18 Temmuz 2021 Pazar

OHAL olağanlaştı: AKP’nin OHAL yetkilerini bir yıl daha uzatan düzenleme meclisten geçti

15 Temmuz ile Türkiye’yi olağanüstü hal şartlarında yönetmeye başlayan AKP hükumeti, OHAL’den yine vazgeçmedi. Hükümetin OHAL dönemi yetkilerini bir yıl daha uzatan torba yasa meclisten geçti.

BOLD – TBMM Genel Kurulu, torba yasayla olağanüstü hal düzenlemelerinin devamını sağlayan yasal değişikliklerin uygulanma süresini 1 yıl daha uzattı. Yasayla, 15 Temmuz 2016’da başlatılan ve iki senenin sonunda, Temmuz 2018’de yürürlükten kalkan OHAL dönemi uygulamalarının süresi uzatılıyor.

Yasa kapsamında; kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi düzenlemeler 31 Temmuz 2021’den itibaren 1 yıl daha uzatılacak.

Yasa ile gözaltı süresi hakim kararıyla dörder günlük sürelerle uzatılarak toplamda 12 güne çıkarılabilecek. Bu düzenleme de 31 Temmuz 2021’den itibaren 1 yıl daha uzatılacak.

KAYYUM ATAMA YETKİSİ 3 YIL DAHA UZATILDI

Terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı bulunan veya irtibatlı kişilerin sahibi veya ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanmasına ilişkin hüküm, 31 Temmuz 2021’den itibaren 3 yıl daha uygulanacak.

OHAL DÜZENLEMELERİ

AKP hükumeti, 15 Temmuz’un ardından 21 Temmuz 2016’da OHAL yönetimini devreye sokmuştu. 18 Temmuz 2018’de OHAL’i bitirme kararı alan AKP hükumeti yine “terörle mücadele” iddiasıyla 7145 sayılı Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u 25 Temmuz 2018’de kabul etti.

Kanun, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla 31 Temmuz 2018’de onaylanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’de tüm toplum kesimlerinin “sürekli OHAL kanunu” olarak nitelendirdiği bu kanunun süresi 31 Temmuz 2021’de sona eriyor. Bu sebepten dolayı yine “terörle mücadele” gerekçe gösterilerek yeni torba yasayla hükümetin OHAL yetkileri 1 yıl daha uzatıldı.

Yasa ilk olarak hazırlandığında düzenlemelerin 3 yıl uzatılması öngörülüyordu. Ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yasada revizyona gidildi ve 1 yılla sınırlandırıldı. Ancak kayyum atamalarına ilişkin düzenleme söylenenin aksine 3 yıl uzatıldı.

Selçuk Özdağ: 15 Temmuz söylemi artık demokrasiye hizmet etmiyor

OHAL olağanlaştı: AKP’nin OHAL yetkilerini bir yıl daha uzatan düzenleme meclisten geçti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder