15 Şubat 2019 Cuma

Ekonomi düşünülenden daha büyük bir krizde

İşsizlik rakamlarını değerlendiren BETAM Direktörü Prof. Seyfettin Gürsel, “1 ay içinde yaklaşık 230 bin kişilik istihdam kaybı var. Bu, ekonominin düşünülenden daha şiddetli bir resesyon içinde olduğunu gösteriyor.” dedi.

BOLD – İşsizlik oranı kasımda arındırılmamış olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 puan artışla, şubat 2017’den bu yana en yüksek seviye olan,  yüzde 123’e yükseldi.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0,4 puan artışla yüzde 12 ile en son aralık 2016’da gördüğü seviyeye geldi.

BU KADAR BÜYÜK İSTİHDAM KAYBI BEKLEMİYORDUK

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Profesör Seyfettin Gürsel, BloombergHT’de katıldığı bir programda bu kadar büyük istihdam kaybı beklemediklerini söyledi.

Gürsel, “Bir ay içinde (arındırılmış olarak) yaklaşık 230 bin kişilik istihdam kaybı var. Bu, ekonominin düşünülenden daha şiddetli bir resesyon içinde olduğunu gösteriyor. İstihdam tarafında tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde kayıp var. Sanayi ve hizmet istihdamın yükünü çektiği için önemli.” değerlendirmesini yaptı.

İNŞAATTAKİ KAYIP SÜRPRİZ DEĞİL

İnşaat tarafındaki kaybın sürpriz olmadığını söyleyen Gürsel, şöyle devam etti. “Şubat’tan beri inşaat sektörü mutlak istihdam kaybediyor, toplamda 350 bin kayıp söz konusu. Bu da oldukça normal; müteahhitler ellerindeki konutları satamadıkları için yeni konut inşaatlarına girişmiyor. Ayrıca inşaat maliyetlerinde yüzde 30’un üzerinde artış oldu. Konut satışları düştüğü için bu maliyet artışını telafi edip üzerine biraz da karla konut satmak da imkansız hale geldi.”

İŞSİZLİK 2009 KRİZİ SEVİYESİNE YÜKSELDİ

İşsizlik verilerini değerlendiren, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, işsiz sayısında ve işsizlik oranında görülen artışların 2009 krizinden bu yana görülen en yüksek artışlar olduğunu belirtti. Öztrak, “Ekonomide üretim çakıldı, işsizlik hızla artıyor, sokaklarda meyve-sebze kuyrukları uzayıp gidiyor. Milletin üzerine ateşten gömlek geçirildi.” dedi.

Üniversiteli işsiz oranına da değinen Öztrak, son verilere göre üniversiteli işsizlerin sayısının 1 milyon barajını aşarak, 1 milyon 32 bine yükseldiğine dikkat çekti.

İşte TÜİK’in açıklamadığı işsizlik oranı: Yüzde 19

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder