12 Şubat 2020 Çarşamba

BM: Suriye’de göç savaşın başından beri en yüksek seviyeye çıktı

Birleşmiş Milletler, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de süren çatışmalardan dolayı son 10 hafta içinde yerinden edilenlerin sayısının 9 yıllık iç savaşın en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı. BM’ye göre Aralık ayının başından beri 700 bin kişi evlerini terk etti.

BOLD – Esat güçlerinin İdlib’deki ani ilerlemesi Aralık ayının başından beri 700 bin kadar Suriyeli’nin Türkiye sınırına doğru yola çıkmasına neden oldu. Yerlerinden olan bu kişilerin büyük kısmının kadın ve çocuklar olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) Jens Laerke, Aralık ayından beri çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 700 bin kişinin kaçtığını vurgulayarak, “bunun ülkede şimdiye kadar gerçekleşmiş en yüksek sayıdaki göç” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) mülteci ajansından Andrej Mahecic ise Ciara fırtınası yüzünden meydana gelen yağmur, kasırga ve kar dolayısıyla sivillerin sığınacak yer bulmakta zorlandığını vurgularken camilerin ve kampların dolu olduğunu söyledi.

BM: İDLİB MEZARLIĞA DÖNEBİLİR

BM’den iki yetkili, çatışmaların devam etmesi durumunda Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’in mezarlığa dönebileceğini ifade etti.

BM yetkililerine göre çatışmaların devam etmesi durumunda İdlib kent merkezi başta olmak üzere, kentsel bölgelerden 280 bin kişi daha göç edebilir.

Laerke, “Dünyada yerinden edilmiş en büyük insan yığınıyla karşı karşıyayız ve buranın mezarlığa dönmemesi için derhal çatışmaların sonlandırılması gerekiyor” dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara’da: Şehidiniz var, başınız sağolsun

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder