19 Temmuz 2021 Pazartesi

Kuzey Kore’de yabancı hayranlığının sonu darağacına kadar gidiyor

Yabancı hayranlığıyla mücadele savaşı başlatan Kuzey Kore, dilde yabancı argoları kullanan, Güney Kore, Japonya ya da ABD medyasına ait ürünler bulunduran kişiler hapisten idama kadar cezalarla karşı karşıya kalacak. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kendi yaşamında gerçekten öyle mi?

BOLD – Son dönemde verdiği kilolarla eski görüntüsünden eser kalmayan ve sağlık durumuyla ilgili spekülasyonlar ortaya atılan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinde yabancı etkisine karşı harekete geçti.

Dilde yabancı argoları kullanan, Güney Kore, Japonya ya da ABD medyasına ait ürünler bulunduran kişilere idama kadar varan cezalar verilebilecek.

Kuzey Kore devlet medyası, gençleri başta Güney Kore olmak üzere yabancı ülkelerin argo kelimelerini kullanmamaları konusunda uyardı. Söz konusu çağrıda Güney Kore’nin modası, saç stilleri ve müziğinden de uzak durulması gerektiği belirtildi.

Bu uyarılara uymayanları ciddi yaptırımlar bekliyor. Yeni çıkarılan yasalar uyarınca yabancı etkisinin sonu hapis ya da idam cezasına kadar uzanıyor. Rodong Sinmun gazetesi Güney Kore pop kültürüne ilişkin yer verdiği haberde, “Burjuvazinin renkli tabelaları altındaki ideolojik ve kültürel nüfuz etme, elinde silah olan bir düşmandan daha tehlikeli” ifadeleri kullanıldı.

“K-POP BİR KANSER”

Güney Kore’den dünyaya yayılan müzik türü K-Pop’u gençlik için yozlaşmaya yol açan bir tür kansere benzeten Kuzey Kore lideri, ülkesinde yabancı etkisini en büyük tehdit olarak görüyor. Güney Kore, Japonya ya da ABD medyasına ait unsurlara sahip olan kişiler ölüm cezasıyla, bunları okuyan ya da izleyen kişiler ise 15 yıl esir kampında kalma riskiyle karşı karşıya.

“TEHLİKENİN FARKINDA”

Kuzey Kore üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Yang Moo-jin, İsviçre’de eğitim gören Kim Jong-un’un batı kültürünün ülkesindeki genç jenerasyonu kolayca etkisi altına alabileceğini ve bunun sosyalist sistem üzerinde olumsuz etkisi olabileceğinin farkında olduğunu belirtiyor. Yang Moo-jin, “Bu tip kültürel yönlerin sistemin sonu olabileceğini biliyor. O yüzden bunun önüne geçerek gelecekteki sorunları engellemeye çalışıyor” dedi.

ÜLKEDE YABANCI HAYRANLIĞI MÜCADELE BAŞLATTI ANCAK…

Babasının vefatının ardından 2011 yılında 29 yaşında ülkenin tek mutlak hakimi haline gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bugüne kadar birçok ilginç kararı ile gündeme geldi.

Kendisini kızdıran isimleri ve muhalifleri uçaksavar ateşi ile öldüren, köpeklere parçalatan Kim Jong-un, koronavirüs pandemisi döneminde de ülkede hiçbir koronavirüs vakası bulunmadığını iddia etti. Ancak daha sonra Kuzey Kore yönetimi Dünya Sağlık Örgütü’nden koronavirüs aşısı talep etti.

Yabancı hayranlığı ile mücadele başlatan Kuzey Kore liderinin ülke çapında 17 sarayı, 100 civarında çoğu Avrupa markası lüks otomobil koleksiyonu, bir özel jeti ve yatı olduğu belirtiliyor.

2012 yılında Business Insider haber sitesi, Kuzey Kore liderinin eşi Ri Sol-ju’yu ‘Dior’ marka bir el çantası ile fotoğraflamış ve çantanın fiyatının 1 594 dolar olduğunu yazmıştı. Site, çantanın fiyatının Kuzey Kore’de yaşayan bir kişinin yıllık gelirine eşit olduğunu hatırlatmıştı.

Ülkede Kovid-19 olmadığını iddia eden Kuzey Kore yönetimi aşı istedi

Kuzey Kore’de yabancı hayranlığının sonu darağacına kadar gidiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder