3 Şubat 2021 Çarşamba

ABD-Türkiye arasında ilk temas danışman-sözcü seviyesinde

20 Ocak’ta göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile Türkiye arasında ilk üst düzey temas Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasında gerçekleşti. Yeni yönetim, Türkiye’ye hukukun üstünlüğü ve demokrasi mesajı verdi.

BOLD  – Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Joe Biden’ın yönetime gelmesinden sonra ilk diplomatik temas gerçekleşti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bir telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada Sullivan, Biden yönetiminin demokratik kurumlar ve hukukun üstünlüğünü desteklemeye yönelik kararlılığının da altını çizdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne imzasıyla yapılan açıklamaya göre Sullivan, Biden yönetiminin ABD ile Türkiye arasında yapıcı ilişkiler geliştirilmesi, işbirliği yapılan konuların çoğaltılması ve anlaşmazlıkların etkili biçimde yönetilmesi arzusunda olduğunu iletti.

Açıklamada Sullivan’ın yeni yönetimin ABD ile Türkiye arasında “yapıcı” ilişkileri kurmak arzusunu ifade ettiğini ancak sürtünme olan noktalara da değindiği belirtildi.

“S-400’LER NATONUN UYUM VE ETKİNLİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLER”

Telefon görüşmesinde Türkiye’nin Rus hava savunma sistemleri S-400’leri alması da gündeme geldi.

Sullivan “Türkiye’nin Rus S-400 karadan havaya füze sistemi edinmesinin ittifakın birlikteliğini ve etkinliğini zayıflatacağı yönünde endişesini” ifade etti.

AA GÖRÜŞMEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI VERMEKLE YETİNDİ

Görüşmeye ilişikin Anadolu Ajansı’nın haberinde ise ABD’nin verdiği mesajlar yerine telefon konuşmasında geçen konu başlıkları verildi. Türkiye-ABD ikili ilişkileri başta olmak üzere Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Afganistan, Dağlık Karabağ, Kovid-19 ve iklim gibi çeşitli konuların ele alındığı belirtildi.

Görüşmede ayrıca S-400, F-35 ve PYD-YPG gibi iki ülke arasında anlaşmazlık alanı olan konuların yeni bir perspektifle çözüme kavuşturulması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiğinin kaydedildiği bildirildi.

S-400 KRİZİ

Washington, 2020 yılı Aralık ayında, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle, uzun zamandır beklenen yaptırımları devreye sokmuş, Türkiye bu adımı “ciddi bir hata” olarak değerlendirmişti. ABD, NATO üyesi Türkiye’yi ayrıca F-35 savaş uçağı programından da çıkarmıştı.

Washington, S-400 savunma sisteminin, F-35 savaş uçaklarına ve NATO’nun savunma sistemlerine yönelik bir tehdit unsuru olduğunu iddia ediyor ve S-400’lerin NATO’ya entegre edilmeyeceğini belirtiyor. Bu iddiayı reddeden Türkiye ise konuyu değerlendirmek üzere ortak bir çalışma grubu oluşturulması teklifinde bulunuyor.

Ankara, diğer NATO müttefiklerinden füze savunma sistemleri temin edemediği için Rus S-400 savunma sistemini satın almasının bir seçenek değil zorunluluk olduğunu kaydediyor.

BİDEN YÖNETİMİNDEN İLK AÇIKLAMA: SÖZDE MÜTTEFİK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görev onayı için katıldığı Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde katıldığı oturumda Türkiye’yi “sözde müttefik” olarak tanımlamış ve Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle Ankara’ya daha fazla yaptırım uygulanabileceğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı,“Stratejik -ya da sözde stratejik- bir ortağımızın en büyük stratejik rakiplerimizden biri Rusya ile yakın olması kabul edilemez” dedi.

Donald Trump yönetimi, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulama kararı almıştı. Ancak yaptırımların özellikle en hafif olanlarının seçildiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye’ye yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini belirten Blinken, “Mevcut yaptırımların yarattığı etkiye bir bakıp görmemiz ve daha sonra da daha fazlasına gerek olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor” dedi.

Blinken, “Türkiye müttefik bir ülke ve birçok açıdan… bir müttefikmiş gibi davranmıyor ve bu durum bizim için çok ama çok büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bu durumun çok farkındayız” diye konuştu.

Yunan Savunma Bakanı: Tanrım! Türkiye ile neredeyse üç kez savaşa giriyorduk

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder