3 Şubat 2021 Çarşamba

Halkın protestosu ve dünyanın baskısı yetmedi: Navalny 3,5 yıl hapse mahkum edildi

Rusya’da mahkeme, muhalif lider Aleksey Navalny hakkında daha önce verilen hapis cezasının uygulanmasına karar verdi. Batının aylardır süren baskısı ve ülkedeki geniş çaplı protestolar etkisiz kaldı. Navalny 3,5 yıl hapse mahkum edildi.

BOLD – Moskova’da mahkeme, şartlı tahliye kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle muhalif Rus siyasetçi Alexey Navalny’yi üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme, Navalny’nin hapiste geçireceği sürenin, ev hapsinde geçirdiği süre düşürülerek kısaltılabileceğine hükmetti. Avukatı, Navalny’nin temyize gideceğini söyledi.

Rus Ceza İnfaz Kurumu, Navalny hakkında 2014’de aldığı cezayla ilgili uygulanan şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

44 yaşındaki Aleksey Navalny hakkında, 2014 yılında zimmetine para geçirdiği suçlamasıyla yargılandığı davada 3,5 yıl hapis cezası verilmiş, adli kontrol tedbirleri uygulanması şartıyla ceza ertelenmişti.

Muhalif politikacı, geçen yaz Sibirya’da bulunduğu sırada Sovyetler Birliği döneminde üretilen Noviçok grubundan bir madde ile zehirlenmiş ve ardından Almanya’ya götürülerek tedavi edilmişti. Yaklaşık beş aylık tedaviden sonra 17 Ocak’ta ülkesine dönen Navalny, Moskova’da uçaktan indikten sonra havaalanında gözaltına alınmıştı.

YOKSA SİZ DEVLET BAŞKANINI DİNLEMİYOR MUSUNUZ?

Mahkeme de Navalny’yi ülke dışında bulunduğu süre içinde adli kontrol gereği karakola giderek imza vermediği için suçlu buldu.

Navalny’nin mahkemesini son günlerdeki gösterilerde 2 kez gözaltına alınan eşi Julia Navalnaya (kırmızı kazaklı) da izledi

Navalny ise mahkemede verdiği ifadede, Almanya’da bir hastanede komadayken, şartlı tahliye koşullarını yerine getirmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Navalny ayrıca, yargılanmasının milyonlarca Rus vatandaşını korkutmaya yönelik olduğunu belirtti.

Rusya’da bulunduğu süre içerisinde beş yıl boyunca ayda iki kez güvenlik makamlarına başvurarak imza attığını söyledi. Avukatlarının, Rus makamlarına tedavi için Almanya’da bulunduğuna dair bilgi verdiğini de aktaran Navalny, Devlet Başkanı Putin’in bile kendisinin Almanya’da “hasta” olarak bulunduğuna dair demeçler verdiğini vurguladı. Navalny, mahkeme heyetine “Yoksa siz Devlet Başkanı’nı dinlemiyor musunuz” diye sordu.

“İÇ ÇAMAŞIRI ZEHİRLEYEN VLADİMİR”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus tarihine “iç çamaşırı zehirleyen Vladimir” olarak geçeceğini söyleyen Navalny, sağ olarak kurtulmayı başardığı saldırının sorumluları olarak Putin ve iç istihbarat teşkilatı FSB ajanlarını gösterdi. Zehrin “katil komandolar” tarafından iç çamaşırına sürüldüğünü iddia eden Navalny, Putin’i ima ederek “Tek mücadele aracı öldürmek” dedi.

MEHKEME ÖNÜNDE GÖSTERİLER: 300 GÖZALTI

Duruşma, olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapıldı. Mahkeme binası dışına atlı polisler konuşlandırıldı. Binanın çevresi demir paravanlarla kapatıldı. Böylece Navalny’nin destekçilerinin mahkemeye yaklaşmaları ve burada gösteri düzenlemeleri engellendi.  Ayrıca adliyeye ulaşan yollar da kapatıldı.

Bağımsız haber portalı ovdinfo.org mahkeme çevresinde 300’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Duruşmaya siyah bir yüz maskesiyle gelen Navalny’nin eşi Julia Navalnaya salonda cam bir bölmede tutulan eşiyle kısa bir süre konuşabildi. Navalnaya son protestolar sırasında iki kez gözaltına alınmıştı.

NAVALNY KARARINA TEPKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “ABD, Rus makamlarının muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın ertelenmiş cezasını 2 yıl 8 ay hapis cezasına çevirmesinden derin kaygı duymaktadır.” dedi.

Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin Navalny’nin 2014’te suçlu bulunduğu yargılamanın “keyfi” ve “siyasi” olduğuna karar verdiğini hatırlatan Blinken, şu anda Navalny hakkında devam eden suçlamaların da 2014’teki sürecin devamı olduğunu savundu.

AB Dış Politika Temsilcisi Josep Borrell de Alexey Navalny’e verilen cezanın, Rusya’nın hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler konusundaki uluslararası taahhütlerine ters düştüğünü, bu davayı keyfi ve mantıksız olarak gören AİHM’nin kararına da aykırı olduğunu belirterek, Navalny’nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Bugün bir zehirleme eyleminin sorumluları yerine mağdurunu hedef alan bu sapkın karar, Rusya’nın, uluslararası toplumun her bir sorumlu üyesinden beklenen en temel taahhütleri yerine getirmediğinin göstergesidir” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Navalny’ye verilen hapis cezasının Rusya’da hukukun üstünlüğüne ve temel özgürlüklere indirilen “acı bir darbe” olduğunu söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verilen bu kararı 2017 yılında “keyfi” olarak eleştirdiğini hatırlatan Maas, “Alexey Navalny derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Moskova’da mahkemenin Navalny hakkında hapis cezası kararı almasının ardından Avrupa Birliği’ne Rusya’ya yaptırım uygulama çağrısı yaptı. Bakan Landsbergis, Avrupa Birliği’nin yeterince hızlı hareket etmemesi durumunda ülkesinin kendi yaptırımlarını gündeme alacağını kaydetti.

Üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’ne (AGİT) Navalny ve destekçilerinin serbest bırakılmasını ve insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını talep etmesi çağrısı yapmıştı.

NAVALNY’NİN ZEHİRLENMESİ

Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020’de uçağa binen Alexey Navalny’in uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yaptı. Komaya giren 44 yaşındaki Alexey Navalny, 22 Ağustos 2020’de Omsk’tan özel bir uçakla Berlin’deki Charite Hastanesine nakledildi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020’de Navalny’in sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Seibert, 2 hafta sonra, Alexei Navalny’in zehirlendiğinin İsveç ve Fransa’daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetti.

Tedavisi tamamlanan Rus muhalif lider, 23 Eylül 2020’de Berlin’de tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edildi.

Navalny, zehirlenmesi dolayısıyla Devlet Başkanı Vladimir Putin ve iç istihbarat servisi FSB’yi sorumlu tuttu.

ALEKSEY NAVALNY KİMDİR?

Rus muhalif aktivist Navalny, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

“Aleksey Navalny” ve “Navalny Live” Youtube kanalını yöneten Navalny, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011’de kuran Navalny’nin Rusya’da 2018’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonunca kaydedilmemişti.

Navalny, 2012’de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.

Yunan Savunma Bakanı: Tanrım! Türkiye ile neredeyse üç kez savaşa giriyorduk

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder