16 Şubat 2019 Cumartesi

Meclis üyeliği seçimlerinde ince hesaplar

31 Mart’ta, meclis üyeliği seçimlerine millet ittifakı kendi adayları ile girme kararı alırken, oyları giderek düşen Cumhur ittifakında ise ortak liste masada. HDP, BBP ve Saadet Partisi de kendi listelerini çıkaracak.

BOLD- Millet ittifakının bileşenleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İyi Parti ve Saadet Partisi meclis üyeliği seçimlerine kendi listeleri ile girme kararı aldı. Buna göre CHP ile İyi Parti’nin belediye başkan adaylıklarında işbirliği yaptığı 51 ilde de il genel meclisi aday listeleri ayrı ayrı oluşturulacak. İttifakta yer almayan Saadet Partisi de kendi aday listesini çıkaracak.

İYİ PARTİ’NİN GENELGESİ İLE NETLEŞTİ

İyi Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın imzası ile 81 il başkanlığına gönderdiği genelgede “İyi Parti, Meclis üyeliği seçimlerine kendi adayları ve kendi bayrağı ile tek başına katılacaktır” ifadeleri millet ittifakı açısından konuya son noktayı koydu.

GEREKÇE ALINAN OYLAR SİYASİ PARAMETRE

İyi Parti’nin bu kararı almasının gerekçesi ise, ittifak yapılan 51 ildeki meclis üyeliği seçimlerinde partilerin alacakları oyların siyasal bir parametre olarak kullanılacak olması. Burada alınacak oylar partinin oyu sayılacağından başarı çıtasının belirlenmesinde bir etken kabul ediliyor.

CUMHUR İTTİFAKINDA İŞLER KARIŞIK

Öte yandan daha önce meclis üyeliği seçimlerine ayrı listelerle girme kararı alan AKP-MHP’de ise yapıan anketlerden çıkan sonuçlar, fikir değişikliğine neden oldu. Cumhur ittifakı meclis üyelikleri seçimine de ortak liste ile girilmesini masaya yatırdı. İttifakın 81 ile yayılmasına ilişkin görüşmelerde meclis üyeliği konusu da görüşülerek karara bağlanacak.

MECLİS ÜYELİĞİ ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETME ENDİŞESİ

Belediye başkanlığının kazanılması durumunda bile birçok ilde meclis üyeliğinde çoğunluğu kaybetme riski bulunuyor. Seçim sonrası yapılacak çalışmalarda elinin güçlü olmasını isteyen Cumhur ittifakı meclis üyeliği işbiliğini de görüşmelere dahil etti.

BAŞKAN YARDIMCILIĞI MODELİ

Öte yandan ittifakı genişletmek için yapılan görüşmelerde, ayrı ayrı aday gösterilen birçok ilde adayların geri çekilmesi söz konusu olacak. Adayın çekildiği yerlerde diğer partinin adayının belediye başkan yardımcısı olması formülü konuşuluyor.

KÜSKÜNLER İÇİN YENİ MAKAMLAR

Ayrıca adaylıktan çekilecek isimlerin küskünler arasına katılmaması için ise onlara yeni makam arayışına girilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından adaylıktan çekilen isimleri yeni görevler verilmesi gündemde.

HDP VE BBP DE KENDİ LİSTELERİNİ ÇIKARACAK

Bu arada ittifakların dışna itilen Hakların Demokratik Partisi (HDP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) de meclis üyeliği seçimlerine kendi adayları ile girecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder