21 Temmuz 2021 Çarşamba

Pegasus’tan Macron çıktı

Pegasus casus yazılımıyla farklı ülkelerden izlendiği belirtilen gazeteci ve siyasetçilerin arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bazı hükumet üyelerinin telefon numaralarının da bulunduğu iddia edildi.

BOLD – İsrailli teknoloji şirketi NSO’nun geliştirdiği casus yazılım Pegasus yazılımıyla takip edilen siyasetçiler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Uluslararası Af Örgütü ve farklı ülkelerden basın kuruluşlarıyla birlikte yapılan ortak araştırmada yer alan Paris merkezli medya kuruluşu Forbidden Stories, Macron’a ait bir cep telefonunun da listede olduğunu yazdı. Forbidden Stories’in Başkanı Laurent Richard, Macron’a ait bir telefon numarasının listede yer aldığını ancak telefona gerçekten sızılıp sızılmadığının henüz netlik kazanmadığını ifade etti.

Dünya genelinden 50 binin üzerinde numaranın yer aldığı listede Macron’un yanı sıra Fransız hükümet yetkililerinin de olduğu vurgulandı. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “iddiaların doğrulanması durumunda, “son derece ciddi” oldukları kaydedildi. Açıklamada, “bu karanlığı aydınlatmak için” her şeyin yapılacağı bildirildi.

Fransa’da gazetecilerin cep telefonlarına sızıldığı iddiaları üzerine Salı günü soruşturma başlatıldı. Paris Savcılığı, soruşturmanın “kişisel hakları ihlal” suçunu da kapsadığını ifade etti. Fransız basınında yer alan haberlerde, Pegasus yazılımıyla, bilgileri ifşa portalı Mediapart ve Canard enchaîné gazetesinde çalışan gazetecilerin cep telefonlarının izlendiği ifade ediliyor.

14 DEVLET BAŞKANININ NUMARASI İZLENDİ

Siber silah olarak adlandırılan Pegasus yazılımı, sadece devletlere “terörle mücadele” kapsamında satılıyor. Ancak on binlerce kişinin izlendiği listede birçok ülkeden gazeteci, siyasetçi, muhalif ve iş insanı bulunuyor. Süddeutsche Zeitung’un haberine göre listede şimdiye kadar 14 devlet ve hükümet başkanına ait numara belirlendi. Listede eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Fas Kralı 6. Muhammed ve yakın çevresi ve Pakistan Başbakanı İmran Han’n telefonları da bulunuyor.

BM HAREKETE GEÇTİ

Birleşmiş Milletler de izleme iddiaları üzerine ABD yönetimine başvurmaya karar verdi. BM Genel Sekter Sözcülerinden Ferhan Haq, Genel Sekreter Antonio Guterres ya da diğer BM yetkililerinin de listede olup olmadığına dair bilgi vermedi. BM yetkililerinin iletişimine dair bildirilen her ihlalin endişe sebebi olduğunu kaydetti.

Pegasus yazılımı ile cep telefonlarına sızıldığına yönelik iddia, aralarında Alman Süddeutsche Zeitung, WDR ve NDR yayın kuruluşlarının da olduğu dünya genelinden gazeteler, Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories’in araştırmaları sonucunda gündeme geldi.

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan itibar dersi

Pegasus’tan Macron çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder