30 Ağustos 2019 Cuma

HDP’nin basın çalışanına ‘HDP’nin açıklamalarına neden katıldın’ sorusu!

Polis tarafından gözaltına alınan HDP basın çalışanı Vedat Dağ’a, HDP’nin basın açıklamalarını neden takip ettiği soruldu.

BOLD – İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla eşzamanlı 3 kent başta olmak üzere 29 ilde 418 kişi gözaltına alındı.

8 GÜN GÖZALTINDA TUTULDU

Diyarbakır’da gözaltına alınan 84 kişi arasında bulunan ve 8 gün gözaltında kaldıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) basın çalışanı Vedat Dağ, emniyet ifadesinde kendisine sadece takip ettiği basın açıklamalarına ilişkin “Neden oradaydın?” diye sorulduğunu belirtti.

16 SORU DA BASIN AÇIKLAMASINA YÖNELİK

MA’nın haberine göre Dağ, gözaltına alınanların, “PKK/KCK için örgütleme, katılım ve milis, işbirlikçilik faaliyetlerinde bulunmak” ve “İlerleyen süreçte 6-7 Ekim Kobane olayları benzeri ‘Seri Hilde’ tarzı eylem arayışı içerisinde bulanabilecekleri şüphesiyle” gözaltına alındıklarını, ancak 8 günden sonra emniyet ifadesinin alındığını ve kendisine yöneltilen 16 sorunun da HDP’nin basın açıklamalarına yönelik olduğunu belirtti.

HDP’NİN YÜRÜYÜŞÜNÜ TAKİP ETMEK GÖREVİM

19 Ağustos günü belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte HDP’li vekillerin il binasından belediyeye yürüyüş düzenleyeceklerini ve HDP basını olarak bu yürüyüşü takip etmekle görevlendirildiğini ifade eden Dağ, “3 yıldır HDP’nin basın biriminde çalışıyorum. HDP basın olarak tüm programları takip etmekle mükellefim, dolayısıyla takip ettim. Koşuyolu Parkı’na kadar gittik. Daha sonra polisler yol kenarına arabayla yanaşarak yakalama kararımın olduğunu söyledi. Gözaltına alındım. TEM Şube’ye götürüldüm. Neden gözaltında tutulduğumuzu bile bilmiyorduk” diye ifade etti.

10’UN ÜZERİNDE AÇIKLAMAYA KATILANLARA TUTUKLAMA TALEBİ

8 gün sonra Diyarbakır Adliyesi’ne çıkarılan Dağ, “Savcı dosyalarımıza bakmadan, 10’un üzerinde basın açıklamasına katılanları tutuklama talebiyle sevk etti. 10’un altında basın açıklamasına katılanlar ise hepsi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu demek oluyor ki, savcı dosyalara bile bakma gereği görmemiş. Çünkü benim katıldığım açıklamaların hepsi basın açıklamasıydı” diye belirtti.

ADLİ KONTOROL VE YURT DIŞI YASAĞI

Adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak mahkemeden serbest bırakılan Dağ, “Bu karar çalışmalarımızı engellemeye, kısıtlamaya dönük bir karar” diyerek, kendisiyle birlikte gözaltına alınanlar içinde 85 yaşındaki yurttaşların olduğunu ve sadece şüphe üzerine günlerce gözaltında tutulduklarını söyledi.

Türkiye sözcük yasaklarına geri döndü: “Kayyum” ve “darbe” yasak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder