ne anlama geldiğini muhalefet partileri sabah fark etti. 26 Haziran’da Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın “İrtica Eylem Planı”yla ilgili kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen ve düzenlemeden bilgisi olmayan dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, askeri mahkemelerin yetkisiyle ilgili tartışmaların sorulması üzerine askeri mahallerde askeri kişilerle ilgili olarak askeri mahkemelerin görevli olduğunu söylemişti. İzleyen günlerde dönemin CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, söz konusu önergeden kendilerinin haberi olmadığını belirterek “Bu son düzenleme son anda gelmiştir. Önceden yapılan görüşmelerle bunun bir ilgisi yoktur” demişti. Yine dönemin MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, AKP’nin son dakika değişikliğini fark edemediklerini ve iktidar partisinin kendilerini kandırdığını söylemiş, “Askerler askeri, siviller sivil mahkemede yargılanacak dediler. Ki ilk önerge düzenlemesi de bu yönde oldu. Ama daha sonra yeni önerge getirip apar topar oylamışlar” açıklamasını yapmıştı.
  • AYM’nin iptali: Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine CMK 250. maddesinde “hali dahil” ifadesinin “halinde” ibaresiyle değiştirilerek getirilen hükmü 21 Ocak 2010 tarihinde iptal etti. Bu iptalin ardından yapılan ve 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen anayasa değişikliğiyle askeri mahkemeler tümüyle kaldırıldı.
medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder