2 Şubat 2021 Salı

Yüzde 94’ü tamamlanan Kuzey Akım 2 için Biden’ın kararı bekleniyor

Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin yüzde 94’ü tamamlandı. ABD’nin karşı çıktığı ve yaptırım uygulayacağını açıkladığı proje, Navalny protestoları sonrası yeniden gündemde. Almanya ve Rusya ise projeyi tamamlamakta kararlı.

BOLD – Kuzey Akım 2 projesi, Rus gazını Baltık Denizi güzergahı üzerinden Almanya ve buradan da Avrupa’ya aktarmayı hedefliyor. 2015 yılı Haziran ayından atılan imzaların ardından projenin yapımı 2018 yılı Mayıs ayında başladı.

Avrupa’yı Rusya’ya bağımlı kılacağı gerekçesi ile projeye karşı çıkan ABD’nin yaptırım tehditleri sonrası Aralık 2019’da durdurulan projenin yapımı Aralık ayında yeniden başladı. Ancak yüzde 94’ü tamamlanan proje Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin Rusya’da tutuklanması ve ardından patlak veren protestolara sert şekilde karşılık verilmesi nedeniyle yeniden gündemde.

Projenin iki ana tarafı Rusya ve Almanya ise projeyi tamamlamakta kararlı. Ancak bazı analistler, ABD Kongresi’nin yaptırım adımlarından sonra Kuzey Akım 2 projesinin “öldüğü” yönünde.

AB PROJE KONUSUNDA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Avrupa Birliği ise Kuzey Akım 2 projesi konusunda bölünmüş durumda bulunuyor. Üye ülkelerin bazıları projenin bir Avrupa projesi olmadığını ve Almanya’nın meselesi olduğunu ifade ediyor.

AB içinde Almanya, Hollanda ve Avusturya, Rus gazını taşıyacak söz konusu boru hattının tamamlanmasını isterken Polonya, Litvanya, Ukrayna ve Slovakya projeye muhalif kalıyorlar.

Projedeki şirketler, ABD yaptırım tehditlerinden endişe duyarken Avrupa Komisyonu, ABD tarafından şirketlere verilecek cezaların uluslararası hukuku ihlal anlamına geleceği ve misilleme yapacağını ılımlı olarak dile getiriyor.

AVRUPA PARLAMENTOSU: KUZEY AKIM DURDURULSUN

Avrupa Parlamentosu, 21 Ocak’taki oturumunda , Aleksey Navalny’ye hapis cezası verilmesi ve muhalif göstericilere yönelik tutum nedeniyle Rusya’ya yaptırımların genişletilmesi ve Kuzey Akım 2 projesinin durdurulmasını talep eden bir karar almıştı.

AP, Rusya’nın Avrupa enerji piyasası üzerindeki etkisinin çok artmasından dolayı da rahatsızlığını dile getirdi.

FRANSA’DAN KUZEY AKIM ÇIKIŞI

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ile ilişkilerden sorumlu müsteşarı Clément Beaune de Rusya’da hafta sonunda çok sayıda muhalif göstericinin gözaltına alınmasının ardından Almanya’nın Rusya ile yürüttüğü Kuzey Akım 2 projesini durdurması çağrısı yapmış, “Bu projeyle ilgili son derece ciddi endişelerimiz olduğunu her zaman söyledik” dedi.

ALMAN HÜKUMETİ KUZEY AKIM’DA KARARLI

Alman hükumeti ise Rusya’ya yaptırımlar çerçevesinde Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulması çağrılarına “Tutumumuzda bir değişiklik yok” yanıtını verdi.

Hükümet sözcü vekili Martina Fietz, son olarak Fransa hükümetinin projenin durdurulması yönündeki çağrısıyla ilgili bir soruyu, “Alman hükümeti, bu konudaki temel tutumunda bir değişiklik olmadığını geçen günlerde de vurgulamıştır” diye yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığından da Fransa’nın tutumunun Berlin tarafından bilindiği ve Fransız hükümetiyle “çok yakın görüş alışverişi içinde bulunulduğu” açıklaması yapıldı.

RUSYA: MAHKEMEYE VERİRİZ

Kuzey Akım 2 konusunda Almanya üzerindeki baskı artarken Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev’den de bir açıklama geldi.

Rusya’da devlet başkanlığı ve başbakanlık görevlerinde de bulunan Medvedev, proje önüne engeller koyan ülkelere karşı dava açılabileceğini söyledi.

Projenin hayata geçeceğine dair şüphesi bulunmadığını vurgulayan Medvedev, “Bu projeye bizim de ihtiyacımız var, Almanların ve Avrupalıların da. Almanya’daki muhataplarımız da bunu açıkça söylüyor. Tutumlarını kararlılıkla sürdürür, egemenliklerinin bir parçasından feragat etmezlerse, boru hattı şüphesiz hayata geçirilecektir” diye konuştu.

MOSKOVA: PROJE EKONOMİK AÇIDAN FAYDALI

Rus yetkililer, söz konusu doğal gaz boru hattı projesinin ekonomik bir proje olduğunu savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kuzey Akım 2’nin tamamlanacağı konusunda ısrar ediyor. Putin, Aralık 2020’de düzenlenen yıllık basın toplantısında “Kuzey Akım 2, hiç şüphesiz Almanya dahil tüm Avrupa ekonomisi için kesinlikle faydalı bir proje.” açıklamasında bulunmuştu.

GAZPROM ENDİŞELİ: ASKIYA ALINABİLİR YA DA İPTAL EDİLEBİLİR

Gazprom şirketinden, 19 Ocak’ta yapılan açıklamada, Kuzey Akım 2’nin siyasi baskı gibi zorluklar nedeniyle askıya alınma veya iptal edilmesi riskinin bulunduğunu bildirdi.

Gazprom, söz konusu açıklamada, çeşitli bölgelerde yaşanan siyasi değişikliklerin projeleri etkileyebildiğine işaret ederek “Ülkeler arasındaki gerginlikler nedeniyle ortaklarımızın yaklaşımları da değişebiliyor. Bazı durumlarda, bu tür değişiklikler projenin uygulanmasının imkansız hale gelmesine ve dolayısıyla projenin askıya alınmasına veya iptaline yol açabilir.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Gazprom Export Başkanı Elena Burmistrova da 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada, doğal gaz sektöründeki projelere yapılan yatırımların, özellikle Avrupa Birliğinde siyasi baskı altında olduğunu belirtmişti.

KUZEY AKIM 2 DOĞALGAZ BORU HATTI

Şu ana dek yüzde 94’ü tamamlanan proje bittiğinde, 1230 kilometre uzunluğundaki hattan Rusya’dan Almanya ve Avrupa’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşınması hedefleniyor.

Projenin maliyetinin yarısını Rus kamu enerji şirketi Gazprom, diğer yarısını ise Alman şirketleri Wintershall ve Uniper’in yanı sıra Fransız Engie, Avusturyalı OMV ve İngiltere-Hollanda ortaklığındaki Royal Dutch Shell üstleniyor.

Yaklaşık 11.6 milyar euroya mal olacak Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaatı ABD’nin “yaptırım tehditlerinin” ardından Aralık 2019’da durdurulmuştu.

21 Aralık 2019’da boru hattını döşeyen İsviçre-Hollanda ortaklı Allseas şirketi, ABD’nin 2020 yılı bütçe kanununda belirtilen yaptırımlara maruz kalmamak için Kuzey Akım 2 projesindeki boru döşeme işlemini askıya almıştı.

YAPIM FAALİYETLERİ ARALIK AYINDA YENİDEN BAŞLADI

Projeyi yürüten Nord Stream 2 AG isimli şirketi, çalışmalarına 11 Aralık tarihi itibarıyla yeniden başladığını duyurdu.

Denizde boru döşeme faaliyetlerinin de 24 Ocak’ta ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınan Fortuna adlı boru döşeme gemisi tarafından Danimarka sularında başladığı bildirildi.

Rusya’nın batısından başlayıp Baltık Denizi’nden geçerek Almanya’nın kuzeyine ulaşması planlanan hattın önümüzdeki yıl kullanıma açılması planlanıyor.

ABD’DEN YAPTIRIM TEHDİTLERİ

ABD, Avrupa’yı enerjide Rusya’ya daha bağımlı hale getireceği gerekçesiyle projeye karşı çıkarken ABD’nin tutumunu eleştirenler ise Washington’ı kendi pahalı sıvı gazını Avrupa’ya satmaya çalışmakla suçluyor.

ABD’nin ayrıca projenin önünü keserek, uluslararası piyasalardaki ticari anlaşmazlıklarda pazarlık payı elde etmeye ve AB ile Rusya’nın yakınlaşmasını önlemeye çalıştığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, projeyle bağlantılı Avrupalı şirketleri yaptırımlara maruz kalabilecekleri konusunda uyarmıştı.

2019 yılı Ocak ayında ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, projede yer alan firmalara mektup göndererek çalışmalarını durdurmalarını aksi takdirde muhtemel ABD yaptırımları ile karşı karşıya kalacaklarını bildirdi.

ABD’nin yaptırım tehditleri sonrası dünyanın en büyük 13 gemi sigorta şirketinden oluşan P&I Kulüpleri Grubu (IGP&I), Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi kapsamında faaliyet gösteren gemileri sigorta etmeyeceğini açıklamıştı.

BİDEN YÖNETİMİNİN NİHAİ KARARI BEKLENİYOR

Almanya, Kuzey Akım 2’nin akıbeti konusunda yeni ABD yönetimiyle müzakerelere hazırlanırken, ABD Başkanı Joe Biden’ın eski başkan Donald Trump tarafından projeye yönelik uyguladığı yaptırım baskısını sürdüreceği tahmin ediliyor.

Joe Biden’ın Başkanlık görevini devralmasının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, boru hattına karşı alınan önlemlerin gözden geçirileceği belirtilmiş, “Biden’ın boru hattı projesini kötü bir fikir olarak gördüğü” vurgulanmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da 15 Ocak’ta yaptığı açıklamada, projenin akıbeti konusunda yeni ABD yönetimiyle görüşmek istediklerini söyledi.

Maas, ABD’nin yeni yaptırımlardan önce hükümet düzeyinde istişare yapılması gerektiğine karar vermesini olumlu bir adım olarak gördüklerini belirtti.

Rusya’da Navalny protestolarında gözaltına alınanların sayısı 2 bini aştı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder