5 Şubat 2021 Cuma

Ankara’da erken seçim rüzgarı: Hedef Haziran 2021!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası ‘yeni anayasa’ çağrısı yaptı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop da siyasi partiler kanununun tamamen yenilenmesini istedi. İki çağrıyı da erken seçim hazırlığı olarak okuyan muhalefete göre Erdoğan seçim sistemini değiştirerek Haziran 2021’de erken seçime gitmek istiyor.

BOLD – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz sayılabilecek “yeni anayasa” çağrısına, ilk destek ittifak ortağı MHP’den geldi. Parlamentoda oy hakkı bulunmayan TBMM Başkanı ile birlikte 289 sandalyesi bulunan AKP’nin, 48 milletvekili bulunan MHP ve 1 milletvekili bulunan Büyük Birlik Partisi destek verse bile, anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirecek çoğunluğu bulunmuyor.

turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in aktardığına göre Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilebilmesi için en az 400 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Anayasa değişikliğinin referanduma sunulabilmesi için ise en az 360 milletvekilinin desteği lazım. Parlamento aritmetiğine göre başka bir muhalefet partisi destek vermezse, böyle bir anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçme şansı yok. Ancak Erdoğan’ın anayasa değişikliğini referanduma götürme imkanı var.

ERDOĞAN REFERANDUMLA GÜÇ TAZELEYEBİLİR Mİ?

Erdoğan’ın güç tazelemek için seçim yerine halkın kabul edebileceği bir anayasa değişikliği paketini referanduma sunabileceğine ilişkin yorumlar var. CHP Milletvekili Ayhan Barut, Erdoğan’ın toplumun gerçek sorunlarını çözmek yerine referandum sinyaliyle gerçek gündemi saptırmaya çalıştığını söyledi.

Son aylardaki anketlerde oylarını en hızlı yükselten parti olarak dikkat çeken İyi Parti, ise Erdoğan’ın son açıklamasını iflasın kabulü olarak yorumladı.

İyi Partinin Başkanlık Divanı toplantısında konu değerlendirildi ve alınan kararları açıklayan Genel Sekreter Uğur Poyraz şöyle konuştu:

“Cumhur İttifakı’nın, Türkiye’yi zora sokan Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sorgular hale gelmesi, doğru bir adımdır. Bu iflasın kabulüdür. İyi Parti olarak bu tanımlanamayan sistemin Türkiye’ye zarar verdiğine ve çözümün İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem olduğuna inanıyoruz. Yakın bir zamanda milletimizle ayrıntılarını paylaşacağımız sistem önerimizin, ülkemizi düze çıkaracağından da eminiz.”

Erdoğan’ın önerisinin hemen öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi, Deva Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi arasında “güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş” çerçevesinde görüşme trafiği başlamıştı.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili ilk adımı atmamızın hemen arkasından sayın Cumhurbaşkanı’ndan Anayasa’yla ilgili bir açıklamanın gelmesi gerçekten düşündürücü.” dedi. Babacan, Erdoğan’ın güçler ayrılığına inanmadığını bu sebeple Anayasa değişikliğinin bir anlamı olmayacağı görüşünde.

SİYASİ PARTİLER KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ise Siyasi Partiler Kanunu değişikliği önerdi ve yepyeni bir kanun yapılması gerektiğini söyledi. Benzer çağrı geçtiğimiz yıl MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti. Kanunda değişiklik, seçim barajının da yeniden düzenlenmesi anlamına geliyor. MHP düşen oyları nedeniyle yüzde 10’luk seçim barajının altına düşmüş durumda.

Ancak Bahçeli’nin bir diğer talebi de partilerin seçimlere katılabilme şartlarının yeniden düzenlenmesi. Bu şartların zorlaştırılmasını isteyen Bahçeli’nin hedefindeki iki parti Gelecek Partisi ve Deva Partisi. AKP’den ayrılanlar tarafından kurulan iki parti, anketlere göre toplamda 4 puanı aşmış görülüyor. İki parti de AKP-MHP bloğunun karşısındaki Millet İttifakını destekliyorlar.

PARTİLER ARASI GÖRÜŞMELER HIZ KAZANDI

Son iki ayda partiler arası görüşmelerin hız kazanmış olması da erken seçim sinyali olarak yorumlanan başka bir gelişme. Erdoğan, İslamcı Saadet Partisi, Kürt İslamcılarını temsil eden HÜDAPAR ve küçük bir sosyal demokrat grubun temsilcisi olan Demokratik Sol Partisi’yle doğrudan temas kurdu. Erdoğan temaslarının ittifak arayışı olduğunu doğruladı.

Devlet Bahçeli ise son aylarda oy oranını yüzde 14’e taşımayı başaran İyi Parti’ye yönelik çağrı yaptı. Bahçeli, MHP’den ayrılan Meral Akşener tarafından kurulan partiye, “yuvaya dönün” çağrısı yaptı. Ancak çağrı ret yanıtı aldı.

Erdoğan’ın temaslarına karşın muhalefet partileri arasındaki trafik de sıklaştı. CHP, HDP, Saadet Partisi, Deva Partisi ve CHP arasında liderler düzeyinde görüşmeler oldu.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e göre tüm sinyaller Haziran 2021’de bir erken seçime hazırlık olduğunu gösteriyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder