6 Şubat 2021 Cumartesi

“Süleyman Soylu Erdoğan’ın koltuğuna göz dikti” iddiası

Amerikan İlerleme Merkezi Türkiye uzmanı Max Hoffman, İçişleri Bakanı Soylu’nun ABD’nin sert tepkisine yol açan darbe girişimi suçlaması hakkında dikkat çeken bir yoruma imza attı. AKP iktidarının zor günler geçirdiğine dikkat çeken Hoffman, Soylu’nun çıkışı için “Alttan alta Erdoğan’ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir” dedi.

BOLD – Ankara-Washington arasındaki ilişkiler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz’dan ABD’yi sorumlu tutmasıyla daha da gerildi. Soylu’nun açıklamalarına Amerikan İlerleme Merkezi Türkiye uzmanı Max Hoffman’dan çarpıcı bir yorum geldi. Hoffman, Soylu’nun bu tavrıyla Tayyip Erdoğan’ı zor durumda bırakmak istemiş olabileceğini ileri sürdü.

BIDEN HALA ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni bir sayfa açma isteğine rağmen ABD Başkanı Joe Biden ile henüz beklenen telefon görüşmesini yapamadı. Ülkeler arasındaki gergin bekleyiş sürerken, Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz için ABD’yi suçlaması gerilimi daha da artırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price “Üst düzey Türk yetkililerin iddiaları tümüyle asılsızdır” diyerek karşılık verdi.

ABD’NİN TÜRKİYE TAVRI NE OLACAK?

İki ülke açısından böylesine hassas bir süreçte Soylu’nun çıkışı dikkat çekti. DW Türkçe’ye konuşan Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Max Hoffman, iki ülke arasındaki ilişkileri ve Soylu’nun açıklamalarını değerlendirdi. Hoffman, “Türk liderliği, Biden’ın Erdoğan ile arasına mesafe koymuş olmasından ve demokrasi ile insan hakları konularında yapılan açıklamalardan, artık daha sert bir ABD tavrı ile karşı karşıya bulunduklarını görmüş olabilir” dedi.

“SOYLU’NUN KENDİSİYLE İLGİLİ DE OLABİLİR”

Türkiye için Trump’tan sonra, daha çok değer temelli, liberal uluslararası düzeni savunan bir yaklaşımı olan Biden’a adapte olabilmenin hiç de kolay olmayacağını kaydeden Hoffman, “Soylu’nun bu açıklamaları, Washington’un takındığı soğuk tutumu nedeniyle Ankara’nın yaklaşımını değiştirmekte olduğunun bir göstergesi olabilir. Ama bu, aynı zamanda, Soylu’nun kendisiyle ilgili de olabilir” dedi.

“SOYLU MUHAFAZAKAR KESİMDE VELİAHT GİBİ”

Hoffman, bu sözlerine şöyle açıklık getirdi: “Soylu, geçmişte, 2016’da, ABD’yi açıkça 15 Temmuz darbe girişimine müdahil olmakla suçlayan ilk üst düzey Türk yetkiliydi. Hiçbir delil, kanıt olmamasına rağmen AKP seçmenlerinin çoğu da buna gerçekten inanıyor. İkinci bir konu da şu: Soylu alttan alta Erdoğan’ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir. Türk ekonomisi vahim bir durumda ve Türkiye’nin Batı ile gerilimlerinde bir molaya ihtiyacı var. Ancak görünen o ki Soylu, muhafazakar kesimde veliaht gibi.”

Türkiye uzmanı Hoffman’a göre Biden’ın görevi devralmasından bu yana Erdoğan ile halen bir telefon görüşmesi gerçekleştirmemiş olması, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da çok sayıda ülkenin dışişleri bakanıyla temasa geçmesine rağmen Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aramamış olması, Washington’daki yeni yönetimin AKP iktidarına yönelik mesafeli, soğuk bir tutum takındığını açıkça gözler önüne seriyor.

ABD yönetiminin şu ana kadar Erdoğan ile temas kurmamasının bir mesaj niteliği taşıyabileceğine de dikkat çeken Hoffman, “ABD yönetimi Erdoğan’a, artık Türkiye ile ilişkilerde imtiyazlara, tavizler vermeye dayalı bir yaklaşım istemediğini, transaksiyonel, alışverişe indirgenmiş ilişkilerin devamı içinse, Ankara’nın somut adımlar atması gerekeceği sinyalini vermek istiyor olabilir” değerlendirmesini yaptı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder