3 Şubat 2021 Çarşamba

Boğaziçi Olayları’nda bir ay bitti

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinde siyaset yapan Melih Bulu’yu dışarıdan Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atamasının üzerinden bir ay geçti. Boğaziçililerin Bulu’yu istifaya çağırdıkları eylemler ve polisin öğrencilere yönelik şiddeti her geçen gün daha da artıyor.   

BOLD – Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanan AKP’li Melih Bulu’nun istifasına yönelik eylemler bir aydır devam ediyor. Melih Bulu, istifa çağrılarını duymazdan gelirken, artan eylemlere polis sert müdahalelerde bulunuyor.

“KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ”

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler sürüyor. Öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve mezunların eylemleri bir aydır sürüyor. Boğaziçi’nde Bulu’nun atanmasının ardından bugüne kadar gelinen süreçte işte gün gün yaşananlar…

2 OCAK: AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce AKP’de siyaset yapan Prof. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadı. Bulu, rektör olarak atanmasının ardından ilk iş olarak Twitter hesabından, ‘Merhaba Boğaziçi’ diyerek bir mesaj paylaştı. Bulu’nun bu paylaşımına birçok yazım yanlış olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ‘Kayyım rektör istemiyoruz’ diyerek duruma tepki gösterdi.

3 OCAK: ‘Kayyım rektör istemiyoruz’ sloganıyla öğrenciler, kampüs önünde bir araya gelme çağrısında bulundu.

ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE VURULDU

4 OCAK: Binlerce öğrenci üniversite önünde ve içinde toplandı. Basın açıklaması bittikten sonra üniversiteye girmeye çalışan öğrencilere polis müdahale etti. İki öğrenci gözaltına alındı. Akşam saatlerinde ise öğrencilerin bir araya gelmesine engel olan polis, Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına kelepçe vurdu. Ayrıca polis, öğrencilere tazyikli su ve biber gazı sıktı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da üniversiteye gelerek öğrencilere destek verdi.

5 OCAK: Öğrencilerin evlerine polis baskın düzenledi. Bazı öğrencilerin evlerinin kapıları kırıldı. 28 öğrenci hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.
Saat 12.00’de gerçekleşen görev devir-teslim töreninde akademisyenler cübbeleriyle birlikte üniversitenin bahçesinde rektörlük binasına sırtlarını dönerek Melih Bulu’yu protesto ettiler. Haber Türk televizyonunda konuşan Bulu istifa etmeyeceğini söyledi. Bulu’nun açıklamaları eylemleri artırdı.

VALİLİK TOPLANMA YASAĞI GETİRDİ

6 OCAK: İstanbul Valiliği, öğrencilerin gözaltına alınan arkadaşlarına destek için yaptıkları toplanma çağrısı üzerine üniversitenin bulunduğu Sarıyer ve Beşiktaş sınırları içerisinde toplanma yasağı getirdi. Öğrenciler yürüyerek Beşiktaş’a oradan da vapurla Kadıköy’e geçti. Burada farklı üniversitelerden binlerce öğrenci ve demokratik kitle örgütleri, Boğaziçili öğrencileri karşıladı. Eylemde öğrenciler kararnameyle atanan rektör istemediklerini söyledi.

7-8 OCAK: Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi’ne destek veren 30 öğrenci de gözaltına alındı.

9 OCAK: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk gün üniversitenin önüne gelen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu hedef göstererek, ‘DHKP-C’li’ ifadelerini kullandı.

11 OCAK: Öğrenciler önce helva kavurarak sonra da yoga yaparak rektörlüğü protesto ettiler. Öğrenciler ara sıra “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek slogan attılar.

REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNİ KİMSE KABUL ETMEDİ

11-21 OCAK: Öğrenciler ve akademisyenler rektörlüğe her gün sırtlarını dönerek Bulu’yu istifa etme çağrısına devam etti. CHP’li Kaftancıoğlu, sözleri nedeniyle Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu.

22 OCAK: Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 22 Ocak 2021 tarihinde Güney Kampüs Meydan’da yaptıkları açıklamada, “Bugüne, yani 22 Ocak’a kadar üniversitemizde rektör yardımcılığı görevini kimsenin kabul etmemiş olması bu kolektif iradenin başarısıdır” dedi.

EYLEMLER ARTTI, POLİS ÖĞRENCİLERİ GÖZALTINA ALDI

31 OCAK: Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin açtığı sergide, üzerine çeşitli amblemlerin konulduğu Kâbe fotoğrafının yerde fotoğraflanması üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 5 öğrenciden 2’si tutuklandı. Soylu gözaltına alınan öğrenciler için Twitter hesabından, ‘LGBTİ sapkını’ dedi. Twitter Soylu’nun paylaşımına kısıtlama getirdi.

1 ŞUBAT: Öğrenciler üniversite önünde bir araya gelerek gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılması için çağrı yaptı. Üniversite önünde polis öğrencilere saldırırken kampüs içinde de rektörlük binasına girmeye çalışan öğrencilere özel güvenlik saldırdı. 159 öğrenci gözaltına alınırken CHP ve HDP’li milletvekilleri ve İstanbul Barosu’na bağlı onlarca avukat öğrencilere destek verdi. Ankara’da yapılan destek eylemine de polis saldırdı. Çok sayıda öğrenci darp edilerek gözaltına alındı.

Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘keriz silkeleme’ hamlesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder