14 Şubat 2020 Cuma

İsrail, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile ilişkilerini sınırlandırıyor

İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında iş yapan şirketlerin listesini açıklayan Birleşmiş Milletler’le ilişkilerini sınırlandırıyor. İsrail, BM İnsan Hakları Komiseri ile artık iş birliği yapmayacak. ABD yönetiminden de BM’nin listeyi açıklamasına tepki geldi.

BOLD – BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren 112 şirketin ismini açıklamasına İsrail’den tepki geldi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’le artık işbirliği yapmayacağı duyuruldu.

İsrail 2012 yılında da BM İnsan Hakları Konseyi ile işbirliğine son vermiş, ardından da BM’nin kültür ve bilim örgütü UNESCO’dan çekilmişti. İsrail, BM’yi ve BM’ye bağlı örgütleri İsrail düşmanı tavır almakla suçluyor.

Filistinliler ise listenin açıklanmasından memnun. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saeb Erakat, “Bu veri bankası, İsrail’in yasa dışı sömürgeci yerleşim niyetlerinin hesabını çekmesi için yarım yüzyıldan beri atılan ilk somut adım” diye konuştu.

AF ÖRGÜTÜNDEN DESTEK

Listenin açıklanmasına destek veren Uluslararası Af Örgütü de “İşgal edilen bölgelere sivilleri yerleştirmek, insani devletler hukukunu ihlalidir ve bir savaş suçu ile kıyaslanabilir” açıklamasını yaptı.

Listede adı yer alan şirketlerin yasadışı bir durumdan faydalandığına işaret eden örgüt, uluslararası toplumun bu listeyle söz konusu yerleşimlerin normalleştirilemeyeceği konusunda bir mesaj verdiğini kaydetti.

ABD’DEN LİSTENİN AÇIKLANMASINA TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren firmaları açıklamasının, kurumun “İsrail karşıtı” tutumunu sergilediğini ifade etti.

Söz konusu listenin oluşturulmasında ABD’nin rol almadığını vurgulayan Pompeo, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından yayınlanan bu liste beni şaşkınlığı uğrattı. Bu olay aslında BM’nin alışılagelmiş İsrail karşıtı tutumunu doğruluyor” diye konuştu.

Bu durumun, İsrail’in tecridine yol açtığını iddia eden Pompeo, “Liste, İsrail karşıtı boykotu, tasfiyeyi ve yaptırımları kolaylaştırıyor. Ayrıca İsrail-Filistin barışı için yürüttüğümüz müzakerelere gölge düşürüyor” diye konuştu.

BM’NİN AÇIKLADIĞI LİSTE

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Batı Şeria’da işgal altındaki Filistin topraklarında iş yapan 112 şirketin listesini yayımlamıştı.

Listede Airbnb, TripAdvisor, Booking.com ve Motorola gibi dev uluslararası şirketler de var

BM işgal altındaki Filistin topaklarında iş yapan şirketlerin listesini yayınladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder