24 Kasım 2020 Salı

Babacan: Cumhurbaşkanlığı sistemi Hazine’nin borcunu ikiye katladı

Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilmesiyle Hazine’nin borç yükünün yüzde yüz arttığı ortaya çıktı. Dikkat çeken rakamlar paylaşan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazinenin borcunun 970 milyar dolardan 1 trilyon 935 milyar dolara çıktığını belirtti.

BOLD – Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin Hazine’ye faturası ağır oldu. Hazine’nin borcu yeni sistemle birlikte 2 kat arttı. Daha önce 970 milyar dolar olan borç, Ali Babacan’ın verdiği bilgiye göre Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçtikten sonra 1 trilyon 935 milyar dolara çıktı.

HAZİNE ARTIK İÇERİDE DE DÖVİZLE BORÇLANIYOR

Yeniçağ TV’de Orhan Uğuroğlu’na konuşan Deva Partisi Genel Başkanı, hükumetin artık sadece yurt dışına değil yurt içine de döviz cinsinden borçlandığını belirterek “Biz bunu belli bir tarihte durdurmuştuk. Bir ülke kendi vatandaşına döviz borçlanmaz. Fakat bu son dönemde buna tekrar başladılar. Hazinenin içeriye döviz borcu var. Bu nasıl yerlilik nasıl millilik?” dedi.

HAZİNENİN BORCU KASADAKİ PARADAN DAHA ÇOK

Babacan, dövizdeki yükselişin durdurulamamasının sebebini de açıkladı. Merkez Bankası’nın  piyasaya kasasındaki dövizden daha fazla borcu olduğu bilgisini veren Babacan, döviz kurunun bu şartlar altında kontrol edilemeyeceğini ifade etti.

MB’YE TALİMAT POLEMİĞİ

Babacan’dan uzun Merkez Bankası atamalarına dair bir de itiraf geldi. Dünyaca bilinen birçok başarılı iktisatçının “hükumette talimat gelir” diyerek Merkez Bankası başkanlığı teklifini reddettiğini açıklayan Babacan “Biz Erdem Başçı ayrıldıktan sonra Merkez Bankası’ndan çok iyi iktisatçılarla konuştuk gerçekten. Dünya çapında tanınmış ve bizim vatandaşlarımız olan insanlar. Diyorlar ki ‘Bu iş 1 ay gider sonra ayrılmak zorunda kalırız. Çünkü MB özel bir kurum, biz doğruları yapmak isteriz ama Cumhurbaşkanı’ndan hükumetten talimat gelir bu talimatın gereğini yapmayız. Zaten pürüz çıkar’ dediler. Bize ‘müsaade edin biz ara ara görüşlerimizi verelim, size anlatalım ama o kurumun başına geçmeyiz’ dediler.” ifadelerin kullandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder