15 Şubat 2019 Cuma

Uykusunu alınca kapasitesi 7 kat artan yapay zekâ

Yapay zekâların da tıpkı insanlar gibi uyuyabileceği ve bu sayede bilgi depolama kapasitesini artırabileceği ortaya çıktı.

Neural Networks dergisinde yayımlanan makalede memelilerin uyumasından ve rüya görmesinden ilham aldıklarını belirterek, yeni yapay zekâda bir standart “uyanık” öğrenme mekanizması, bir de “uyku” unutma-bilgileri konsolide etme mekanizması bulunduğunu kaydetti.

HATIRALARI ÖNEM SIRASINA GÖRE SIRALIYOR

Özetle yapay zekâ uyanıkken bir şeyler öğreniyor, ancak öğrenme ve bilgi saklama kapasitesi sınırlı kalıyor. Bu yüzden ekip, insanların uyku düzenini matematiksel olarak sisteme aktardı.

Yapay zekâ da tıpkı insanların uykusundaki hızlı göz hareketi evresinde yaptıkları gibi önce gereksiz bilgileri siliyor, ardından da derin dalga uykuyu taklit ederek geriye kalan önemli hatıraları sıralıyor.

UYKUSUNU ALINCA KAPASİTESİ 7 KATINA ÇIKIYOR

Yapay nöral ağlar (artificial neural networks-ANN) insanlar gibi uykuya dalıp rüya görmüyor. İtalyan matematikçiler bu yüzden uyuyabilen yeni ANN olan Hopfield ağını tasarladı.

ANN’nin maksimum kapasitesi, uyuyup uyumadığına göre ciddi şekilde fark ediyor. Maksimum kapasitesi uykusunu aldığında 7 katına kadar çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre yapay zekâların arada bir doğru algoritma ile bir uyku çekmelerine izin vermek performans artışı sağlayabiliyor.

İtalya’nın Salento Üniversitesi’nden Adriano Barra, uykunun yapay zekâlar için -tıpkı biyolojik olanlar gibi- önemli bir ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Yapay zekâ ile çizen ressam açık artırmada

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder