21 Temmuz 2021 Çarşamba

Dünyanın selle imtihanı

Dünyanın birçok yerinde sıcaklık ve kuraklık hakimken, birçok ülke ise aşırı yağışların neden olduğu sel felaketleriyle boğuşuyor. Son olarak Çin’de meydana gelen ve 1.8 milyon kişinin etkilendiği sel felaketinde 12 kişi hayatını kaybetti.

BOLD ANALİZ – Almanya, Belçika gibi dünyanın birçok ülkesi de ölümlü sel felaketleriyle uğraşıyor. Çin’de meydana gelen sel felaketinde 12 kişi yaşamını yitirdi.

BİN YILDA BİR OLACAK YAĞIŞ

Şiddetli yağışlar Çin’de hayatı olumsuz etkiledi. Ülkenin Henan vilayeti şiddetli yağışlar nedeniyle büyük hasar gördü. Vilayetin 12 milyonluk başkenti Zhengzhou’da en az 12 kişi hayatını kaybetti. 500’ün üzerinde kişi kurtarılırken, 1.8 milyon kişi de bölgeden tahliye edildi. Cumartesi gününden beri devam eden yağışlar sonucu, kentteki Sarı Nehri’nde bir yılın toplamından daha fazla yağmur suyu toplandığı belirtildi. Meteorologlar böylesi bir yağışın ancak “bin yılda bir olabileceğine” dikkat çekiyor.

ALMANYA’DA ÖLENLERİN SAYISI 171’E ÇIKTI

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 171’e çıktı. Ahrweiler bölgesinde kayıp 155 kişiyi arama çalışmaları sürerken, yaralıların sayısı da 763 olarak açıklandı. Bonn/Rhein-Sieg bölgesinde ise 14, Euskirchen bölgesinde de kayıp olan 2 kişi aranıyor. Selin etkili olduğu bölgelerde arama-kurtarma ile enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

BELÇİKA TARİHİNİN EN BÜYÜK SELİNDE 27 KİŞİ ÖLDÜ

Belçika’da sel felaketi nedeniyle ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi. Bir günlük milli yas ilan edilen Belçika’da bağımsızlık günü kutlamaları iptal edildi. Belçika Başbakanı Alexander De Croo durumu, “ülkemizin şimdiye kadar gördüğü en büyük felaket olabilecek sel baskınları” şeklinde tanımladı. Bölgede yağışlar dururken suyun çekildiği yerlerde ilk değerlendirmeler yapılmaya başlandı.

SEL KIRGIZİSTAN’I DA VURDU

12 Temmuz’da Celal Abad’a bağlı Aksı ilçesinde meydana gelen sel sonucu 2’si çocuk 8 kişinin öldüğü Kırgızistan’da yen sel felaketi meydana geldi. Bir haftadır yaşanan aşırı sıcaklıkların ardından yağan şiddetli yağışlar ülkenin güneyindeki bölgelerde sele neden oldu. Sellerde 16 yaşındaki 1 çocuk hayatını kaybederken, 25 ev sular altında kaldı. Celal Abad bölgesine bağlı Suzak ilçesinde ise meydana gelen selde 6 yaşındaki bir çocuk sel sularına kapıldı. Çocuğu arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

SUUDİ ARABİSTAN’DA SEL YAŞAMI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Suudi Arabistan’ın Necran eyaletinde etkili olan sağanak yağışlar sel felaketine neden oldu. Necran’ın bazı bölgelerinde maddi hasara neden olan sel felaketinde çok sayıda araç sular altında mahsur kaldı. Yaşamın durma noktasına geldiği eyalette sel suları, ağaçların devrilmesine ve bazı evlerin ise çökmesine de neden oldu.

Türkiye’nin gündemi: Zorba nasıl olunur?

Dünyanın selle imtihanı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder