19 Temmuz 2021 Pazartesi

Diyarbakır’ın son Ermenilerine mezarda da rahat yok

Türkiye’de izinli izinsiz kazılarla tarihi yer, eser ve kültürel yapılara zarar veren defineciler ölüleri de mezarında rahat bırakmıyor. Diyarbakır’ın son Ermenileri olarak bilinen Eken çiftinin mezarları da hazine umuduyla talan edildi. Eken çifti yaşadıkları yoksulluk yüzünden hayatlarının son günlerini Meryem Ana Kilisesi himayesinde geçirdi.

BOLD – Türkiye’de yaygın olan definecilikle uğraşanlar, halk arasında anlatılan hikâyelerden etkilenerek var olduğu sanılan hazineleri arıyorlar.

Aslında yasal olarak arayanlar da var. Türkiye’de vatandaşlara mevzuat çerçevesinde define arama izni veriliyor. Ancak kanunda belirtilen alanların dışında izin almadan define aramak ve kaçak kazı yapmak suç.

Kaçak define arayanlar, kazıların yapıldığı ve tarihsel ve kültürel çevrelere önemli ölçüde zarar veriyor.

Kaçak define arayanlara yönelik cezai yaptırımlar mevcut. Kanunda tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır hükmü var.

Yine tarihi eserleri yasaya aykırı olarak yurtdışına çıkaran kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar para cezası ile cezalandırılır deniyor.

Yapılan operasyonlarda her yıl çok sayıda kişi kaçak define ararken yakalanıyor.

DİPSİZ GÖL TAŞ TOPRAK YIĞININA DÖNDÜ

Gümüşhane kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, Buzul Çağından kalma 12 bin yıllık, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki Dipsiz Göl, define arama çalışmaları yüzünden yok oldu.

Skandalın ardından, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü’nce definecilere arama ruhsat verildiği ortaya çıktı.

Bölgede, 6 Kasım 2019’da, jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarma ekipleri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü

FAKİR ERMENİLERİN MEZARLARI TALAN EDİLİYOR

Diyarbakır’da Ermeni kimliği ile yaşayan son Ermenilerden 2014’te vefat eden Bayzar ve 2016’da vefat eden Sarkis Eken çiftinin mezarları da kaçak definecilerin talanından nasibini aldı.

Eken çifti kamuoyunun da tanıdığı isimler. 65 yıllık evli Ermeni çiftin 2014 yılında kıydıkları resmi nikah basında geniş yer bulmuş, “Diyarbakır’ın son Ermenileri evlendi” başlığıyla gazete ve televizyonlarda yer almıştı.

MEZARINDA BİLE RAHAT YOK

Ölümünden önce Bayzar Eken ile Agos gazetesi için röportaj yapan Vicdan Kayır, “Bayzar teyze ile Diyarbakır’ın son Ermenileri diye söyleşi yapmıştım. Sarkis de katıldı, sohbete. Agos’da yayınlanmıştı, 2009 yılında. Ermeni kimliği ile yaşayan son Ermeniler.. Mezarlarında dahi rahat ettirmeyen karanlık. Söyleyecek söz bulamıyorum , çökmüşlüğün karşısında” dedi.

Bayzar ve Sarkis Eken çifti yaşadıkları yokluk yüzünden hayatlarının son günlerini Meryem Ana Kilise’sinin himayesinde geçirdi.

DEFİNE İÇİN

Definecilerin talan haberini sosyla medyadan paylaşan bir kullanıcı: “Yokluktan sığındıkları Meryem Ana Kilisesinde yaşamlarını tamamlayan şu iki garibanı, yattıkları yerde bile rahat bırakmayan vandallar, hazine(!) İçin mezarlarını tahrip etmiş. Size söylenecek tek kelime bulamıyorum” ifadelerini kullandı.

Ali İhsan Yavuz, Erdoğan’ın neden seçime yanaşmadığını açıkladı: Anketler öyle gösteriyor

Diyarbakır’ın son Ermenilerine mezarda da rahat yok yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder