2 Şubat 2021 Salı

Patron ile veli arasındaki zam kavgasını Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan seyrediyor

Özel okullar KDV indirimine rağmen geçen yıl açıklanan fiyatlar üzerinden zam yapmak istiyor. Okul yönetimleri yemek ve ulaşım ücretleri konusunda velilere asılsız sözleşmeler imzalatmaya çalışıyor. MEB ise, velilerin bu konulardaki şikayetlerine cevap vermiyor. 

BOLD – Özel okullar pandemiyi fırsata çevirmeye devam ediyor. Özel okullar son dönemde pandemi yokmuş gibi davranıyor. Erken kayıt için velileri okullara çağıran özel okul yönetimleri tavan olarak yüzde 24,7 zam açıkladı. Velilere ayrıca yemek ücretinin iade edildiği gibi taahhütler imzalatılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise bu konularla ilgili şikayetleri görmezden geliyor.

GİDERLERİ AZALAN ÖZEL OKULLAR ZAM YAPMAK İSTİYOR

Birgün’den Mustafa Kömüş’e konuşan Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, KDV indirimlerinin özel okul fiyatlarına yansımadığını belirterek, “Sözleşmelere tüketici kanununa uymayan pek çok madde de eklenmiş. Salgın döneminde zam yapılmasının uygunsuz olduğunu söylüyoruz. Hatta yaklaşık bir buçuk senedir velilerle birlikte uzaktan eğitimde indirim yapılması yönünde faaliyetlerde bulunuyoruz. Özel okullarda öğretmenler pandemi koşullarıyla ilgili bir başvuru yaptılar. Bu başvuru da kabul edildi. Kısa çalışma ödeneğinden bu öğretmen maaşlarının yüzde 60’ını alıyorlar. Toplam giderlerinde yarıya yakın bir azalma var” dedi.

VELİLERİN İNDİRİM TALEBİ YANITSIZ KALDI

Normal zamanlarda erken kayıt dönemlerinde yemek ve ulaşım ücretlerinin de alındığını aktaran Özkan, “Erken kayıt yaptırıyoruz. Salgının nasıl seyredeceğini bilmiyoruz. Ancak okula kayıt yaptırınca bizden zorunlu olarak yemek bedeli alıyorlar. Ben pandemide okulların açılmayacağını düşünüyorum dememe rağmen benden yemek bedelini istediler. Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet ettim. Ancak oradan da gelen cevap kayıt tarihlerinden sonra geldiği için bir faydası olmadı. Yani bu konuyla ilgili yönetmelikler ihlal ediliyor. Devletten teşvik alıyorlar ancak bize uzaktan eğitimle ilgili bir iade yapmıyorlar. Biz bu ücreti uzaktan eğitim için değil yüz yüze eğitim için ödüyoruz. Dedik ki indirim istiyoruz. Geçtiğimiz dönem başında bakanlığın da bu konuda açıklamaları var. Ancak faaliyet yok” dedi.

ŞİKAYETLER DİKKATE ALINMIYOR

MEB’in yetersiz denetimi nedeniyle özel okul yönetimlerinin faaliyetlerinin pervasızca hareket etmesine neden olduğunu aktaran Özkan, “Uzaktan eğitim kapsamında herhangi bir iade veya hak talep etmeyeceğim diye bir madde ekleyerek sözleşme konuyor velilerin önüne. Yemek bedeli ödemek istemeyen velilere kayıt yenileme yapmayız diyorlar. Şikâyetlerle ilgili Bakanlık yeterince denetleme yapmıyor. Biz uzun zamandır yemek bedelinin bize zorla ödetildiğine ilişkin şikâyetlerde, açıklamalarda bulunuyoruz, sürekli zam yapılıyor aslında bir fırsatçılık söz konusu diyoruz fakat kimse dikkate almıyor” dedi.

ÖĞRENCİ SAYILARI AZALDI

MEB’in verilerine göre, 2019-2020 döneminde özel ortaöğretim kurumu sayısı, 2018-2019 dönemine göre 305 arttı.  Bakanlığın özel okullara yönelik teşvik politikası sonuç verirken 3 bin 176 olan özel ortaöğretim kurumu sayısı, 3 bin 65 olan resmi genel ortaöğretim sayısını geride bıraktı. 2020-2021 öğretim yılında öğrenci sayısı bir önceki yıla göre 310 bin 530 öğrenci azaldı. Geçen yıl özel okullarda okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 468 bin 198 iken, 2020-2021 öğretim yılında bu sayı 1 milyon 157 bin 668 oldu.

Kekeme er Recep Delice asker arkadaşı Burak Dinler’in Köprü’de nasıl katledildiği anlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder