4 Şubat 2021 Perşembe

AYM ve Meclis arasında ‘siyasi bildiri’ gerilimi: Berberoğlu kararı iade edildi

Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoğlu hakkındaki gerekçeli kararı gerilime sebep oldu. Gerekçeli kararı ‘siyasi bildiri’ye benzeten Meclis Başkanı Mustafa Şentop Anayasa Mahkemesinin böyle bir yetkisinin ve görevinin olmadığını ileri sürdü. Karar, Anayasa Mahkemesine iade edildi.

BOLD – TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ‘siyasi bildiri’ye benzettiği Enis Berberoğlu davasının gerekçeli kararı, Meclis tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) iade edildi.

“AYM KARARLARI BAĞLAYICIDIR”

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı bir televizyon programında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Berberoğlu hakkındaki ikinci hak ihlali kararının gerekçesini değerlendirdi. Kararda, hukuki bölümlere prensip olarak katıldığını belirten Şentop, AYM kararlarının bağlayıcı olduğunu vurguladı ve mahkemelerin karara uyması gerektiğini belirtti.

ŞENTOP: TBMM’YE ÖĞÜT VERMESİ AYM’NİN YETKİ AŞIMIDIR

Bununla birlikte gerekçeli karar TBMM ve Anayasa Mahkemesi arasında gerilime de sebep oldu. Kararın gerekçesinde “siyasi bildiri” denebilecek bir bölüm olduğunu savunan Şentop, Meclis ve HSK başta olmak üzere ilgili kurumlara yönelik kısma tepki gösterdi. “Bu benim hatırladığım ilk kez” diyen Şentop, “AYM tabiri caizse bir çağrı, bildiri yapıyor. ‘Hep beraber bu işe sahip çıkalım’ gibi bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Bilhassa TBMM’ye tembihte, nasihatte bulunması, öğüt vermesi AYM’nin açıkça yetki aşımıdır. Bu kararı siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır” ifadelerini kullandı.

“AYM’YE YAKIŞMAYAN KARARLAR VAR”

Şentop, açıklamalarının devamında “tavzi ve maddi hatanın düzeltilmesi” için AYM’ye yazı göndereceklerini söyledi. Berberoğlu’nun milletvekilliğinin kesin hükmün bildirilmesiyle düştüğünü söyleyen Şentop, “Kesin hüküm ne zaman ortadan kalkacak AYM’nin kararında buna dair bir cümle yok. AYM uzun uzun anlatıyor tekrar 14. Ağır Ceza’ya yolluyor. Demek ki kendisinin bu yönde hüküm vermeye yetkisi yok. AYM’ye yakışmayan kararlar var” dedi.

BERBEROĞLU KARARI AYM’YE İADE EDİLDİ

Şentop’un, açıklamalarının ardından Meclis Başkanlığı, Berberoğlu hakkındaki gerekçeli kararını iade etti. Yapılan açıklamada, “Yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz” denildi.

AYM’NİN BERBEROĞLU KARARI

Enis Berberoğlu, MİT TIR’ları görüntülerinin Can Dündar’a verdiği iddiasıyla 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından yargılanan, ancak yeniden milletvekili seçilmesine karşın yargılaması durdurulmayan Berberoğlu’nun mahkumiyet kararı TBMM’de okununca milletvekilliği düşürüldü. Berberoğlu’nun başvurusu sonrası Yüksek Mahkeme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine 17 Eylül 2020’de karar verdi. Ancak yerel mahkeme AYM’nin kararını uygulamadı.

OYBİRLİĞİ İLE İHLAL KARARI VERİLDİ

Yerel mahkemenin kararı sonrası Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, yeniden AYM’nin kapısını çaldı. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yeniden gündeme aldı. Berberoğlu’nun “Anayasa Mahkemesi ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” iddiasını yeniden yerinde bularak bir kez daha oybirliğiyle ‘ihlal’ kararı alındı.

Gerekçeli kararın TBMM’ye işaret ettiği bölümde “Anayasa Mahkemesinin Kadri Enis Berberoğlu ve kararlarında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve kararların gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil başta Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere kamu gücünü kullanan diğer organların da görevidir. Bu sebeple ihlal kararının ilgili kurumlara da gönderilmesi gerekir” ifadelerine yer verilmişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder