3 Şubat 2021 Çarşamba

Donald Trump Kongre baskınından şahsen sorumlu tutuldu

ABD’de Demokratlar, Trump’ın azil soruşturması için Senato’ya azil davası özetini sundu. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat üyeler, eski Başkan Donald Trump’ın Kongre Binası’nda çıkan olaylardan ‘şahsen sorumlu’ olduğunu belirtti.

BOLD – Eski Başkan Donald Trump’ın Senato’da görülecek azil davasında savcı görevini üstlenecek olan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyeleri, Senato’daki azil davası öncesi iddianamelerini açıkladı.

Demokrat Partililer, başkanın korumaya yemin ettiği cumhuriyete karşı isyanı teşvik ettiğini belirttiler. 6 Ocak’taki Kongre Baskını’ndan Trump’ı şahsen sorumlu tuttular. Demokratlar, Trump’ın bir daha başkan adayı olmasının önlenmesi gerektiğini de vurguladılar.

Özet, eski bir başkanın halen görevde olmamasına rağmen neden suçlu bulunması ve seçimlerde tekrar yarışmaktan men edilmesinin gerektiği konusunda bugüne kadarki en ayrıntılı değerlendirmeleri içeriyor.

“DOLU TOP MERMİSİ GİBİ KONGRE BİNASINI HEDEFLEDİ”

ABD Temsilciler Meclisi 13 Ocak’ta ABD Başkanı Trump hakkında ikinci kez azil süreci başlatılması talebini 232’ye karşı 197 oyla kabul etmişti

Trump’ın Kongre’nin tüm üyelerinin hayatını tehlikeye attığını savunan Demokratlar hazırladıkları 77 sayfalık dosyada, “İzlenmesi gereken tek onurlu yol, Başkan Trump’ın sonuçları ve yenilgiyi kabullenmesiydi. Bunun yerine, bir çeteyi Washington’a davet etti, onları bir çılgınlığa sürükledi ve dolu bir top mermisi gibi (Beyaz Saray’dan Kongre binasına uzanan) Pennsylvania Caddesi’ne doğru hedefledi” diye yazdılar.

Joe Biden’ın başkanlığının tescil edileceği Kongre oturumu öncesi binlerce Trump taraftarı Beyaz Saray yakınlarında toplanmış ve Trump’ın konuşmasını dinlemişti. Trump konuşmasında taraftarlarına “tüm güçleriyle dövüşmeleri” çağrısında bulunmuş ve “çünkü ezici çoğunlukla seçimi kazandım” demişti.

Trump’ın kendi sözlerinin ve isyanın video görüntülerinin eski başkanın yargılanmasında, aleyhine kullanılması planlanıyor.

Trump, 6 Ocak’ta düzenlediği mitingde söylediği bu sözlerin isyana neden olduğunu reddediyor.

Donald Trump, Kongre baskını öncesi taraftarlarına seslenmişti

“SALDIRIYI TAHRİK ETTİ”

İddianamede “Kanıtlar açık. Başkanlık seçimi sonuçlarını geriye çevirmek için diğer girişimleri başarısız olurken, Eski Başkan Donald Trump, Kongre binasına bir saldırıyı tahrik etti” denildi.

Trump’ın avukatları, gelecek hafta yapılacak azil yargılamasında, şimdi sadece bir vatandaş olan Trump’ı mahkum etmenin anayasaya aykırı olacağını savunacak.

6 Ocak’ta yaşanan ABD Kongre binası baskınında 5 kişi yaşamını yitirdi

Demokrat Partililer ise, “bir başkanın görevdeki ilk gününden son gününe dek yaptıklarının hesabını vermesi gerektiği için” Senato’nun buna yetkili olduğunu belirtiyor.

İddianamede “Bu bir yolsuzluk suçlaması değil. Trump, azledilmesini gerektiren, tarihi boyutlarda bir suç işledi” deniliyor.

Trump’ın geçen yılki ilk azil yargılanmasının tersine, Demokrat Partililer bu kez herhangi bir tanık çağırmayı planlamadıklarını belirtti.

“ANAYASAL BİR SUÇUN TAM ÖRNEĞİ”

Senato’daki yargılamada savcı görevini yürütecek olan ve “azil yöneticileri” olarak nitelenen Temsilciler Meclisi’nin 9 Demokrat üyesi, hazırladıkları dava özetinde, Trump’ın, Amerikan demokrasisinin temel taşlarını doğrudan tehdit eden eylemlerde “tartışmasız” biçimde sorumluluğu olduğu belirtiliyor.

Dava özetinde, “Trump’ın davranışı, Kongre’nin her bir üyesinin hayatını tehlikeye attı, iktidarın barışçı devrini risk altına soktu ve ulusal güvenliğimizi zafiyete uğrattı” ifadesi kullanılıyor. Özette, “Bu, federal makamlardan men edilmeyi gerektiren türden anayasal suçun tam bir örneği” deniyor.

TRUMP’IN EKİBİ DE SAVUNMASINI SUNDU

Donald Trump, görevinin sona erdiği 20 Ocak günü Beyaz Saray’dan ayrıldı. Beyaz Saray’da devir tesli töreni yapılmazken; Trump, Joe Biden’ın yemin törenine de katılmadı

Gelecek hafta Senato’da başlayacak azil duruşması öncesi Trump’ın avukatları da kendi argümanlarından oluşan dosyayı sundu.

Dosyada gelecek haftaki yargılamada savunma makamı olarak sunacakları tezleri ayrıntılandıran avukatlar, eski bir başkanı azletmenin anayasaya aykırı olduğu ve Trump’ın 6 Ocak’taki konuşmasının olaylara doğrudan yol açmadığı şeklindeki değerlendirmelerini dile getirdi.

Dosyada, Trump’ın konuşmasının ABD Anayasası’nın Birinci Ek Maddesi’nin koruması altında olduğu görüşü ifade edilirken, Demokratlar da azil maddesini Temsilciler Meclisi’nden aceleyle geçirerek Trump’ı adil yargılanma hakkından mahrum etmekle suçlanıyor.

Savunmada, ABD Anayasası’nın, bir kişinin azledilmesi için halen görevde olmasını şart koştuğunu ifade edildi.

TRUMP’IN SENATO’DA AZLEDİLME İHTİMALİ

Bu arada Trump’ın da mensubu olduğu Cumhuriyetçiler, yargılamada Trump’ın ikinci kez aklanmasının muhtemel olduğu sinyalini veriyor. Geçen hafta Senato’da bunun testi niteliğinde bir oylama yapılmıştı ve 45 Cumhuriyetçi üye, anayasal olmadığı gerekçesiyle davanın düşürülmesinden yana oy kullanmıştı. Senato’dan azil kararı çıkması için 100 üyenin üçte ikisinin, yani 67 senatörün oyu gerekiyor.

Senato 48 Demokrat, 50 Cumhuriyetçi ve genellikle Demokratlarla birlikte hareket eden 2 bağımsız üye bulunuyor. Trump’ın suçlu bulunması için Senato’da üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bu da, en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy kullanması anlamına gelir. Senato’da karar belirleyici oyu kullanma hakkı Başkan Yardımcısı Kamala Harris’te olduğu için Demokratlar çoğunlukta sayılıyor.

Son göstergeler Trump’ın azledilmesi ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.

Bugüne kadar hiçbir başkan görevden ayrıldıktan sonra azil davasında yargılanmadı ancak Demokratlar, 1876’da azil davasından kaçmak için istifa eden ancak yine de Senato’nun yargıladığı dönemin savaş bakanını örnek gösteriyor.

SEÇİME GİRMESİ VE KAMU GÖREVİ ALMASI ENGELLENEBİLİR

Trump, azledilmesi talebiyle hakkında ikinci kez yargılama yapılacak olan ilk ABD Başkanı. Aynı zamanda görev süresi bittikten sonra azil soruşturulması açılan ilk ABD Başkanı.

Trump hakkında 2019 yılında da Temsilciler Meclisi’nde azil soruşturması açılmış. Temsilciler Meclisi azledilmesi yönünde karar vermiş, ancak yargılamayı yapan cumhuriyetçileri çoğunlukta olduğu ABD Senatosu Trump’ı aklamıştı.

Senato’nun vereceği karar, Trump’ın gelecekte yeniden başkanlık yarışına girmesi dahil, her türlü kamu görevi almasını yasaklayabilecek.

ABD-Türkiye arasında ilk temas danışman-sözcü seviyesinde

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder