3 Şubat 2021 Çarşamba

Türkiye’nin ikinci el uçak gemisi talebine İngiltere’den ret

Türkiye, İngiltere’den yeni ya da İngiliz Donanması tarafından kullanımdan kaldırılmış ikinci el bir uçak gemisi istedi. Ancak Londra, talebi geri çevirirken teknik destek teklif etti.

BOLD – AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve daha önce A Haber ABD Temsilciliğini yürüten Ragıp Soylu, Middlle East Eye sitesinde AKP hükumetinin İngiltere’den uçak gemisi alma girişimlerinde bulunduğunu yazdı.

İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisi

Habere göre, Türkiye’nin İngiltere’den Queen Elizabeth sınıfı yeni bir uçak gemisi ya da İngiliz Donanması tarafından kullanımdan kaldırılmış (envanterden çıkarılmış – decommissioned) ikinci el bir uçak gemisi istediği ancak Londra’nın bu teklifi reddettiği belirtildi.

İngiltere’nin Ankara’ya uçak gemisi dizaynı satma veya yapımı sırasında teknik destek teklif ettiği ortaya çıktı. Haberini konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandıran haber sitesi, görüşmelerin bu yüzden sonuçsuz kaldığını yazdı.

ANKARA, KENDİSİ YAPMAYA KARAR VERDİ

Haber sitesine göre Ankara, bir uçak gemisine sahip olma konusunda kararlı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl bir uçak gemisi dizayn etme ve inşa etmeyi istediklerini ifade etmişti.

Geçen ay Deniz Kuvvetleri’ne ait İstanbul fırkateyninin denize indirilmesi törenine katılan AKP’li Erdoğan, “(Uçak gemisi) bizi bir üst lige taşır” demişti.

Haberde, İngiltere ile yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye’nin satın almak yerine kendi uçak gemisini inşa etmeye karar verdiği belirtildi.

TCG ANADOLU

Yapım halindeki TCG Anadolu çok amaçlı amfibi hücum gemisi

AKP hükumeti yapımı devam eden ‘çok amaçlı amfibi hücum gemisi’ TCG Anadolu’yu uzun süredir Türkiye’nin ilk uçak gemisi olarak göstermeye çalışıyor.

TCG Anadolu veya TCG Anadolu L-400’ün yapımına 2016 yılında başlandı ve inşasının bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Türkiye’nin “çok amfibi hücum gemisi” sınıfına giren ilk gemisi olma özelliği taşıyan gemi, ana formasyonu bakımından amfibik (denizden çıkarma) harekâtlarda kullanılabilecek.

Yapım halindeki TCG Anadolu çok amaçlı amfibi hücum gemisi

Geminin tasarımında İspanyol donanmasına ait Juan Carlos I gemisinin tasarımı örnek alındı. TCG Anadolu tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek. 1 tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilecek.

TCG ANADOLU’YA İNİŞ KALKIŞ YAPABİLEN UÇAĞIMIZ BULUNMUYOR

Her ne kadar TCG Anadolu AKP tarafından Türkiye’nin ilk uçak gemisi gibi gösterilse de bu gemiye iniş kalkış yapabilecek ne uçağımız var. Ne de bu gemiden kalkış ve iniş yapabilecek savaş uçağı alma imkanımız.

TCG Anadolu 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak.

Ancak TCG Anadolu uçak gemilerine inen savaş uçakları için uygun değil. Sadece Lockheed Martin üretilen F-35B modeli gibi kısa kalkış, dikey iniş yapabilen uçaklar TCG Anadolu’da kullanılabilir.

Türkiye, daha önce program ortağı olduğu F-35 programı çerçevesinde Lockheed Martin tarafından üretilen ve sadece normal karadaki pistlerden iniş kalkış yapabilen ve ülkelerin hava kuvvetleri tarafından kullanılan F-35A modelinden 30 tane sipariş vermiş. Bu sayının 116’ya kadar çıkabileceği ifade edilmişti.

Türkiye, kısa kalkış ve dikey iniş yapabilen F-35B modelinden alma konusunda niyet belirtmemiş ve sipariş de vermemişti.

ABD’li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35B savaş uçağı. Uçak, kısa kalkış ve dikey iniş yapabiliyor

2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması dolayısıyla Türkiye’nin F-35 programı üyeliği ABD tarafından askıya alınmıştı. ABD’deki üslerde Türk pilotların eğitimi Türkiye’ye verilen ve ve parası ödenmiş 8 F-35A uçağı da ABD tarafından geri alınmıştı.

Türkiye’nin F-35 program üyeliği askıya alındığı için ABD’den mevcut koşullarda kısa kalkış-dikey iniş yapabilen F-35B modelinden alma ihtimali ve bunları TCG Anadolu da kullanma ihtimali de bulunmuyor.

Dünyada F-35B dışında kısa kalkış-dikey iniş yapabilen 2 savaş uçağı modeli daha bulunuyor. İngiltere tarafından 1960’larda üretimine başlanan ‘Hawker Siddeley Harrier’ ve ‘Hawker Sea Harrier’ savaş uçakları. Bu savaş uçakları teknolojisi eskidiği için İngiltere tarafından 2006 yılında envanterden çıkarıldı ve üretimi bulunmuyor.

İngiltere de zaten bu uçakları ABD’den almaya başladığı F-35B uçakları ile değiştirmeye çoktan başladı.

İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisinde konuşlu F-35B savaş uçağı

İngiltere ABD’den toplam 48 adet F-35B savaş uçağı alacak ve bunların 21’i 2020 yılı itibariyle İngiliz Kraliyet Donanması’na teslim edildi.

F-16 SAVAŞ UÇAKLARI UÇAK GEMİLERİNDE KULLANILAMIYOR

Hava-deniz kuvvetleri tarafından kullanılan modern uçakların tamamı, geleneksel uçak gemilerine iniş kalkış yapamıyor.

Örneğin Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan F-16 ve F-4 savaş uçakları geleneksel uçak gemilerine iniş kalkış yapamıyor.

Dünyada sadece şu uçak modelleri geleneksel uçak gemilerine iniş kalkış yapabiliyor:

  • ABD tarafından üretilen Boeing EA-18G Growler, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Lockheed Martin F-35B/C Lightning II, McDonnell Douglas AV-8B Harrier II, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, Grumman C-2 Greyhound, McDonnell Douglas T-45 Goshawk, Northrop Grumman E-2 Hawkeye
  • Fransa tarafından üretilen Dassault Rafale M
  • Rusya tarafından üretilen Mikoyan MiG-29K, Sukhoi Su-25UTG/UBP, Sukhoi Su-33
  • Çin tarafından üretilen Shenyang J-15

Yunan Savunma Bakanı: Tanrım! Türkiye ile neredeyse üç kez savaşa giriyorduk

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder