3 Şubat 2021 Çarşamba

262 gündür haklarını almak için eylem yapıyorlar

Çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü nedeniyle ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullanan işçiler, pandemi sürecinde işten çıkarıldı. İşçiler, 262 gündür işe iade edilmeleri için eylem yapıyor.

BOLD – Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Kömürcüoğlu/ Çınartaş Maden İşletmesi’nde çalışan 11 işçi, çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü nedeniyle kanunda yer alan “çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullandı. Nakliyat-İş Sendikası’na da üye olan işçiler, işten çıkarmanın yasak olduğu pandemi döneminde işten çıkarıldı. İşçiler maden işletmesinin önünde 262 gündür eylem yapıyor.

HAFTALIK İZİNLERİ KULLANDIRILMADI

Maden işletmesinde 4 yıl TIR şoförlüğü yaptıktan sonra 18 Mayıs 2020 tarihinde çıkarılan Kadir Özdemir, 4 yıl boyunca haftalık izin kullandırmadan çalıştırıldıklarını, yasal sürenin üzerinde fazla mesai yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Trafik ve yol güvenliğini tehdit edecek kadar uzun saatler ve yüksek tonajlarda yük taşıdığını dile getiren Özdemir, pandemi tedbirleri kapsamındaki sokağa çıkma yasağında işverenin ücret kesintisi yaptığını kaydetti.

ŞİRKETİN SİCİLİ KABARIK

İşine dönmek için eylemde olan Nihat Kaynar da şirketin işçi ölümleri ve hak gaspı konusunda sicilinin kabarık olduğunu söyledi. TIR şoförü olan Kaynar da madende iş güvenliği konusunda tedbirlerin alınmadığını belirterek, “Pandemi döneminde sokağa çıkma yasakları başladı. Birçok hukuk dışı çalışmaya itildiğimiz için biz de hakkımızı aradık. Her işçi gibi sendikaya üye olduk. 17 Mayıs 2020 tarihinde Nakliyat-İş Sendikasına üye olduk ve ertesi gün işten çıkarıldık” dedi. Kaynar, hukuk mücadelelerinin devam ettiğini kaydetti.

25. MADDE İLE İŞTEN ATILDILAR

25’inci maddeye dayandırılarak işten çıkartılmalarına tepki gösteren Soner Çalışkan ise işverenin “Ya şartları kabul ederseniz ya da kapı orada” diyerek kendilerini kovduğunu söyledi. Haklarını aradıkları için işten çıkartıldıklarını söyleyen Çalışkan, “25’inci maddeden çıkarıldığınızda bu siciline işliyor. Sadece sendikaya üye olma hakkımızı kullandık. Haklarımızı Nakliyat-İş Sendikası sayesinde öğrendik. Hakkımızı aramaya kararlıyız. Ne kadar zor olursa olsun biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

AKP’nin 15 Temmuz ifşaları

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder