5 Şubat 2021 Cuma

Biden ile ABD’nin yeni dış politikası: Diplomasi öncelikli mücadeleci tavır

ABD Başkanı Joe Biden, dış politika öncelikleriyle ilgili ilk konuşmasını yaptı. Biden, eski Başkan Donald Trump döneminde izlenen dış politikayı büyük ölçüde değiştirecek. Diplomasiyi merkeze alacak. Ancak bazı öncelikler kapsamında mücadeleden de kaçınmayacak.

BOLD – Görevdeki ikinci haftasında Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden ABD Başkan Joe Biden, yeni dönemde izleyeceği dış politikanın ana hatlarını çizdi, önceliklerini açıkladı.

Diplomasinin yeniden merkezde olacağını ifade eden Joe Biden, “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” ifadelerini kullandı.

Biden, ABD’nin ihmal ettiği ittifakları yeniden inşa edeceğini ve dünya ile yeniden angaje olacağını söyledi.  Biden Trump’ın “Önce Amerika” sloganıyla özetlediği politikasından uzaklaştıklarının altını çizdi.

Ortaklıkları yenileyerek uluslararası anlaşmalara geri dönmek istediklerini ifade eden Biden, ABD’nin Rusya ve Çin’le rekabet, salgın, iklim, nükleer yayılmacılık gibi küresel düzeydeki zorluklarla mücadelede uluslararası ortaklıkların önemine dikkat çekti.

Bazı alanlarda ise mücadeleci bir tavır takınılacağını kaydeden Biden, Rusya’nın eylemlerine daha net karşılık vereceklerini ve Çin’in küresel saldırılarıyla mücadele edeceklerini söyledi.

Biden, ülkeye kabul edilen yasal sığınmacıların sayısını da arttıracak.

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ziyaret sırasında bir görüşme gerçekleştirdi

Biden, ilk ziyaretini Savunma Bakanlığı ya da Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) gibi kurumlar yerine Dışişleri Bakanlığı’na yaparak, 20 Ocak’ta koltuğu devraldığı Donald Trump’ın döneminde zedelenen kurumun, yeniden güçlenerek Amerikan politikasının merkezine oturtacağının işaretini verdi.

ABD YEMEN’DE SUUDLARA DESTEĞİNİ ÇEKİYOR

Biden, Yemen’deki durumu öncelikli gördüklerini belirterek, “Bu savaş artık bitmeli. Bu konudaki vaadimizi yerine getirebilmek için Yemen’deki savaşta operasyonlara sağlanan tüm Amerikan desteğini, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere sonlandırıyoruz” dedi.

Yemen’deki savaşı durdurmak için diplomatik çabaları arttırma sözü veren Biden, Birleşmiş Milletler’in ateşkes çabası ve barış görüşmelerine destek verilmesini istediğini kaydetti.

Biden, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi olarak Tim Lenderking’i atadıklarını, yeni temsilcinin hem Yemen’deki savaşın diplomasi yoluyla çözülmesi, hem de Yemen halkına insani yardımların ulaştırılması için çalışacağını kaydetti.

Yemen’de 6 yıldır süren savaşta 110 binden fazla kişi öldüğü tahmin ediliyor.

Biden’dan önceki başkanlar Donald Trump ve Barack Obama, Yemen’e karşı Suudi Arabistan önderliğinde koalisyon güçlerinin yürttüğü savaşa destek verdi.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında 2014’te başlayan çatışmalar, bir yıl sonra ABD, İngiltere ve Fransa’nın da desteğiyle Suudi Arabistan önderliğinde sekiz Arap ülkesinin de katıldığı koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla yoğunluk kazanmıştı. Ülkede büyük bir yıkım olmuş, açlık başgöstermişti.

“ORTAKLIKLARIMIZI YENİDEN KURACAĞIZ”

Biden, ‘‘Amerika’nın ortaklıkları bizim en büyük servetimizdir. Diplomasiyle liderlik etmek demek müttefiklerimizle ve ortaklarımızla omuz omuza olmak demektir. Ancak diplomasiyle liderlik etmek aynı zamanda düşmanlarımızla ve rakiplerimizle çıkarlarımız için ve Amerikan halkının güvenliği için birlikte çalışabilmek demek olmalıdır’’ diye konuştu.

Biden, ‘‘Ortaklıklarımızı yeniden kuracağız ve dünyayla yeniden bir araya geleceğiz’’ dedi.

ABD’nin gücünün kaynağı olduğunu söylediği özgürlük, fırsat eşitliği, insan hakları, yasaların üstünlüğü ve herkese itibarlı davranılması gibi değerlerin son yıllarda büyük baskı altına girdiğini belirten Biden, ‘‘ABD halkı bu dönemden daha güçlü ve donanımlı çıkarak tüm dünyada demokrasiyi savunacak’’ dedi.

Biden, rakiplerle mücadelenin yurtiçinde refahı sağlayarak ve ortaklarla birlikte çalışarak olacağına vurgu yaptı; ‘‘Uluslararası kurumlarda rolümüzü yeniden belirleyeceğiz, güvenilirliğimizi ve ahlaki otoritemizi yeniden sağlayacağız’’ dedi.

“RUSYA’DAN HESAP SORMAKTA TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ”

Biden, Rusya ile diplomatik angajman halinde olunacağı, ancak Moskova’ya karşı Trump’tan daha sert tutum alınacağı mesajı verdi.

Biden, Çarşamba günü stratejik nükleer silahların sınırlandırılması için Yeni START Antlaşması’nı 5 yıl uzatma kararı aldıklarını hatırlattı; Rusya’nın Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ise agresif eylemleri konusunda açık mesaj verdiğini de belirtti. Biden bu eylemler arasında ABD seçimlerine müdahale, siber saldırı ve vatandaşlarını zehirleme faaliyetlerini gösterdi.

‘‘Rusya’dan hesap sorma konusunda tereddüt etmeyeceğiz’’ diyen Biden, Rusya’yla mücadelede, işbirliği içinde çalışılmasının daha iyi sonuç vereceğine dikkat çekti. Rus muhalif Aleksey Navalny’nin hapse atılması ve düzenlenen protesto gösterilerinde barışçı toplanma hakkının ihlal edilmesinin endişe verici olduğunu söyleyen Biden, ‘’Navalny yolsuzlukları ortaya çıkardığı için hedef alındı’’ dedi ve muhalif siyasetçinin derhal serbest bırakılmasını istedi.​

“ÇİN’İN KÜRESEL SALDIRILARIYLA MÜCADELE EDECEĞİZ”

Eski başkan Donald Trump döneminde karşılıklı vergi misillemeleriyle ticaret savaşına giriştiği Çin konusunda ise Biden, ‘‘Çin’in ekonomik istismarıyla, agresif eylemleriyle, insan haklarına, fikri mülkiyete ve küresel düzene karşı saldırılarıyla mücadele edeceğiz’’ dedi. Biden, Amerika’nın çıkarına olan konulardaysa Çin’le birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

“MYANMAR’DA ORDU İKTİDARI DEVRETMELİ”

Myanmar’da yaşanan askeri darbeye değinen Biden, Myanmar ordusuna iktidarı devretmesi, gözaltına aldığı yetkilileri serbest bırakması, telekomünikasyon gibi alanlara getirdiği kısıtlamaları kaldırması ve şiddetten kaçınması çağrısı yaptı.

ALMANYA’DAN ASKER ÇEİLMEYECEK

ABD, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde açıklanan Almanya’dan asker çekme planı askıya alındı.

Biden, 2. Dünya Savaşı’ndan beri Almanya’da bulunan Amerikan birliklerinin mevcut halini koruyacağını söyledi.

Trump, 36 bin olan asker sayısının 12 bine düşürüleceğini, bir kısmının Avrupa’nın başka ülkelerine gönderileceğini açıklamıştı.

YILDA 125 BİN SIĞINMACI KABUL EDİLECEK

Biden sığınmacı kabulü programını yeniden başlatmak ve bu konudaki küresel ihtiyacı gidermek için yeni bir kararname imzaladığını bildirdi. Biden yıllık sığınmacı kabul sayısını 125.000’e çıkartılacağını açıkladı.​

Eski başkan Trump mülteci sayısını yıllık 15 bin ile sınırlandırmıştı.

ULUSLARARASI ÖRGÜTLERE YENİDEN DÖNÜŞ

Göreve geldiği ilk gün Paris İklim Anlaşması’na geri dönmek için kararname imzaladığını hatırlatan Biden, böylece yönetiminin iklim hedeflerindeki kararlılığına vurgu yaptığını kaydetti. Nisan ayında bir iklim liderleri zirvesine de ev sahipliği yapacağını belirten Biden, ‘‘Amerika bu varoluşsal krizle mücadeleye liderlik etmeli. Bu da tıpkı pandemiyle mücadele gibi küresel düzeyde işbirliği gerektiriyor’’ diye konuştu.

Bu amaçla ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılmasını sağladığını belirten Biden, hem koronavirüsle mücadele hem de gelecekte yaşanacak başka salgınların önlenmesi için hazırlıkların arttırılması, bunun için de birlikte çalışılması gerektiğini kaydetti.

LGBTİ BİREYLERİN HAKLARI

Biden, ABD’nin LGBTİ bireylerin haklarını savunma konusunda uluslararası liderliğini pekiştirmeyi hedeflediğini aktardı.

Türkiye sınır dışında muhaliflere baskıda Çin’den sonra ikinci ülke

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder