21 Temmuz 2021 Çarşamba

Türkiye’nin gündemi: Zorba nasıl olunur?

Netflix’in, diktatörlüğe yükselmenin el kitabı üzerinden hazırladığı belgesel Türkiye’de gündeme oturdu. Belgeselde Adolf Hitler, Saddam Hüseyin, İdi Amin, Josef Stalin, Muammer Kaddafi, Kuzey Kore’deki Kim Ailesi işleniyor. Tarihi belgesele göre bütün zorbaların ortak yol haritası bulunuyor: Kendisine yönelik sahte suikastlar, toplumun bir kesimini düşman ilan etme, rakiplerini bastırma, sanatçıları yanına alarak meşruiyet kazanma, korku rejimi kurma, gerçekleri manipüle etme, ülkedeki medyaya ve şirketlere el koyma…

BOLD ANALİZ – Adolf Hitler ile başlayan belgeselde toplumların kontrol edip kan ve gözyaşına sebep olan diktatörlerin başvurduğu ortak yöntemler anlatılıyor. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın köşesine taşıdığı, Mahfi Eğilmez’in izlenmesini önerdiği, Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’in şiddetle tavsiye ettiği diktatörlüğün yol haritası belgeseldeki detayları BOLD masaya yatırdı.

HİTLER’İN GÜCÜ ELE GEÇİRDİĞİ REİCHSTAG YANGINI

Alman parlamentosunun toplandığı Reichstag binasında 27 Şubat 1933 akşamı çıkan yangın Hitler’in diktatöryal güce kavuşmasını sağladı. Hitler ülkede düzeni sağlamak adına 24 Mart 1933’te Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg’a bir dizi kararname imzalatarak Almanya’daki Komünistleri ve Yahudilere dönük kitlesel gözaltı ve cezaevi süreçlerini başlattı. Yıllar sonra yangının Nazilerin paramiliter SA birimi tarafından çıkarıldığı ortaya çıktı.

DAMATLARINI ÖLDÜREN SADDAM HÜSEYİN

Irak’ta Saddam Hüseyin devleti yıllarca kendi aşiretinden yakın akrabalarıyla yönetti. Saddam’a bağlı gizli polis teşkilatı kendi soyundan gelen insanlardan oluşurdu. Baasçılar aynı zamanda Irak’ın petrol şirketlerinin de yöneticileriydi. Saddam, kendi otoritesini sarsıldığını hissettiğinde iki kızının kocasını da öldürttü. Damatların cenazeleri Bağdat sokaklarında dolaştırıldı.

İDİ AMİN ASYALILARI KOVDU, MALLARINI UGANDALILARA VERDİ

Uganda’nın acımasız dikdatörü İdi Amin Uganda’daki Hindistan ve Pakistanlıları bir gece düşman ilan etti. Asyalılar nesillerdir yaşadıkları Uganda’dan mallarını bırakarak ülkelerine dönmek zorunda kaldı. İdi Amin, Hindistan ve Pakistanlılar gidince onlardan kalan işyerlerini Ugandalılara hediye etti. Halk buna çok sevindi ancak. Ugandalılar ticareti bilmediği için ekonomi battı.

BASINI KENDİ GERÇEKLERİ İÇİN KULLANAN STALİN

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği zorbalarından Stalin de zorbalığın yol haritasını kullandı. Rusya’daki medyanın tamamını kontrol altına alan Stalin, uluslar arası basın kuruluşlarını da kendi yöntemiyle susturdu. Stalin, ‘Kullanışlı salaklar’ adını verdiği yabancı gazetecilerin çapkınlığını ve para zaafını kullandı. New York Times’in Moskova temsilcisi Duranty’i Kremlin Saray’ında ağırladı. Gazeteci Duranty, Ukrayna’da milyonlarca kişinin öldüğü kıtlığı görmesine rağmen tam tersi yönde haber yaptı.

KADDAFİ’NİN ÇILGIN PROJELERİNİ KISKANAN ÜLKELER

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi ise diktatörlüğünü kurarken, çılgın projeler açıkladı. Libya’daki susuzluğu bitirmek için yeraltı suyunu devasa borularla ülkenin her yerine ulaştıracağını açıkladı. 30 yıl sürecek projeyi duyan Libya halkı diğer ülkelerin kendilerini kıskandığını düşündü. Kaddafi’nin zorbalığının genç nesillere aktarılması için ayrıca kendisinin yazdığı Yeşil Kitap okullarda okutuldu.

KUZEY KORELİ KİM’İN, NBA YILDIZIYLA MEŞRULUK FOTOĞRAFI

Diktatörlüğün hanedanlığa dönüştüğü Kuzey Kore ise tamamen kapalı bir ülke olarak yönetiliyor. Dedesi ve babasından sonra tahta geçen Kim Jong-un, Kore’deki kitleleri yabancı düşmanlığıyla kontrol ediyor. Nükleer silah denemeleriyle Korelileri kendine bağlı tutuyor. En ufak muhalif bir ses anında öldürülerek susturuluyor. Uluslar arası meşruiyet için ise NBA yıldızı Dennis Robben ile fotoğraflar veriyor.

Türkiye’nin gündemi: Zorba nasıl olunur? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder