15 Şubat 2019 Cuma

Koç Holding, kriz yılı 2018’i 5,5 milyar lira net kârla kapattı

Koç Holding, kriz yılı 2018’i 5,5 milyar TL net kâr elde etti. Grubun kombine yut dışı gelirleriyse 20 milyar dolara ulaştı.

BOLD- Koç Holding, 2018 yılında konsolide bazda toplam 143,2 milyar TL gelir elde ederken, 5,5 milyar TL ana ortaklık payı net dönem karı gerçekleştirdi. Grubun kombine yurt dışı gelirleri 20 milyar dolara ulaştı.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, 2018’in ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle küresel ölçekte pek çok zorlukla karşılaşılan bir yıl olduğuna dikkati çekti.

ÇAKIROĞLU: ZOR YILI BAŞARIYLA TAMAMLADIK

2018’in zor bir yıl olduğunu kaydeden Çakıroğlu, şöyle devam etti: “2018’de piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. 2018 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz.”

5 YILDA 37 MİLYAR LİRA YATIRIM

Çakıroğlu, “2018 yılındaki 9 milyar TL’lik kombine yatırımla, son 5 senedeki toplam yatırımlarımız 37 milyar TL’ye ulaştı.” dedi.

Koç Holding’in, Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamalarının yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirdiği bilgisini veren Çakıroğlu, “Sene içinde Yapı Kredi’nin sermayesini 4,1 milyar TL artırarak Türkiye’deki son 10 yılın en büyük bedelli sermaye artırımlarından birini başarılı bir şekilde tamamladık.” ifadesini kullandı.

Levent Çakıroğlu, Koç Grubu şirketleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı.

  • Tüpraş, 2018 yılı hasılatı 88,5 milyar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılı 3,7 milyar lira net kârla kapattı.
  • Aygaz, etkin bayi ve dağıtım ağıyla pazar liderliğini korumaya devam etti ve toplam 2 milyon ton LPG satışı gerçekleştirdi.
  • Opet, istasyon sayısını bin 615’e çıkardı.
  • Ford Otosan, ihracat adetlerini yüzde 11 artırdı ve son 3 yılda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin ihracat şampiyonu oldu.
  • Tofaş, geçen yıl ihraç ettiği 243 bin adet araç ile Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 18’ini gerçekleştirdi. 3 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti.
  • TürkTraktör, ihracat adetlerini yüzde 21 artırarak Türkiye traktör ihracatının yüzde 91’ni gerçekleştirdi.
  • Otokar, 2018’de ticari ve askeri araçlar alanlarında yurt dışı pazarlara odaklanarak, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin de katkısı ile ihracat cirosunu ikiye katladı. İhracatının ciro içindeki payını yüzde 65’e çıkardı.
  • Otokoç, Otomotiv, en büyük yurt dışı yatırımı olan Yunanistan araç kiralama şirket satın alımını Avis Budget Group ile gerçekleştirerek yurt dışı gelirlerini artırdı. Şirketin, 2018 vergi öncesi karının yüzde 50’si yurt dışı operasyonlarından elde edildi.
  • Arçelik, Hindistan’daki buzdolabı fabrikasının temellerini attı. Ayrıca yurt dışında Endüstri 4.0 standartlarına sahip ilk üretim tesisi olan Romanya çamaşır makinesi fabrikasını tamamladı.

Koç yurt dışında 1 milyar dolar borç arıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder