İsrailli bir firma tarafından geliştirilen Pegasus adlı casus yazılımın dünya çapında ‘otoriter hükümetlere’ satıldığı ve 50 binden fazla gazeteci, siyasi ve aktivistin telefonlarının bu yazılım tarafından izlendiği ortaya çıktı. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliyor.
BOLD – İsrailli NSO Group adlı şirketin geliştirdiği Pegasus adlı casus yazılımın çok sayıda otoriter devlet tarafından kullanıldığı ve aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu 50 binden fazla kişinin hedef alındığı ortaya çıktı. Sızıntının 50 binden fazla cep telefonu numarasını kapsadığı belirtiliyor.
Türkiye’den de yaklaşık 500 telefonun listede olduğu belirtilirken; Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası ona yakın ismin de casus yazılımla takibe alındığı iddia ediliyor.
Guardian, The Washington Post, CNN ve Le Monde’un da aralarında olduğu 16 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırma, NSO’nun korsan yazılımı Pegasus’un “yaygın ve sürekli kötüye kullanıldığını gösteriyor.”
50 BİDEN FAZLA KİŞİNİN CEP TELEFONUNA SIZILDI
Yayın kuruluşları 50 binin üzerinde cep telefonu numarasına sızıldığını bildiriyor. Uzmanlar söz konusu Pegaus adlı casus yazılımın, siber silah olarak sınıflandırıldığına dikkat çekiyor. NSO Grup casus yazılımı sadece devletlere terörle mücadele kapsamında sattığını iddia ediyor.
Gazetecilerin ortak araştırmasına göre casus program aracılığıyla dünya genelinde birçok gazetecinin verilerine ulaşıldı. Guardian’ın haberine göre, verilerine ulaşılanlar arasında haber ajansları AFP, Reuters, AP ile gazeteler New York Times, Le Monde, El Pais ve El Cezire , CNN televizyonları ile Radio Free Europe’un çalışanları yer alıyor. 180’e yakın numaranın gazetecilere ait olduğu tespit edilebildi. Ve yine listede Arap kraliyet ailelesi üyeleri, iş insanları ve siyasilerin de yer aldığı bildirildi.
Washington Post gazetesi, 50 ülkeden 1000 numaranın sahiplerinin belirlenebildiğini aktarıyor. Bu listede Arap kraliyet ailelerinin üyeleri ile 65 iş insanı, 85 aktivist, 189 gazeteci ile aralarında devlet başkanlarının da olduğu 600’den fazla siyasi yer alıyor.
Numaraların ait olduğu kişiler üzerinde yapılan araştırma, listenin toplam 10 ülke üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu ülkeler; Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.
Pegasus yazılımının kullanıldığını ortaya çıkaran araştırma ekibine liste, Uluslararası Af Örgütü ve Paris merkezli kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan ‘Forbidden Stories’ tarafından ulaştırıldı. Araştırmaya göre, tüm telefon numaraları hacklenmedi.
TÜRKİYE’DEN YAKLAŞIK 500 KİŞİ LİSTEDE
Araştırmaya göre NSO’dan en fazla veri talep eden ülke Meksika. Bu ülkede çok sayıda resmi kurumun 15 binden fazla numaraya ulaştığı beliritiliyor. Bu rakam Fas’ta ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 10 bin.
Dünya genelinde dört kıtadan en az 45 ülkeden NSO’ya telefon numarası takibi talep edildi. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliyor.
CEMAL KAŞIKÇI’NIN NİŞANLISI HATİCE CENGİZ DE LİSTEDE
Sızan veriler ve adli analizler ayrıca NSO’nun casus aracının Suudi Arabistan ve yakın müttefiki BAE tarafından, Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden sonraki aylarda yakın ortaklarının telefonlarını hedef almak için kullanıldığını gösteriyor. Veri sızıntısına göre, Kaşıkçı’nın ölümünü araştıran Türk savcı da hedef olmaya adaydı.
Washington Post gazetesine göre, Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı tarafından yapılan adli analize göre, Kaşıkçı’ya yakın iki kadın Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alındı. Gazetenin haberine göre, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna, Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinden 4 gün sonra kötü amaçlı yazılım bulaştı.
Suudi Arabistan’ın söz konusu yazılımı, İstanbul’daki konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde de kullandığı uzun süredi konuşuluyordu. Kaşıkçı’nın bir grup arkadaşı, NSO şirketine İsrail ve Kıbrıs’ta dava açmıştı.
Şirket, muhalif isimleri hedef almakta Suudi Arabistan’a yardım etmekle suçlanıyordu.
NSO Group tarafından geliştirilen yazılım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebiliyor.
FİRMA İDDİALARI REDDEDİYOR
Pegasus yazılımı, sızdığı telefonun tüm özelliklerinin uzaktan kumanda ile kontrol edilmesine olanak sağlıyor. Pegasus aracılığıyla cep telefonu mesajları, fotoğraflar, e-postalar, arama kaydetmesi ve mikrofona gizlice ulaşılıyor; Messenger, WhatsApp ve Signal gibi sohbet uygulamalarındaki şifreler kırılabiliyor.
NSO firması Pazar günü yayımlanan haberler sonrası bir açıklama yaparak, haberlerin “desteksiz teoriler ve yanlış çıkarımlar” içerdiğini savundu ve dava açma tehdidinde bulundu.
NSO firması, Cemal Kaşıkçı cinayetinde bu teknolojinin kullanıldığı iddiasını da yalanladı ve yazılımın yalnızca “incelenmiş ülkelerin güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerine satıldığını” açıklandı.
Şirket, Pegasus adlı yazılımının Avrupa’daki bir stadyuma düzenlenmesi planlanan bir saldırının engellenmesine ve Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo’nun yakalanmasına katkıda bulunduğunu söylüyor.
OHAL olağanlaştı: AKP’nin OHAL yetkilerini bir yıl daha uzatan düzenleme meclisten geçti
Pegasus krizi: Türkiye’den 500 kişinin telefonu İsrailli firmanın geliştirdiği casus yazılımla izleniyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder