31 Ağustos 2019 Cumartesi

Cumartesi Anneleri’nden ‘Dünya Kayıplar Günü’ için Türkiye’ye çağrı

Cumartesi Anneleri, 753. haftada 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla bir araya geldi. Hükumete çağrı yapan anneler, Birleşmiş Milletler Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme’nin imzalamasını istedi.

BOLD – Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapmaları İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanan Cumartesi Anneleri İnsan Hakları Derneği önünde buluştu. Polis çemberi altında yapılan açıklamada Cumartesi Anneleri’nin gündeminde, 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü vardı. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in aktardığına göre, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalayarak tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu. Buluşmaya CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da katıldı.

AKIBETLERİNİ AÇIKLAYIN

Cumartesi Anneleri adına konuşan Gözaltında Kayıp Komisyonundan Sebla Arcan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme’yi derhal imzalamasını istedi. Arcan, Ankara’da kendilerinden haber alınamayan Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen’nin akıbetini açıklanması için çağrıda bulundu. Arcan şöyle devam etti:

“30 Ağustos BM Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle Türkiye’yi yurttaşlarını zorla kaybettiği için özür dilemeye, kaybetme suçundaki cezasızlık zırhını sonlandırmaya ve BM Herkesin Zorla Kaybetmeden Korunmasına Karşı Uluslararası Sözleşme’yi imzalamaya çağırıyoruz. Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle bir kez daha soruyoruz: 6 aydır akıbetleri hakkında yetkililerce hiçbir açıklama yapılmayan Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen nerede? Tam 9 yıldır iktidar gözaltında kaybetmeyi bir suç olarak tanımlayan, devletlere bu suçun engellenmesi ve açığa çıkartılması için bağlayıcı hukuki yükümlülükler getiren Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamıyor. Türkiye sözleşmeyi imzalamıyor; çünkü sözleşme devlete gözaltında kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğü getiriyor.”

BU BİR UTANÇTIR!

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır da “Kayıplarımızı verin. Bizi bu iki duvar arasına sıkıştırmayın. Ben, kardeşim ve kayıplarımız için buradayım” dedi.

Son dönemde Ankara’da yaşanan kayıp iddialarını Meclis gündemine taşıyan Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, Türkiye’de son yıllarda en ağır insan hakları ihlalleri olduğunu söyledi. Yıllardır devletin hesap vermediğini vurguladı. Gergerlioğlu, “1995’ten beri bu insanlar burada. Buradayken hayatını kaybeden annelerimiz, babalarımız, kardeşlerimiz oldu. Devletin ona söz verdiği Berfo Ana öte dünyaya göç etti. Gözleri açık gitti. Bu bir utançtır. Şu anda Berfo ana hakkında tek açıklama yok. Cemil Kırbayır nerede, verilen sözler nerede” dedi.

GÜYA ÖZEL AVUKATLARMIŞ

Gergerlioğlu, Ankara’da kaçırılan kişiler hakkında şöyle konuştu: “Son 6 ayda kaçırılan altı kişinin aileleri bana başvurdu. Yetkililere bildirdim tek bir cevap yoktu, açıklama, araştırma yoktu. Salim Zeybek hakkında altı aydır tek bir açıklama yapılmadı. Uluslararası mekanizmalara başvuruldu. Acil koduyla mart ayından beri Adalet Bakanlığından cevap istendi. Tek bir cevap verilmedi. Mart ayından beri AİHM ve BM’ye cevap veremeyen bir Adalet Bakanlığı var karşımızda. Kaybolan dört kişi nedense bir anda ışıklandılar. Avukatları 24 saat kapıda bekledi. Ama kabul edilmedi. Ankara Barosu da CMK yoluyla kendilerine bir istek gönderilmediğini söyledi. Var olan avukatlar güya özel avukatlarmış. Tuttukları özel avukatların ismini bile bilmiyorlar. Gülsek mi ağlasak mı! 6 aydan sonra 12 gün gözaltı tiyatrosundan sonra bu kişiler tutuklandı. Neden tutuklandığını bilmiyorlar.”

“Saray’da Erdoğan’ın gözünün içine bakarken söylediniz mi hanımefendi?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder