21 Temmuz 2020 Salı

Ücretsiz izin düzenlemesine DİSK’ten tepki

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ücretsiz izin düzenlemesi ile işverenlere işçileri tek taraflı ücretsiz izne ayırma hakkı verildiğine dikkat çekerek, işçilere ücret olarak açlık sınırının yarısından az bir miktar olan günlük 39 lira verildiğini kaydetti.

BOLD – Koronavirüs nedeniyle 3 aylık işten çıkarma yasağı bir ay daha uzatıldı. Meclis gündemindeki yasa teklifinde de yasağın gelecek yıl Temmuz ayına kadar uzatılması gündemde. Bu duruma tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu düzenleme ile işverenlere işçileri tek taraflı ücretsiz izine ayırma hakkı verildiğinin altını çizdi. Çerkezoğlu nakit ücret desteği ile ücretsiz izin uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.

İŞÇİ DEĞİL, SERMAYE KORUNUYOR

Konu ile ilgili Sözcü’ye konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi koşullarında ciddi bir şekilde iş ve istihdam kaybı yaşandığını belirterek, “İşverenlere işçileri tek taraflı ücretsiz izine ayırma hakkı verildi ve onlara da günlük 39 lira veriliyor yani açlık sınırının yarısından da az bir ücret veriliyor. Emekli olup da çalışmak zorunda olanlar bu ücretlendirmelerden yararlanamıyor. Zaten son derece düşük rakamlar ile emekliler iyice açlığa mahkum ediliyor. İşçi değil sermaye korunuyor” dedi.

MİLYONLARCA KİŞİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDAKİ EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİM MÜCADELESİ VERİYOR

Emekliliğin Türkiye’de artık bir hak olmaktan çıkartıldığını belirten Çerkezoğlu, “Vatandaşlar, emekli olduktan sonra son nefeslerini verene kadar insanca yaşayabilecekleri bir ücrete sahip olmak istiyor. 1999 yılında depremin tozu dumanı altında çıkartılan mezarda emeklilik dediğimiz yasa ile birlikte Türkiye’de hem emekli olmak zorlaştı hem de emeklilik maaşları sistematik olarak düşürüldü. Şu anda Türkiye’de asgari ücretin çok altında emekli maaşı ile geçinmeye çalışan milyonlarca insan var” dedi.

TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK İŞ VE İSTİHDAM KAYBI YAŞANIYOR

Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı ile karşı karşıya olduğumuzu belirten Çerkezoğlu, çözüm önerileri olarak şunları sıraladı:
“- İşten çıkarma yasağının bütün istisnaları kaldırılarak devam etmesi
– Nakit ücret desteği ile ücretsiz izin uygulamasına son verilmesi
– Kısa çalışma ödeneğinden bütün çalışanların yararlanabilmesi için ön şartların ortadan kaldırılması
– En düşük kısa çalışma ödeneğinin de en az asgari ücret olması
– Asgari ücretin vergi dışı bırakılması.”

Hafter’in destekleyen Mısır, Libya’ya asker gönderecek!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder