28 Ağustos 2019 Çarşamba

7 gün gözaltında tutulan gazetecilere tek soru sordular

Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmasının ardından başlayan protestoları takip ederken gözaltına alınan ve 7 gün sonra serbest bırakılan 5 gazeteciye sorguda tek soru yöneltildi.

BOLD – Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmasının ardından başlayan ve hala devam eden protestoları takip eden 5 gazeteci 7 gün önce gözaltına alındı. Gazeteciler Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Rojda Aydın, Nurcan Yalçın ve Halime Parlak, Emniyetteki 7 günlük sorgunun ardından serbest bırakıldı.

Sorguları tam 7 gün süren gazetecilere tek bir soru sorulduğu öğrenildi. Gözaltına alınan gazetecilerden Mehmet Şah Oruç kendilerine polisin sadece “Eylemin olduğu gün siz orada ne yapıyordunuz” sorusunun sorulduğunu söyledi.

BASINDA YER ALMASINI İSTEMİYORLAR

Oruç, orada bulunan gazetecilerin, protestoculara güvenlik güçlerinin sert müdahalesini kamuoyuyla paylaştıkları için polisin hedefi haline geldiğini öne sürdü. Şiddet görüntülerinin basında yer almasından emniyetin rahatsız olduğunu söyleyen Oruç “Kendimizi basın mensubu olarak tanıtmamıza, kartlarımızı göstermemize rağmen ters kelepçe ve hakaretler eşliğinde gözaltına alındık. Orada işin ilginç tarafı havuz medyasında çalışan muhabirlere dönük herhangi bir müdahale yapılmazken, biz 5 gazeteciyi hakaretler eşliğinde gözaltına almaya başladılar” dedi

Gözaltında 7 gün geçirdiklerini belirten Oruç son gün ifadelerinin alınmaya başlandığını söyledi. Tek bir soru sorulduğunun altını çizen Oruç, “İfadeye götürdüklerinde sadece şu soruyu sordular. ‘Eylemin olduğu gün siz orada ne yapıyordunuz?’ Eylemin olduğu gün haber takibi için oraya gittiğimizi, gazeteci olduğumuzu söylememize rağmen absürt bir şekilde ‘ne arıyorsunuz orada’ diye sordular” diye konuştu.

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Cezaevinde bulunan gazetecilere atıfta bulunan Oruç, halkın haber alma hakkını engelleyen, ifade özgürlüğünü hiçe sayan, bu tür anlayışların kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. “Basın özgürlüğüne tüm Türkiye halkının ihtiyacı vardır” diyen Oruç, “Gazetecilik suç değildir ve özgür basın bir gün herkese lazım olur” dedi.

Sınır güneyinde Pençe 3, kuzeyinde Kıran 2 operasyonu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder