2 Şubat 2021 Salı

Avrasya Tüneli’ne maaş dayanmıyor

İstanbullular, pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor. İstanbul’un iki yakasını deniz altından bir araya getiren Avrasya Tüneli’ne bu zor süreçte enflasyonun iki katından fazla zam yapıldı. Tüneli kullanın İstanbullu her ay firmaya 2 bin 760 lira ödüyor.

BOLD – Halkın sırtına kambur olan hazine garantili yollar zamlanmaya devam ediyor. Avrasya Tüneli’ne yüzde 26 zam yapıldı. Zamla birlikte tünelden tek geçiş 46 liraya çıkarken, her gün bu tüneli kullanmak zorunda olan İstanbullular ayda 2 bin 760 lira ödemek zorunda kalacak.

DOLAR VE ABD ENFLASYONU İLE HESAPLANIYOR

Yap işlet devret modeli ile yapılan tünelin geçiş ücreti yüzde 26 zamlandı. Yüzde 26’lık fiyat artışıyla otomobiller için Avrasya Tüneli tek yön geçiş otomobiller için 46 lira, minibüsler için ise 69 lira oldu. Buna göre her gün tünelden geçiş yapan bir otomobilin aylık gidiş dönüş masrafı 2 bin 760 liraya çıktı. Sözleşmeye göre, her yıl iki kez hesaplanan Avrasya Tüneli geçiş ücretine, araç başı 4 dolar geçiş ücretinin yanı sıra, ABD enflasyonu ve yüzde 8 KDV ilave ediliyor.

DÖVİZ BAZINDA GEÇİŞ GARANTİSİ

Resmi açılışı 31 Aralık 2016’da yapılan Avrasya Tüneli’ni 24 yıl beş ay boyunca Yapı Merkezi ve Güney Koreli SK E&C şirketlerinin oluşturduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) işletiyor. Şirkete her yıl binde 5 artırmak kaydı ile başlangıç yılı olarak yıllık 25 milyon 125 bin adet araç geçiş garantisi verildi. Ancak açıldığı yıldan bu yana geçiş garantisi sağlanamadı. Firmaya her sene aradaki fark kadar ödeme yapılıyor. Garanti döviz bazında verildiği için ödeme de döviz kurlarına göre değişiyor.

ÖDEME HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Geçen yıl 25 milyonun üzerinde araç geçişi garantisi verilirken bu sayı 12 milyonda kaldı. Geçmeyen 13 milyon araç için ise hazine ödeme yaptı. Hazinenin şirkete ödeyeceği 2020 faturası 370 milyon lirayı bulurken, tünelin hizmete girdiği 2016’dan 2019’a kadar ise devletin kasasından şirkete 479 milyon TL araç geçiş garantisi karşılığı ödeme yapıldı.

Kekeme er Recep Delice asker arkadaşı Burak Dinler’in Köprü’de nasıl katledildiği anlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder