15 Şubat 2019 Cuma

‘Furkan Vakfı’na ait’ diye evleri kapatıldı, şimdi yurttan da atılıyorlar

5 Nisan 2018 tarihinde yurt gibi gösterilerek mühürlenen evlerde kalan öğrenciler şimdi de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlardan atılıyor. Furkan Vakfı’na yapılan baskınlardan sonra kendilerine ‘devlet yurtlarında kalın’ teklifi yapılan öğrenciler kış ortasında sokağa atılıyor.

HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları aktivisti Ömer Faruk Gergerlioğlu yaptığı açıklamada, “Alparslan Kuytul’u seven öğrenciler Adana Sümer Erkek Öğrenci yurdundan atılmaya çalışılıyor Evrensel insan haklarına aykırı ayrımcılık yapılıyor. Fakir öğrencilere yönelik bu zulüm soruşturma konusudur, konuyu gereken mercilere iletiyorum, acil önlem alınız” çağrısı yaptı.

Adana Valiliği’nden sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı da etiketleyerek paylaşım yapan Gergerlioğlu, “Bu zulümdür.Şu ana kadar tek bir disiplin cezası almayan Alpaslan Kuytul’u seven öğrenciler Adana Sümer Erkek Öğrenci yurdundan atılmaya çalışılıyor. Somut delilsiz ithamlardan sonra “kendi isteğinizle yurttan gidin, bu kağıtları işleme koymayayım” demişler” ifadelerini kullandı.

YURT DİYEREK ÖĞRENCİ EVLERİNİ KAPATTILAR

Furkan Vakfı’na yakın ailelerin çocuklarının kaldığı evler kapatılmış, aylar sonra valiliğin kararıyla “evleriniz yurt değilmiş” denilerek mühürleri kırılmıştı. Ancak dönem başında evlerin mühürlü olmasından dolayı öğrenciler yurda kaydolmak zorunda kalmışlardı.

Furkan Haber‘in aktardığına göre, Adana’da Sümer Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmak için paylaştıkları videoda yaşadıkları aktardılar.

‘ÖNCE EVİMİZDEN ŞİMDİ YURDUMUZDAN ATILIYORUZ’

“İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim, Alparslan Hocayı sevdiğimden dolayı sokağa atılan evinden atılan öğrencilerdeniz. Kısaca 2 senedir başımıza gelenleri, nasıl bir muameleye tabi tutulduğumuzu anlatmak istiyorum. Biz geçen sene öğrenci arkadaşlarla beraber öğrenci evinde kalıyorduk. Bir sabah uyandığımızda evin önü polis doluydu ve evi boşaltmamız gerektiğini söylediler. Sebebini sorduğumuzda ‘burada olmamanız gerekiyor’ dediler. Furkan Vakfının değil burası kendi arkadaşlarımızla beraber ortak bir şekilde tuttuğumuzu söylememize rağmen haksız bir şekilde sokağa atıldık. Tepkiler artınca sosyal medyada, valilik şöyle bir açıklama yaptı: ‘sokakta kalan öğrenciler gelip yurda kayıt yaptırabilir’ bizde dönem başında kayıt yaptırdık.”

Öğrencilerin yurtta maruz kaldığı muamelede toplumdan soyutlama ve baskı oluşturma çabası göze çarpıyor.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

“Benim hakkımda soruşturma açılmış, öğrencileri devlete karşı örgütlüyormuşum, öğrencileri zorla eylemlere götürüyormuşum, öğrencilere baskı yapıyormuşum, insanları huzursuz ediyormuşum. Bununla alakalı öğrenciler şikâyette bulunmuşlar hiçbir delil olmadığı halde neye dayanarak bu şikâyetleri yaptıklarını sordum. Soruşturup sana döneceğiz dediler. Ancak şikayet eden kimsenin olmadığını haksız yere atılmak istendiğimizi düşünüyoruz.”

İSNAT EDİLEN SUÇLAMALAR PES DEDİRTTİ 

Yurt müdürlüğü tarafından öğrencilere tebliğ edilen ve savunmaları istenilen kâğıtta yazılı “suç” isnatları ise şaşkına çevirdi.

Atılma gerekçesinde yer alan:

“Yasadışı kuruluş ve örgütlere üye olmak veya bu örgüt ve kuruluşlara yarar sağlayıcı etkinliklerde bulunmak yurt içinde veya dışında yasadışı örgütsel eylemlere katılmak veya başkalarının bu eylemlere katılması için baskıda bulunmak” ifadeleri pes dedirtti.

Tebliğ edilen kağıtla beraber gençlerin “Size göre Alparslan Kuytul’a yapılan haksızlıkları anlatarak öğrencilere baskı kurarak, devlete karşı öğrencileri örgütlemeye çalıştığınız, yurt sakinlerinin huzurunu bozup tedirgin ettiğiniz ayrıca Adana İl Emniyet Müdürlüğünün yazısında Furkan Vakfı binasının içinde şahsınıza ait banka kartı bulunduğu anlaşılmıştır” iddialarına savunma yapmaları istendi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder