23 Temmuz 2021 Cuma

AKP dış politikası: Türk gençleri Afganistan’a Afgan gençler Türkiye’ye

Türk askerinin Afganistan’da muharip görev için gün sayması ve Afgan gençlerin akın akın Türkiye’ye gelmesi AKP’nin izlediği dış politika yönelik eleştirileri daha da arttırdı. Özellikle AKP’li yazarların mülteci sorununun çözülmesi gerektiğini savunanları ırkçılıkla suçlaması tepkileri daha da arttırdı.

BOLD ANALİZ– Brüksel’deki son NATO Zirvesinde Afganistan’dan çekilme kararı alan ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan’ın Mehmetçik’in Afganistan’da muharip görev için anlaştığı iddia ediliyor.

Zirvedeki görüşmenin öncesi ve sonrasında Erdoğan, Başkent Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanını koruma görevine talip olduklarını açıkladı.

Afganistan’da ilerleyişini sürdüren Taliban ise Türkiye’nin tavrından rahatsız. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Türkiye’yi yine tehdit etti. Mücahit, Afganistan’a Türk birliklerinin girmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Taliban’a sıcak mesajlar gönderen Erdoğan’ın yanı sıra AKP’li yöneticiler de Taliban’ın sert açıklamalarını ‘İletişim kazası’ olarak değerlendiriyor.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Muhalefette ABD ve müttefiklerinin çekilmeye hazırlandığı Afganistan’a Türk askerinin girmesine karşı çıkıyor. CHP ve İyi Parti, Suriye ve Libya’da olduğu gibi Mehmetçik’in çatışma bölgelerine gönderilmesine karşı. Muhalefetin karşı olduğu bir diğer konu ise Meclis kararı olmadan TSK’nın Erdoğan’ın kararıyla muharip görev için yurtdışına yollanacak olması.

TALİBAN’DAN KAÇAN GELİYOR

Öte yandan, Van’ın İran sınırından gelen mülteci akını görüntüleri bir süredir ülkede tartışma konusu. Görüntülerde çoğunluğu Afgan genci binlerce mülteci Türkiye’ye giriş yapıyor. Görüntüleri çeken gazeteci Ruşen Takva bu görüntülerin onlarca geçiş noktasından sadece biri olduğunu söylüyor.

Niğde-Ankara karayoluna bırakılan yüzlerce Afgan mülteci de, özellikle sosyal medyada uzun süre tartışma konusu oldu.

YAZARLARA TEPKİ

Son olarak, AKP’li yazarlar Nagehan Alçı ve Zafer Şahin’in televizyon programları ve köşelerinde mültecilerle ilgili sözleri de tartışmaları alevlendirdi.

Zafer Şahin, katıldığı programda mültecilerin işsizliğe neden olduğu eleştirilerine karşı çıkarak, Türkiye’de işsizlik olmadığını, iş beğenmeyen bir kitle olduğunu iddia eden iş verenlerin mesajlarını paylaştı.

Nagehan Alçı ise köşe yazısında Türkiye’de mülteci karşıtlığının giderek ırkçılığa doğru evrildiğinden şikayet etti. Alçı, özellikle Suriyeli mültecilerin artık bir misafir değil bu ülkenin parçası olduğunu ve yakın zamanda eşit vatandaşları olacağını savundu.

MHP’nin gazetesi Türkgün yazarından Nagehan Alçı’ya tehdit

AKP’li yazarların görüşleri sosyal medyada büyük tepki topladı. ‘Size Oy Moy Yok’ etiketine paylaşım yapan on binlerce vatandaş hükumetin izlediği dış politikayı eleştirdi

AKP dış politikası: Türk gençleri Afganistan’a Afgan gençler Türkiye’ye yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder