23 Temmuz 2021 Cuma

Casus yazılımla hedef alındığı iddia edilen Macron cep telefonunu ve numarasını değiştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pegasus olarak bilinen ve İsrailli NSO Group adlı şirket tarafından üretilen casus yazılımın kendisini hedef aldığı haberlerinin ardından cep telefonunu ve numarasını değiştirdi.

BOLD – İsrail merkezli NSO Group şirketinin ürettiği Pegasus casus yazılımıyla Fas istihbarat servislerinin dinleme girişiminin hedefinde olduğu iddia edilen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cep telefonunu ve numarasını değiştirdi.

Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından yapılan açıklamada, Macron’un güvenlik protokollerinin de yeniden gözden geçirilmesini istediği belirtildi.

FRANSA’DA ÜST DÜZEY BAŞKA İSİMLER DE LİSTEDE

Fransız Le Monde gazetesi bu hafta yayımladığı haberde, Fas istihbarat servisinin Macron ve 14 Fransız bakanın kullandığı telefonları dinlenme girişiminde bulunduğunu bildirmişti.

Faslı yetkililer ise Pegasus yazılımını kullandıkları yönündeki bu iddiaları ‘asılsız ve yanlış’ olarak nitelendirerek yalanladı.

Fransız basınındaki haberlere göre, uluslararası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories’in, Macron’un telefon numaralarının Pegasus yazılımı hedefleri listesinde olduğunu açıklamasının ardından Macron, savunma ve ulusal güvenlik konseyini topladı.

Fas istihbarat servisinin, Mart 2019’da Macron’un 2017’den bu yana kullandığı ve çoğunlukla gazetecilerle iletişimde bulunduğu akıllı telefonlardan birini Pegasus programı ile takip etmeye çalıştığı ileri sürülmüştü.

Macron’un yanı sıra Fransa’da aralarında eski Başbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst düzey isimlerinin ve gazetecilerin de yer aldığı 100’den fazla kişinin telefonuna sızma girişiminde bulunulduğu iddia edilmişti.

Yazılımın Macron’un telefonuna yüklenip yüklenmediği ise henüz net değil. Ancak Macron’un numarasının ve telefonunun 50 binden fazla kişiyle birlikte aynı hedef listesinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Listede Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile birlikte Pakistan, Mısır ve Fas başbakanlarının da olduğu bildiriliyor.

Macaristan, İsrail ve Cezayir’deki yetkililer, Pegasus’un kullanımına ilişkin herhangi bir suç işlenip işlenmediğini belirlemek adına soruşturma başlattı.

PEGASUS NEDİR?

Pegasus, İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen çok gelişmiş bir casus yazılım. Bu yazılımın varlığı ilk olarak Ağustos 2016’da ortaya çıkmıştı.

Yazılımın telefona yüklenebilmesi için başvurulan yöntemlerden birisi “sahte link gönderme.”

Hedef olan kişinin cep telefonuna meşru bir kurumdan gelmiş gibi bir link gönderiliyor. Bu, genellikle kargo veya gönderi takibi oluyor. Kullanıcı bu linke tıkladığında yazılım cep telefonuna yükleniyor.

Son yapılan araştırma yazılımın çok daha geliştirildiğini ve daha kolay bir yöntemle de hedefteki telefona yüklenebildiğini ortaya koydu.

Bunun için yazılım ve işletim sistemlerindeki güvenlik açıkları kullanılıyor. Bu açık kullanılarak sahte bir arama ya da gönderi uyarısıyla telefona sızılıyor.

Bu yöntemde genellikle iMessage, Viber, FaceTime, WhatsApp gibi popüler sohbet programları tercih ediliyor. Hedef olan kişi, çoğu zaman telefonuna bu zararlı yazılımın yüklendiğinden haberdar olmuyor.

Yazılım telefona yüklendikten sonra ise telefondan yapılan tüm konuşma ve yazışmalar saldırıyı yapan merkez tarafından izlenmeye başlıyor.

Ayrıca lokasyon takibi yapılabiliyor, klavye hareketleri izleniyor.

Dahası kamera ve mikrofona da uzaktan müdahale edilebiliyor. Böylece kişinin bulunduğu ortamdan haberi olmadan dinleme ve izleme yapılabiliyor.

Bir ABD istihbarat kuruluşunda eskiden siber mühendis olarak görev yapan Timothy Summers, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pegasus’u “çok korkunç bir yazılım” olarak tanımladı.

Summers, “Gmail, Facebook, WhatsApp, FaceTime, Viber, WeChat, Telegram ve Apple’ın kendi mesajlaşma servisi, e-posta uygulamaları ve diğer yazılımları (güvenlik açığı bulmak için) tarayabiliyor. Bütün bu programları düşündüğünüzde tüm dünyayı izleyebilirsiniz. NSO’nun eksiksiz bir istihbarat kuruluşunun hizmetlerini bir servis olarak sunduğu çok açık” dedi.

HANGİ ÜLKELER KULLANDI?

Sızan listeye göre NSO’dan en fazla veri talep eden ülke Meksika. Bu ülkede çok sayıda resmi kurumun 15 binden fazla numaraya ulaştığı beliritiliyor. Bu rakam Fas’ta ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 10 bin.

Numaraların ait olduğu kişiler üzerinde yapılan araştırma, listenin toplam 10 ülke üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu ülkeler; Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Dünya genelinde dört kıtadan en az 45 ülkeden NSO’ya telefon numarası takibi talep edildi. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliyor.

Pegasus’tan Macron çıktı

Casus yazılımla hedef alındığı iddia edilen Macron cep telefonunu ve numarasını değiştirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder