19 Temmuz 2021 Pazartesi

Fabrikasız üretim: Nedir bu yerli otomobil meselesi?

AKP’nin sosyal medyada gündem olan “Yerli otomobil 2021’de yollarda” tweeti nedeniyle yerli otomobil fabrikası kurulmadan üretime başlandı. Yüzde 51’i yerli, motor başta olmak üzere önemli aksamları ithal olacak otomobille ilgili paylaşımda parçaların hepsinin yerli olduğu iddia edildi.

BOLD – Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 25 Haziran 2018’de kuruldu. 2021 yılında seri üretimine başlanacağı ifade edilen yerli otomobilin fabrikasının inşaatına ise bu yıl başında başlanabildi. Kamuoyunda artan tepkiler sonrasında fabrika kurulmadan üretime başlandığı bilgisi paylaşıldı.

“VARSA BİR ADET ALABİLİR MİYİZ?”

AKP’nin 2018 yılında paylaştığı “Yerli Otomobil 2021’de Yollarda” tweeti sosyal medyada gündem oldu. Paylaşımda 2021 yılında yerli otomobilin satışa hazır olacağını ifade edilirken, aradan geçen 3 yılda fabrika dahi kurulamadı. Sosyal medya kullanıcılarından yerli otomobille ilgili “Varsa bir adet alabilir miyiz?”, “Onlara yapamazsınız dedik, yapamadılar”, “Satış linki atar mısınız, bulamadım”, “Daha fabrikası kurulmadı ya” gibi eleştiriler geldi.

APAR TOPAR FOTOLAR PAYLAŞILDI

Artan tepkiler sonrasında yerli otomobille ilgili herhangi bir fabrika tamamlanmadan TOGG’un sosyal medya hesabından otomobil montajından ilk görüntüler paylaşıldı. Paylaşımda “Tamamı ülkemizde üretilen parçalarla Gebze’de montajı yapılan ilk gövdemiz. Bizi izlemeye devam edin” denildi. Paylaşımda, seri üretime geçildiğinde yüzde 51’i yerli parçalardan oluşacak otomobilin tüm aksamının yerliymiş gibi gösterilmesi dikkat çekti.

SERİ ÜRETİM GELECEK YIL SONU

Sürekli ertelenen seri üretimle ilgili son verilen tarih ise 2022’nin son çeyreği. Aradan üç yıl geçmesine karşın Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Gemlik Tesisi’nde yerli araç çalışmaları kapsamında herhangi bir üretim tesisi tamamlanabilmiş değil. Bursa’nın Gemlik ilçesinde 1,2 milyon metrekarelik alan üzerinde yapılacak üstyapı çalışmalarına ise bu yıl başında başlanabildi.

PARÇALARDAN YÜZDE 51’İ YERLİ

Yurtdışında montajlanıp getirilen yerli otomobil TOGG’un tanıtımı geçen yıl aralık ayında yapıldı. Çalışanlarının en az yüzde 30’u kadınlardan oluşması hedeflenen tesiste, üretimde yerlilik oranı yüzde 51 olacak. Dünyadaki 10 küresel şirketle iş birliği yapma konusunda gizlilik anlaşması yapıldı. TOGG’un elektrikli aracı için en temel bileşenlerden biri olan li-on batarya ise ABD merkezli, Çin’de üretim yapan Farasis adlı firmadan tedarik edilecek.

15 Temmuz kartlarını açan Sedat Peker ve Nihal Olçok kıyameti başlattı

Fabrikasız üretim: Nedir bu yerli otomobil meselesi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder