19 Temmuz 2021 Pazartesi

Biden Guantanamo sözü için harekete geçti: Bir mahkum Fas’a iade edildi

Guantanamo’daki askeri cezaevini boşaltma yolunda ilk adımı atan Joe Biden yönetimi Faslı bir mahkumu ülkesine iade etti. Biden, çok tartışılan cezaevini 4 yıllık görev süresi sonuna kadar kapatma sözü vermişti.

BOLD – Joe Biden yönetimi, 2002’den beri Guantonamo’da tutulan Abdüllatif Nasir isimli şahsı kendi ülkesi Fas’a gönderdi. Söz konusu nakil, Biden yönetimi altında ilk kez gerçekleşti. Ayrıca bu nakille birlikte askeri cezaevinde tutuklu bulunan mahkum sayısı da 39’a düştü.

Ülkesi Fas’a ulaşan Abdüllatif Nasir, polis tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

11 Eylül saldırılarının ardından George W. Bush yönetimi tarafından ‘yabancı savaşçıları’ tutmak için kurulan hapishane, ABD dahil küresel çapta çok sayıda kişi ve örgüt tarafından sert sorgulama yöntemleri ve içerideki uygulamaları nedeniyle eleştiriliyor.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Savunma Bakanlığı bugün Abdüllatif Nasir’in Guantanamo Körfezi’ndeki gözaltı merkezinden Fas Krallığı’na nakledildiğini duyurdu.” ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, “(Biden) yönetimi, Guantanamo’daki tutukluları sorumlu bir şekilde azaltmaya ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin güvenliğini korumaya odaklanan kapsamlı süreci izlemeye kararlıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ŞU ANA KADAR HİÇBİR SUÇLA İTHAM EDİLMEDİ

Dünyanın en sert sorgulama tekniklerinin uygulandığı belirtilen yüksek güvenlikli cezaevi Guantonamo’da kalan Nasir, şu ana kadar hiçbir suçla itham edilmedi.

Keza Guantanamo’da kalan kişilerin çoğu, yaklaşık yirmi yıldır herhangi bir suçlama yöneltilmeden veya yargılanmadan burada tutuluyor.

Nasir’in 2016 yılında ülkesine gönderilmesi teklif edilmişti. Nakil işlemi Barack Obama dönemine yetişmedi, Trump döneminde de gerçekleşmedi.

GUANTANAMO CEZAEVİ

Küba’da bulunan Guantanamo Kampı, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından, ABD öncülüğünde Afganistan’da düzenlenen askeri operasyonların sonrasında, dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un talimatı ile yabancı şüphelileri tutmak ve sorgulamak için kuruldu.

2002 yılının ocak ayında ilk tutsakların getirildiği dönemde mahkumlar kafesler içinde tutulurken, daha sonra tesis yüksek güvenlikli bir cezaevine dönüştürüldü.

ABD ana karası dışında kurulan hapishane, ABD’nin ‘terörle savaşının’, işkenceye varan acımasız sorgulama teknikleri gibi, aşırıya kaçan yanlarının simgesi haline geldi.

Bugüne dek 780 kişinin tutsak olarak kaldığı Guantanamo Kampı’ndan Bush ve Obama dönemlerinde yüzlerce kişi tahliye edildi.

Guantanamo Üssü, ABD’nin terör şüphelilerini yargılanma hakkı tanımadan tuttuğu bir yer. Cezaevindeki mahkumlar, ABD topraklarında anayasal olarak garanti altına alınan hak arama hakkına sahip değiller.

39 TUTUKLU KALDI

Obama’nın Başkan olduğu 2008 yılından bu yana yeni tutsakların getirilmediği Kamp’ta, Abdüllatif Nasir’in gönderilmesiyle birlikte 39 tutuklu kaldı.

Halen Guantanamo’da tutulanlardan 9’u askeri mahkemede yargılandı ve mahkum edildi. Bunlardan en bilineni 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olmaktan suçlu bulunan Halid Şeyh Muhammed.

Geriye kalanlardan 20’den fazlası hakkında bir hüküm verilmedi fakat serbest bırakılmayacak kadar da tehlikeli görülüyorlar. 6 kişinin ise aklanmasına rağmen transferleri ayarlanmadığı için tutuklulukları devam ediyor.

Federal hükümetin yasalar uyarınca Guantanamo’daki tutukluları ABD anakarasına getirmesi yasak.

OBAMA KAPATMAK İSTEDİ AMA BAŞARAMADI

Joe Biden’ın başkan yardımcılığını yaptığı seleflerinden Barack Obama da seçim kampanyası sırasında Guantanamo Kampı’nın kapatılacağı vaadinde bulunmuş ancak Obama’nın çabaları Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer tarafından engellenmişti.

Obama’nın halefi Donald Trump ise kendi seçim kampanyasında, tutsak kampının açık kalacağını ve ‘haydutlarla doldurulacağını’ dile getirmişti.

Joe Biden, 2020 seçim kampanyası sırasında Guantanamo hapishanesini kapatmayı desteklediğini söylemiş ancak bunu nasıl yapacağına ilişkin bir plan sunmamıştı. Biden, 20 Ocak’ta göreve başladıktan kısa bir süre Şubat ayında yaptığı açıklamada kampı 4 yıllık görev süresinin sonuna kadar kapatma sözü vermişti.

Kuzey Kore’de yabancı hayranlığının sonu darağacına kadar gidiyor

Biden Guantanamo sözü için harekete geçti: Bir mahkum Fas’a iade edildi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder