2 Şubat 2021 Salı

Halkın artık ekmek alacak parası bile yok

İstanbul’da belediyenin yaptığı bir araştırma halkın büyük kısmının ekmeğini yazdırarak aldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre pandemi öncesi döneme göre bakkallardan veresiye alışveriş yapan kişi sayısı yüzde 32, bakkalların veresiye defterinde yazan toplam borç tutarı ise yüzde 55 arttı.

BOLD – Peş peşe gelen zamlar halkın alım gücünü düşürdü. Daha önce kredi kartı ile alışveriş yapan yüzbinlerce kişi, yeniden veresiye defteri tutan bakkallara yöneldi. Halk, en temel gıda ihtiyaçlarını dahi borçla karşılar hale geldi. Her 100 bakkaldan 72’si veresiye defteri tutarken, halkın en fazla veresiye aldığı ürünler ise ekmek ve yumurta oldu.

EN ÇOK TALEP EDİLEN ÜRÜN EKMEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstatistik Ofisi, 39 ilçe ve 402 mahallede “İstanbul Bakkalları Veresiye Alışveriş Pratikleri Araştırması” yaptı. Araştırmada, mahallelerdeki ekonomik şartlara dair önemli bulgular ortaya çıktı. Pandemi öncesi döneme göre bakkallardan veresiye alışveriş yapan kişi sayısı yüzde 32, bakkalların veresiye defterinde yazan toplam borç tutarı ise yüzde 55 arttı. Araştırmada en sık veresiye yazdırılan ürünler sırasıyla ekmek, yumurta ve sigara oldu. Bu ürünleri sırasıyla peynir, yağ, çay, bakliyat, süt, şeker ve yoğurt takip etti.

DEFTERLERDEKİ ORTALAMA BORÇ 20 BİN SEVİYESİNDE

Pandemi öncesi döneme göre veresiye alışveriş yapan kişi sayısının artması ile birlikte veresiye defterlerinde yazılı olan toplam borç miktarının da arttığı tespit edildi. Pandemi öncesi veresiye defterinde yazan toplam borç miktarı ortalama 12 bin 733 TL iken, pandemi sürecinde yüzde 54,8 artışla ortalama 19 bin 717 TL oldu.

Kekeme er Recep Delice asker arkadaşı Burak Dinler’in Köprü’de nasıl katledildiği anlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder