22 Temmuz 2021 Perşembe

ABD: Rusya’dan yeni S-400 alımı yeni yaptırım gündeme getirir

ABD, Türkiye’ye S-400 yaptırımlarının geçerliliğini koruduğunu, Rusya’dan ek büyük silah alımları durumunda yeni yaptırımların gündeme geleceğini açıkladı.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye’nin Rusya’dan yeni büyük silah sistemleri satın alınması durumunda yeni yaptırımların devreye gireceği uyarısını yaptı.

Rus devletine bağlı savunma sanayisi ihracat şirketi Rosoboronexport’un CEO’su Aleksandr Miheyev geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yeni parti S-400 sistemleri sevkiyatı için bir proje geliştirdiklerini ve projenin önümüzdeki aylarda tamamlanmasını beklediklerini açıklamıştı. Mikheyev, görüşmelerin nihai aşamada olduğunu, teknolojik iş birliği için bir program ve mali model oluşturma sürecinde bulunduklarını kaydetmişti.

ABD yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi alımı nedeniyle Ankara’ya karşı CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarını devreye sokmuştu.

“ABD, TÜRKİYE’YE KARŞI YETERLİ YANITI VERMEDİ”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye ile ilişkiler konulu Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Komisyon Başkanı Robert Menendez açılış konuşmasında, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının NATO’ya, Amerikalı pilotlara ve Amerika’nın ortaklarına tehdit oluşturduğunu belirtti ve hem geçmiş ABD yönetiminin hem de uluslararası toplumun Türkiye’nin eylemlerine karşı yeterli yanıtı vermediğini söyledi.

Joe Biden yönetiminden Türkiye’ye daha fazla yanıt vermesi beklentisi olduğunu söyleyen Menendez, Türkiye’nin S-400’lere sahip olduğu sırada CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını hiçbir şekilde desteklemeyeceğini belirtti.

Menendez, ‘‘Mesajımız açık olmalı, NATO’yu içeriden ya da dışarıdan zayıflatacak hiçbir çaba kabul edilemez’’ diye konuştu.

Victoria Nuland ise Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasına ve konuşlandırmasına itiraz etmeye devam edildiğini ve Rusya’dan yapılacak herhangi bir yeni büyük silah alımının ek CAATSA yaptırımlarını tetikleme riski taşıdığını açıkça belirttiklerini kaydetti.

Rusya: Türkiye’yle yeni S-400 anlaşmasında sona yaklaşıldı

ABD: Rusya’dan yeni S-400 alımı yeni yaptırım gündeme getirir yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder