28 Ağustos 2019 Çarşamba

Atilla Yeşilada: Özel sektör yatırım ve istihdamdan kısmaya devam edecek

Ekonomist Atilla Yeşilada, özel sektörün yabancılardan aldığı kredinin 33 milyar dolar azalmasını, “Özel sektör yatırım ve istihdamdan kısmaya devam edecek” şeklinde yorumladı.

BOLD – Akbank Ekonomik Araştırmalar Raporu, özel sektörün yurt dışından sağladığı hem uzun hem de kısa vadeli olmak üzere toplam kredi borcunun Mart 2018’den bu yana azaldığını ortaya koydu.

Şubat’ta 247 milyar dolar ile rekor yüksek seviyede olan toplam borç, 2019 Haziran itibariyle 214 milyar dolara geriledi.

BORÇ AZALTAN SEKTÖR

Bankacılık, Şubat 2018’den bu yana toplam 22.6 milyar dolar ile en çok borç azaltan sektör oldu. Bankacılık sektörü, uzun vadeli borçlarını 17.4 milyar dolar azalttı. Sektördeki kısa vadeli borçlar ise 5.2 milyar dolar azaldı. Bankacılık sektörünün toplam borcunun yüzde 73’ü ABD Doları, yüzde 21’i ise euro cinsi borç.

9 aydır saklanan SGK verileri açıklandı: Her gün 900 kişi işsiz kalmış, kurum bütçesi tarihi açık vermiş

Reel sektör de ilgili dönemde toplam borcunu 4.8 milyar dolar azalttı. Reel sektörün uzun vadeli borcu Şubat 2018’den bu yana 3.7 milyar dolar, kısa vadeli borcu ise 1.1 milyar dolar azaldı. Sektörün toplam borcunun yüzde 51’i ABD Doları, yüzde 37’si ise euro cinsi borç.

Bankacılık dışı finansal kurumların toplam borcu aynı dönemde 5.6 milyar dolar azaldı.

Özel sektörünün yurt dışından sağladığı kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında; Ağustos 2019-Haziran 2020 döneminde ödenecek toplam borç 51.7 milyar dolar. Bu tutarın 28.4 milyar doları bankaların, 17.6 milyar doları reel sektörün, 5.7 milyar doları da bankacılık dışı finansal kurumların borcu.

Ekonomist Atilla Yeşilada, özel sektörün söz konusu dönemde borcunu azaltmasına ilişkin, “Özel sektör yatırım ve istihdamdan kısmaya devam edecek” yorumunda bulundu.

Taksiciler de modaya uydu: Yapılan zam değil, ücret değişikliği

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder