16 Şubat 2019 Cumartesi

İlaçta pazarlık: Seçim sonrası ikinci zam ve antibiyotik serbestisi

Depolar yüzde 26.4 zammı beğenmeyip ilaç sevkiyatını durdurdu. Hükümet seçim sonrası yeni zam ve antibiyotiğe/antidepresana reçetesiz satış serbestisi sözü verdi.

İlaca 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak şekilde yapılan yüzde 26.4’lük zam Ecza Depoları’na yetersiz geldi. Dövize bağlı sektörün, Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl aldığı “ilaç fiyatlarında döviz kuru bir yılda yüzde 15’ten fazla artırılamaz” kararı nedeniyle zarar ettiği belirtiliyor.

Bu nedenle yüzde 26.4 zammı yetersiz bulan ecza depolarının ilaç sevkiyatını durma noktasına getirdikleri, ardından hükümetin pazarlık için görüşmelere başladığı belirtiliyor.

FİRMALARA ÇİFTE SEÇİM SONRASI VAADİ

İlaç yokluğunun seçimlere kötü yansımasını önlemek için Sağlık Bakanlığı’nın firmalara iki ayrı vaadde bulunduğu belirtiliyor. Haziran ayında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun bir çok ilaçta yeniden fiyat artışı yapacağı öğrenildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın yerel seçim sonrası en az 750 kalem ilacın satışını teşvik amacıyla reçetesiz alınmasına izin vereceği de öğrenildi.

GÖRÜLMEMİŞ UYGULAMA: İLAÇ SATIŞINA TEŞVİK

Birgün Gazetesi’nin haberine göre; ilaç tüketimini teşvik edecek yöntemler arasında antibiyotik satışının yeniden reçetesiz hale getirilmesi ilk sırada. Buna göre, aralarında antibiyotik, antidepresan gibi yaygın tüketilen ilaçların da bulunduğu 750 dolayındaki ilacın reçetesiz alınabilmesi böylece tüketiminin artması için Sağlık Bakanlığı adım atacak.

İlaca yüzde 26,4 zam yapılacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder