5 Şubat 2021 Cuma

Rusya’da Navalny’ye ilk müdahaleyi yapan doktor aniden öldü

Zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalny’ye Rusya’da ilk müdahaleyi yapan doktorun öldüğü açıklandı. Omsk Hastanesi’nden yapılan açıklamada, 55 yaşındaki Sergey Maksimishin’in aniden öldüğü belirtildi ancak ölüm nedeni hakkında ayrıntı verilmedi.

BOLD -Rus muhalif Aleksey Navalny’nin zehirlendikten sonra kaldırıldığı hastanede ilk müdahalesini yapan ve tedavisinden sorumlu olan doktor hayatını kaybetti. Rusya’nın Omsk kentindeki hastaneden yapılan açıklamada 55 yaşındaki Sergey Maximishin adlı doktorun ölümünün “ani” olduğu belirtildi.

“Omsk 1 Nolu Acil Hastanesinin anestezi ve resüsitasyondan (yeniden canlandırma) sorumlu Başhekim Yardımcısı Sergey Valentinovich Maksimishin aniden yaşamını yitirmiştir” denilen açıklamada doktorun ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmedi.

BASINA KONUŞMAMIŞTI

Rusya’nın Omsk kentindeki 1. No’lu Acil Acil Hastanesinin Başhekim Yardımcısı Sergey Valentinovich Maksimishin

Kremlin karşıtı Aleksey Navalny, geçen yıl 20 Ağustos’ta bir uçak seyahati esnasında fenalaşmış ve Omsk kentindeki hastaneye kaldırılmıştı. Burada kaldığı süre zarfından Rus muhalifin tedavisinden sorumlu olan kıdemli doktor, uluslararası kamuoyunun Navalny’i yakından takip etmesine rağmen, muhalif ismin sağlık durumuna ilişkin basına konuşmamıştı.

Omsk’taki hastanede iki gün kalan Navalny daha sonra Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastaneye nakledilmişti.

Burada yapılan tetkikler sonucunca Navalny’nin Noviçok adlı Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen bir sinir gazıyla zehirlendiği kesin olarak tespit edilmişti.

“ŞÜPHELERİ GÖZARDI EDEMEYİZ”

Navalny’nin yakın çevresinden Leonid Volkov, Rus muhalifin Omsk hastanesindeki tedavisini üstlenen Maximishin’in, Navalny’nin o dönemdeki durumuyla ilgili ayrıntıları herkesten çok bildiğini, bu yüzden de doktorun ölümüyle ilgili şüpheleri göz ardı edemeyeceğini söyledi.

ALEKSEY NAVALNY’NİN ZEHİRLENMESİ

Rus muhalif Aleksey Navalny, geçen yıl 20 Ağustos’ta Sibirya’dan Moskova’ya giden Navalny uçakta rahatsızlanmış ve uçak, Omsk’a acil iniş yapmıştı.

İki gün Omsk’taki hastanede tedavi edilen 44 yaşındaki Alexey Navalny, 22 Ağustos 2020’de Omsk’tan özel bir uçakla Berlin’deki Charite Hastanesine nakledildi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020’de Navalny’nin sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Seibert, 2 hafta sonra, Alexey Navalny’in zehirlendiğinin İsveç ve Fransa’daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetti.

Navalny kendisini zehirleme emrini bizzat Rusya lideri Vladimir Putin’in verdiğini söylemiş, Kremlin ise iddiaları reddetmişti.

NAVALNY ÜLKEYE DÖNER DÖNMEZ GÖZALTINA ALINDI

Navalny’nin 17 Ocak’ta Rusya’ya döner dönmez havaalanında gözaltına alınması ve denetimli serbestlik şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ülkede protesto dalgası başlatmıştı.

Navalny’nin serbest bırakılması çağrısıyla düzenlenen gösterilerde binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

2 Şubat’ta mahkeme Navalny’nin 2014’te zimmetine para geçirme suçlamasıyla aldığı 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasının uygulanmasına karar vermişti. Navalny’nin ev hapsinde tutulduğu 10 aylık sürenin cezadan düşüleceği ifade edilmişti.

Navalny, hakkındaki suçlamaları “düzmece” diye nitelemişti.

Halkın protestosu ve dünyanın baskısı yetmedi: Navalny 3,5 yıl hapse mahkum edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder