12 Şubat 2020 Çarşamba

İstihbarat savaşları: ABD ve Almanya, bu şirketi kullanarak tüm dünyayı dinledi

ABD’nin, İsviçre merkezli ‘Crypto AG’ adlı bir şirketi satın alarak 1951’den bu yana aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120’den fazla ülkenin gizli yazışmalarını takip ettiği ortaya çıktı.

BOLD Amerikan Washington Post gazetesi ve Alman yayın kuruluşu ZDF’nin ortak yürüttüğü araştırma, birçok ülkeye satılan şifreleme cihazlarının üreticisi ‘Crypto AG’ adlı İsviçre şirketinin 1951’de satın alındığını ortaya koydu.

AMERİKA VE ALMANYA BİRLİKTE ÇALIŞTI

Habere göre şirket, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve Batı Almanya İstihbarat Servisi (BND) casuslarına Türkiye dahil 120’den fazla ülkenin gizli yazışmalarına erişim imkânı verdi.

Amerikan ve Alman istihbarat kurumları, on yıllar boyunca ‘Crypto AG’nin sattığı şifreleme cihazlarınca üretilen gizli mesajlaşmaları deşifre etti.

GENİŞ YELPAZE

CIA’in 1979 İran rehine krizi, Arjantin ve İngiltere arasında 1982’de patlak veren Falklands Savaşı ile Güney Amerikalı liderlere yönelik suikastlara ilişkin iletişimi dinlediği öne sürülüyor.

CIA ve BND, Crypto AG’nin 1970’lerden itibaren hemen hemen bütün operasyonlarını kontrol etti. Şirketin 2008’de satıldığı ve istihbarat servisleriyle çalışmalarını bitirdiği öğrenildi.

ÇOK SAYIDA ÜLKE HALA KULLANIYOR

Crypto şirketinin ürünleri halen dünyanın dört bir yanında farklı ülkelerce kullanılıyor. Belgelere göre Avrupa dahil çok sayıda ülkenin diplomatik ve askeri haberleşmelerinin kapsamlı izlendiği tahmin ediliyor.

Crypto AG şirketi, İkinci Dünya Savaşı sırasında şifreleme makineleri üretmek üzere ilk anlaşmasını ABD ordusuyla yaptı. Anlaşmadan elde edilen gelirle şirket, on yıllarca şifreleme cihazları alanında hâkim üretici oldu. İsviçre merkezli şirket, 120’den fazla ülkeye teknolojik cihazlar satarak milyonlarca dolar kazandı.

Müşterileri arasında Türkiye, İran, Hindistan, Pakistan hatta Vatikan bile yer alıyor. Ancak müşterilerinin hiçbiri şirketin CIA tarafından satın alındığını ve kullanıldığını bilmiyordu.

Bir Alman istihbarat uzmanına göre; ilk ‘Thesaurus’, sonrasında ‘Rubicon’ kod adıyla bilinen projeden milyonlarca dolar kazanıldı.

Alman dış istihbarat servisi BND, elde edilen geliri saha operasyonlarını finanse etmek için CIA ise Cryto şirketini tekel kılmak üzere rakip şirketleri satın alarak kullandı.

ABD ve Almanya’nın dost gördüğü hükumetlere şirket üzerinden güvenli modeller, dünyanın geri kalanına ise hileli sistemler sattığı ifade ediliyor.

General Pekin: Başbuğ askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması yönünde oy kullandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder