14 Şubat 2020 Cuma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bahçeli’nin açıklamaları dolayısıyla Türkiye’yi uyardı

Rusya’dan Türkiye’ye yeni bir uyarı daha geldi. Moskova, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye işaret edilerek Türkiye’de Suriye’deki olaylarla ilgili yapılan açıklamalarda provokasyondan kaçınılmasını istedi.

BOLD – Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye’ye provokatif açıklamalarda bulunulmaması uyarısı geldi. Bakanlık, Türkiye’yi “Suriye’deki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamalarda provokasyon yapmaktan ve İdlib’de tansiyonu yükseltmekten kaçınmaya” çağırdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı Suriye açıklamalarına dikkat çeken Bakanlık, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortağının Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden Rusya ve Suriye hükümetlerini sorumlu tutmasının anlaşılmaz bir yorum” olduğu vurgulandı.

RUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BİR İLK

Rusya uzmanı Kerim Has, Rus Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının başlığının “Türkiye’den Milliyetçi Hareket Partisi Başkanı D. Bahçeli’nin Açıklamalarıyla İlgili Rusya Dışişleri Bakanlığının Yorumu” adını taşıdığını belirtti.

Kerim Has, açıklama için şu yorumu yaptı: “Bu bir ilk. Rus Dışişleri Bakanlığı direkt MHP lideri Devlet Bahçeli’yi başlığa çekip çok ciddi eleştiren bir not paylaştı…. Rus Dışişleri Bakanlığının bu şekilde direkt Bahçeli eleştirisi, Moskova’nın, Türkiye’deki iktidarın Erdoğan-AKP harici bileşenlerine verdiği “öneme” ve bu bileşenlere yönelik tutumunda gerektiğinde hayli sertleşebileceğine işaret ediyor. Bu, bir ilk ama zannımca son olmaz.”

 

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İdlib’de 5 Türk askerinin daha hayatını kaybetmesinin ardından geçen Salı günü partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamada Rusya ve Suriye’ye sert tepki göstermiş ve “Katil Esad defolup gidesiye kadar yüreğimiz soğumayacaktır. Esad katildir, husumetin kaynağıdır. Hem Suriye hem Türkiye’yi eş zamanlı idare etmeye çalışan Rusya iyi niyetli değildir. Hükûmetin Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmesi samimi dileğimizdir” demişti.

Suriye’nin resmen olmasa bile Rusya’nın fiili sömürge ülkesi haline geldiğini, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın “yularının Moskova’ya bağlandığını” kaydeden Bahçeli, sözlerini “Türk milleti gerekirse, artık başka bir seçenek de görülmezse Şam’a girmeyi şimdiden planlamalı ve zalimleri yerle yeksan etmelidir. Diyorum ki, yansın Suriye, yıkılsın İdlib, kahrolsun Esad” şeklinde sürdürmüştü.

Hulusi Akar: İdlib’de radikaller dahil ateşkese uymayanlara karşı zor kullanılacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder