15 Şubat 2019 Cuma

Soylu’nun terörist ilan ettiği köylüler beraat etti İçişleri Bakanlığı ise tazminata mahkum oldu

Süleyman Soylu’nun “O yaşlı adam teröre ev sahipliği yapıyor” dediği işkenceden geçirilen Abdi Aykut’tan 13 yaşındaki çocuğa kadar tüm Kuruköylüler beraat etti.

Nusaybin’in Kuruköy (Xerabê Bava) köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında Abdi Aykut başta olmak üzere köylüler ağır işkenceden geçirilmişlerdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “o yaşlı adam teröre ev sahipliği yapıyor” diyerek suçladığı Abdi Aykut başta olmak üzere tüm köylüler beraat etti, İçişleri Bakanlığı ise tazminat ödemeye mahkum oldu.

Kuruköy’de işkence gören Abdi Aykut.

Kuruköy’de, 11 Şubat – 2 Mart 2017 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ikisi çocuk toplam 39 kişi gözaltına alınmıştı. İşkence maruz bırakılan köylülerden Abdi Aykut, Hatip Tunç, Rıfat Bayhan, Behçet Koçan, İsmail Ay, Abdülmecit Bal ve Vasfi Doğan çıkarıldıkları mahkemece “Örgüte yardım etmek” iddiası ile tutuklanmış, diğer kişiler de serbest bırakılmıştı.

7 KİŞİ DE BERAAT ETTİ

Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda köylülerin tamamı beraat etti. Kararın gerekçesinde ise, “Sanığın üzerine suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşılmakla CMK’nin 223/2-e bendi uyarınca müsnet suçtan beraatına” denildi. Ayrıca, “delil yetersizliği” karara gerekçe olarak gösterildi.

Abluka sırasında Kuruköylülere ait hayvanlar telef olmuşlardı.

BAKANLIK TAZMİNAT ÖDEYECEK

7 kişi “haksız tutukluluk” gerekçesiyle Mardin İdare Mahkemesi’ne başvurarak, İçişleri Bakanlığı hakkında tazminat davası açtı. Köylüleri haklı bulan mahkeme, aralarında Abdi Aykut’un da bulunduğu 6 ay tutuklu kalan 6 köylüye 18 bin TL, 5 ay tutuklu kalan köylüye ise 15 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İçişleri Bakanlığı avukatları ise karara “Sebepsiz zenginleşmeye neden olacağı” iddiası ile itirazda bulundu.

Kuruköy’e HDP’liler ve insan hakları aktivistlerinin abluka boyunca girmeleri engellenmişti.

ÇOBAN DA ÇOCUK DA BERAAT ETTİ

Köyün çobanı V.K. (17) hakkında, “PKK’lilere ekmek verdiği” iddiası ile açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Yine, gözaltına alınan diğer çocuk S.B. (14) hakkında süren defterine Kürdistan haritası çizdi iddisındaki soruşturmada da “takipsizlik” kararı verildi.

S.B.’nin maruz kaldığı mağduriyete ilişkin açılan tazminat davasından ise, 150 TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

İŞKENCE SORUŞTURMASI İLERLEMİYOR

Medyaya yansıyan işkence görüntüleri sonrası, 30 köylüye işkence edildiğine ilişkin başlatılan soruşturmada ise herhangi bir ilerleme yaşanmadığı öğrenildi.

Filistin askısından tecavüze mahkeme tutanaklarında Mersin Emniyeti işkenceleri

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder